
Facem sport ca sa slabim si sa ne mentinem in forma. Putini stiu ca eficienta unei reprize de fitness depinde de ce mananci cand faci sport.
Specialistii au intocmit lista celor mai frecvente 5 greseli pe care le facem in timpul antrenamentelor si din cauza carora riscam sa nu obtinem rezultate optime:
Grasimi
Exista prejudecata conform careia grasimile ingrasa, cei mai multi incluzand aici toate tipurile de grasimi, chiar si pe cele benefice, precum avocado, nuci, seminte, ulei de cocos.
Adevarul este ca un consum suficient de grasime este o strategie buna atat pentru nutritia in timpul sportului, cat si pentru controlul greutatii, intrucat are urmatoarele beneficii:
- intarzie golirea stomacului, astfel incat te simti satul pentru mai mult timp;
- creste senzatia de satietate, reducand nivelul hormonilor de foame;
- creste absorbtia de antioxidanti, care, potrivit cercetarilor din domeniu, are legatura pe termen lung cu o silueta slaba;
- creste rata metabolismului si, automat, nivelul de ardere a caloriilor.
Grasimile sunt cei mai importanti nutrienti din dieta, fiind o parte structurala a celulelor, ceea ce inseamna ca nu poti vindeca sau construi o celula fara grasimea necesara pentru aceste functii.
O reducere prea mare a consumului de grasimi poate avea ca efecte oboseala, foamea cronica, lipsa de satietate, iritabilitatea, depresia, un sistem imunitar labil si vulnerabil.
Adauga in dieta unt de arahide, avocado si legumele cu ulei de masline extravirgin.
Prea putine minerale
Daca faci exercitii pentru mai mult de 90 de minute sau daca antrenamentul are loc in conditii de umezeala si temperaturi inalte, hidtratarea cu bautura speciala pentru sport in loc de apa este un mod inteligent de a te mentine hidratat si de a inlocui electrolitii pierduti prin transpiratie.
Dar daca exercitiile dureaza mai putin de o ora si jumatate, apa plata este alegerea potrivita.
Carbohidratii din bauturile speciale pentru sport au rolul de a te ajuta sa rezisti de-a lungul antrenamentului atunci cand nu il poti intrerupe ca sa mananci, dar daca muschii tai nu au nevoie de combustibil, o singura sticla de aproximativ 600 de mililitri inseamna un surplus de 35 de grame de zahar consumate, echivalentul a 20 de jeleuri.
Antrenamentele provoaca mari pierderi corpului, astfel ca este important sa ai la dispozitie materialele potrivite care sa vindece si sa repare efectele epuizarii. Cu alte cuvinte, nu doar efortul fizic este esential, dar si recuperarea, care amelioreaza muschii, creste metabolismul si ajuta la tonifiere. Intreaba-te deci: ce mananci cand faci sport.
Proteine exclusiv dupa antrenament
Ce mananci cand faci sport? Proteinele sunt nutrienti cheie in procesul de recuperare de dupa antrenament.
Proteinele functioneaza mai eficient daca sunt combinate cu legume si fructe proaspete, peste si pui in portii cat un smartphone, surse de grasimi sanatoase (care ajuta si la vindecarea muschilor si la optimizarea circulatiei), o portie mica de cereale integrale, ca orezul salbatic sau quinoa (pentru suprasaturarea de glicogen, carbohidratul inmagazinat in tesutul muschilor, care serveste drept sursa primara de combustibil in timpul exercitiilor) si multe fluide, de preferat apa.
Desi nu poate trece drept o masa, un baton de 30 de grame de carbohidrati, 5 grame de grasime si 10 grame de proteine este echivalentul unui sandvis de mici dimensiuni cu carne de curcan si maioneza.
Un pahar de smoothie poate fi echivalentul cantitatii de fructe care incap in trei sau patru maini, plus un iaurt.