
Ce mananci la dieta? Care sunt cele mai bune solutii si cum respecti regulile proportiei intre alimente? Iata cateva sfaturi si cateva idei. In cursul dietelor este esential de stiut ca restrictia si reducerea cantitatilor de alimente consumate nu este singura conditie. Calitatea alimentelor si respectarea principiului diversitatii este esential. Cele mai multe dintre diete se bazeza pe o anumita categorie de alimente, prioritare, dar pentru a slabi sanatos trebuie sa mananci cat mai variat.
Planul alimentar de mai jos este un etalon care poate sa-ti spuna daca dieta pe care o respecti este una sanatoasa, pentru ca meniul unei diete sanatoase trebuie sa includa toate aceste alimente, astfel incat regimul de slabire sa nu produca carente nutritionale. Planul a fost pus la punct de nutritionisti citati de doctissimo.fr.
Iata ce si cat trebuie sa mananci cand esti
la dieta.
Carne sau echivalent. Sunt recomandate doua portii pe tot parcursul zilei, dar trebuie sa alegi mereu tipuri diferite de carne. O portie inseamna de la 100 la 125 grame de peste sau carne slaba (curcan, pui), preparate. Tot aici trebuie incluse si ouale. Doua oua sunt echivalente cu 60 de grame de carne.
Trei portii de lactate pe zi. O portie poate sa insemne 40 de grame de branza (de preferinta degresata sau slaba, de vaca sau capra), sau 125 de grame de iaurt simplu, sau un pahar de 200 de mililitri de lapte degresat.
Legume trebuie consumate, crude sau preparate la fiecare masa, o portie insemnand intre 200 si 250 de grame, in functie de numarul caloriilor. O portie de cartofi la cuptor nu trebuie sa depaseasca 100 de grame, dar o portie de fasole verde poate sa ajunga la 250-300 de grame. O portie de mazare trebuie sa aiba 150 de grame, dar o portie de broccoli sau de conopida poate sa mearga la 300 de grame.
Fructe proaspete trebuie consumate in doua-trei portii pe zi. O portie inseamna intre 120-150 de grame greutate neta sau un pahar (de 125 mililitri) de suc natural proaspat stors, fara zahar sau indulcitor. Si in cazul fructelor principiul cantitatii, in functie de valoarea calorica, aplicat la legume se respecta.
Trebuie sa mananci o portie din tipurile de alimente care contin amidon la fiecare dintre cele două mese principale (la micul dejun si la pranz). In categorie intra orezul, cerealele integrale, fasolea, pastele fainoase, painea. O portie este egala cu o felie de paine, respectiv cu 30 de grame, cel mult 120 de grame de cartofi, orez, fasole, cantarite preparate.
In ceea ce priveste grasimile cantitatea de unt nu trebuie sa depaseasca 10 grame pe zi, sau o lingura de smantana degresata si doua linguri de ulei vegetal.
Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: FreeDigitalPhotos