Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Ce mănânci dacă ai probleme cu bila

Ce mănânci dacă ai probleme cu bila

Ce mănânci dacă ai probleme cu bila – Deși se poate trăi fără ea, vezica biliară are un rol important în organism și creează probleme serioase atunci când suferă.

Doar cei care au probleme biliare dau importanță acestui organ mărunt a cărui valoare este pusă în umbră de importanța ficatului și pancreasului aflate în apropiere. El are, după cum s-a mai spus, rolul de a colecta și păstra bila, o secreție venită din ficat, până în clipa în care este necesară în duoden pentru a participa la procesul digestiei. Calculii, de multe ori ignorați.

Colecistul poate avea uneori probleme, ca orice organ mai important. Acestea sunt de natură fiziologică, create de forma sa mai puțin obișnuită, ori mecanică, atunci când apariția  calculilor blochează canalul prin care secreția se scurge în duoden. Rezultatul este o criză care își face simțită  prezența prin simptome extrem de neplăcute.  O masă copioasă, foarte bogată în grăsimi poate crea și ea neplăceri, deoarece o  funcționare sub parametrii normali a colecistului va duce la apariția indigestiei.

Cu toate acestea, sunt multe persoane care continuă să trăiască fără să știe că au calculi biliari sau mâl în colecist.

Alimente prietenoase cu vezica biliara

Motivul pentru care se formează pietrele la „fiere“ sunt nenumărate, de la moștenirea  genetică, până la sex (femeile sunt mai predispuse), ori alimentele consumate. Cei care au valori crescute ale colesterolului  în sânge sunt predispuși la diskinezie biliară, la fel și persoanele care țin diete drastice, după care se îngrașă la loc, căzând victime efectului yo-yo.

Pentru a evita apariția calculilor, dar și pentru a îmbunătăți funcția unui colecist mai leneș, este recomandat să se consume cu regularitate următoarele alimente:

  • fructe și legume proaspete (citrice, ardei gras, roșii, legume de culoarea verde închis);
  • cereale integrale naturale, fără niciun adaos;
  • carne slabă de pui, curcan, vită sau pește;
  • lactate și brânzeturi dietetice;
  • leguminoase (fasole, năut, linte).

De altfel, celor care suferă, din când în când, de crize de colecist li se recomandă să aleagă mai degrabă leguminoasele bogate în proteine decât carnea. Năutul, fasolea și lintea sunt o sursă inegalabilă de proteine vegetale. La fel și nucile.

Ce eviți când ai probleme cu bila

Medicii sunt convinși că multe dintre problemele pe care le dezvoltă vezica biliară vin din dieta  occidentală, bogată în multe alimente procesate, carbohidrați de calitate îndoielnică și grăsimi saturate.

În cazul în care ductul biliar este blocat de vreun cacul și consumi  o masă bogată în grăsimi, vezica va încerca în zadar să elibereze secreția de care este nevoie pentru digestie. Blocajul va duce la apariția contracțiilor și a durerii insuportabile pe care o resimt cei aflați în plină colică. E drept că schimbarea dietei nu va scăpa pe nimeni de calculii deja formați, însă cu siguranță va ajuta la evitarea crizelor ulterioare.

Așadar, trebuie să eviți, înainte de orice, alimentele despre care observi că îți  declanșează simptome, dar și toată lista de mai jos:

  •  alimente  procesate, așa cum sunt dulciurile din magazine, produsele de patiserie;
  • alimentele foarte bogate în grăsimi;
  • brânzeturile și lactatele grase;
  • carnea roșie grasă;
  • mezelurile;
  • anumite condimente,  usturoiul și ceapa crude.

ȘTIAI?  Consumul moderat de cafea este recomandat pentru că ajută, se spune, la prevenirea formării calculilor biliari.

ATENȚIE!  Alimentele bogate în colesterol trebuie evitate nu doar pentru că acesta se depune pe artere, blocându-le, ci și  pentru că influențează compoziția bilei. Bogată în colesterol și bilirubină, bila va duce la formarea de calculi. În același timp, așa-zisele diete stricte de detoxificare a colecistului nu sunt recomandate de către medici, fiind considerate mult prea  neprietenoase cu întregul organism pe care îl privează de minerale și nutrienți importanți. În plus, nu există evidențe că ele ar fi în vreun fel folositoare.

Citeste si:

text GEORGIANA DOBRESCU

Articol aparut in revista abcDigestie, octombrie 2019

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns