
Când corpul tău nu primește odihnă de calitate, este expus la o mulțime de afecțiuni. Odihna ta depinde de aspecte la care nici nu te-ai fi gândit.
Somnul este unul dintre cei mai importanți factori de care depind dispoziția și sănătatea unei persoane. Îți arătăm ce trebuie să știi și ce ai de făcut pentru a te bucura din plin de un somn cu adevărat bun, unele lucruri la care probabil te așteptai, dar cărora nu le dădeai prea multă atenție, și altele la care nu te-ai gândit până acum. Iată ce îți influențează somnul:
- Primul și cel mai important lucru la care trebuie să fii atentă
Nu e deloc surprinzător că un prim factor în ceea ce privește calitatea somnului este salteaua pe care dormi. Dar deși este evident acest lucru, foarte multe persoane dorm în continuare pe saltele total nepotrivite, care le strică toate nopțile. Indiferent câte dintre celelalte reguli ale somnului sănătos vei respecta, dacă seara te așezi pe o saltea de calitate slabă, nu vei reuși niciodată să ai parte de un somn bun.
Problema cu saltelele nepotrivite este că nu îți dai seama de cât de rău ai dormit până nu încerci una nouă și cu adevărat bună. Este de ajuns să petreci câteva minute într-una dintre aceste saltele confortabile ca să realizezi cu adevărat ce înseamnă ca fiecare centimetri din corpul tău să se relaxeze. După cum vezi, le poți încerca pe toate cu foarte mare ușurință, iar dacă suferi de dureri de spate, vei vedea că ele pot dispărea ca prin minune după o noapte cu adevărat bună.
- Temperatura din cameră, în măsură să-ți afecteze somnul fără să-ți dai seama
Și tu te numeri printre persoanele care cred că în dormitor trebuie să fie mai cald decât în restul casei sau că noaptea ai nevoie de mai multă căldură? Nimic mai greșit, spun specialiștii. Dacă în dormitor e prea cald, te vei trezi greu și nu te vei simți deloc odihnită. Aerisește zilnic dormitorul, indiferent de cât de frig este afară, iar în ceea ce privește temperatura, trebuie să știi că valoarea ideală este între 18 și 20 de grade Celsius.
- Orele de culcare ar trebui să fie mereu aceleași
Nu doar numărul orelor de somn contează, ci și ora la care adormi. Încearcă să-ți faci un program pe care să-l respecți mereu, inclusiv în weekend. O femeie adultă ar trebui să doarmă între 6 și 8 ore pe noapte, așa că ar trebui să mergi la culcare în așa fel încât să ai parte de numărul recomandat de ore de somn. Corpul nostru funcționează după anumite rutine și tocmai de aceea este important să faci un program zilnic.
- Mare atenție la cină!
O cină prea bogată îți va afecta somnul. Deși multe persoane obișnuiesc să mănânce cea mai copioasă masă seara, ar trebui să ai mai multă grijă la porția pe care o mănânci la cină. Ideal este să mănânci cu două ore înainte de culcare și să iei o masă ușoară. Evită dulciurile și fructele și nu bea sucuri naturale de fructe, băuturi carbogazoase îndulcite, ceai negru sau verde sau cafea după orele 5-6.
- Ce faci înainte de culcare își pune amprenta asupra somnului tău
Ritualul tău de culcare este în măsură să-ți ofere un somn bun sau o noapte agitată, alegerea depinde de tine. Cea mai mare greșeală pe care o poți face din acest punct de vedere este să adormi cu televizorul pornit. Lumina albastră pe care o emană ecranele moderne influențează secreția de melatonină, hormonul somnului, iar tu vei avea parte de o noapte agitată.
Înainte să adormi trage toate draperiile, închide aparatele din casă, citește o revistă sau un roman și bea un ceai de lavandă. Vei vedea că te vei trezi mai odihnită ca oricând.
În final, trebuie să știi că specialiștii în studiul somnului au concluzionat că lipsa odihnei expune organismul la mai multe afecțiuni. Dacă nu ai parte de nopți liniștite, ești mai expusă la obezitate, diabet, boli cardiovasculare și hipertensiune, răceli, dar și la o mulțime de alte boli minore, pentru că somnul este strâns legat de sistemul imunitar. E limpede, așadar, că este unul dintre cele mai importante aspecte cărora trebuie să le acorzi atenție când vine vorba despre un stil de viață sănătos.
De câți dintre factorii de mai sus ții cont în fiecare zi?
Sursa foto: Shutterstock