Ce nu știai despre fistic și trebuie să știi

Ce nu știai despre fistic și trebuie să știi

Afla cateva lucruri pe care nu le stiai despre fistic si trebuie sa le stii! Boabele de fistic sunt gustarea perfecta, in conditiile in care 90% din grasimile continute sunt benefice organismului.

Fisticul reprezinta o sursa perfecta de fibre, 30 de grame de fistic (circa 50 de mieji) continand 160 de calorii, 6 grame de proteine, 13 grame de grasimi si 3 grame de fibre.

Oamenii consuma fistic de cel putin 9.000 de ani, acesta fiind pomenit chiar in Biblie. Fisticul se gasea chiar si in Gradinile Suspendate din Babilon. Datorita faptului ca este foarte bogat in nutrienti si rezista multa vreme, fisticul era indispensabil exploratorilor si vechilor comercianti, intovarasindu-i pe cei ce mergeau pe Drumul Matasii, conform pistachiohealth.com.

Putini stiu ca fisticul este sarbatorit, existand in calendar o zi a fisticului, in 26 februarie.

Fisticul lupta impotriva stresului – Are un efect benefic asupra durerilor de cap provocate de stres datorita unui antioxidanti numit resveratrol. Mancand in fiecare zi puteti reduce efectele stresului asupra tensiunii arteriale.

Fisticul este o sursa importanta de magneziu – Magneziu este o excelenta modalitate de lupta cu stresul, deoarece ajuta la reglarea tensiunii arteriale (8% din necarul zilnic in gagiti in 30g pe fistic).

Fisticul ajuta la tranzitul intestinal – Fisticul este un dintre semintele cele mai bogate in fibre. 28 de grame de fistic ofera 3 grame de fibre alimentare, aproximativ 12% din aportul zilnic.

Fibrele au un rol foarte important in tranzitul intestinal. Prin puterea lor de a absorbi apa, ele stimuleaza contractiile intestinului si ajuta la probleme legate de colon.

Fisticul ajuta in problemele cardio-vasculare – Aproape 90% din grasimea din fistic o reprezinta grasimile nesaturate, care pot scada colesterolul din sange si ajta in ceea ce priveste bolile de inima.

Bogat in potasiu, fisticul ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Fisticul contine, de asemenea, polifenoli, antioxidanti cu efecte benefice asupra inimii.

Citeste si:

 

 

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Urmăriți-ne și pe:
Cele mai citite
De Corina Matei | 01 septembrie 2017
De Corina Matei | 01 septembrie 2017

Femeile nu aruncau tărâțele de grâu rămase de la moară. Le luau acasă, pentru borș și hrana animalelor. După o perioadă lungă de desconsiderare, tărâțele au revenit la modă. Tărâțele proaspete (aproape de orice fel) conţin belșug de vitamine din complexul B (B1, B2, B5, B6, B12), vitaminele D, E şi PP, dar şi mult magneziu, […]

Citeste mai mult
Avatar photoDe Andreea Vasile | 23 decembrie 2025
De Andreea Vasile | 23 decembrie 2025

La numai 28 de ani, Loredana Voicu este un exemplu că munca și ambiția te pot duce acolo unde nici nu ai visat. Acum face parte din echipa creatoarei de modă Sonia Trifan și intră în contact cu unii dintre cei mai mari actori și artiști ai României, precum și cu modele. A reușit să-și […]

Citeste mai mult
Abonează-te la canalul nostru de Whatsapp