
Somnul este vital tot asa cum esentiale sunt aerul si apa. Tulburarile care apar in organism atunci cand nu dormi suficient sunt mai greve si se instaleaza mai rapid decat daca te privezi de hrana. Somunul este una din nevoile fundamentele ale omului, un adult avand probleme reale daca se priveaza de somn mai mult de 48 de ore.
Acumulearea de ore de somn pierdute este tot la fel de grava ca si absenta somnului pe intervale mari de timp, uneori aceasta problema fiind suprasolicitanta si producand o serie de afectiuni, unele ireversibile.
In urma unui studiu, Sleep Foundation spune de cate ore de somn are nevoie un om pentru a se odihni, in functie de varsta:
– bebelusi: intre 12 si 18 ore
– copiii cu varste intre 3 si 11 luni: intre 14 si 15 ore
– copiii cu varste intre 1 si 3 ani: intre 12 si 14 ore
– copiii cu varste intre 3 si 5 ani: intre 11 si 13 ore
– copiii cu varste intre 5 si 10 ani: intre 10 si 11 ore
– tineri cu varste intre 11 si 17 ani: intre 8,5 si 9,5 ore
– adulti peste 18 ani: intre 7 si 9 ore.
Desigur, nevoia de odihna prin somn difera de la individ la individ. Unii se declara odihniti dupa 6 – 7 ore de somn, in timp ce altii ar dormi peste 9 ore. Diferente depind de starea general de sanatate, de modul in care te alimentezi, de stilul general de viata si de nivelul de stres acumulat in orele de veghe. Exista si o comonenta genetica, care insa nu a fost dovedita cu certitudine. Diferente fac si altitudinea la care traiesti, mediul general, si rata metabolismului bazal.
Lipsa de somn determina modificari fizice si chimice in origanism. Oboseala accentuata si uletrior oboseala cronica este cel mai bland simptom al lipsesi de somn. Foamea exagerata, lipsa de concentrare, incapacitatea de a lua decizii, depresia si unele afectiuni gastrice si cardiace sunt efectul carentei de somn.
Daca nu dormi cat trebuie ai sanse mai ridicate sa ai un accident. Somnul este important pentru functionarea normala a organismului, are efecte vizibile asupra tenului, pielii, ochilor, starea psihica este influentata, mintea, concentrarea si asa mai departe.
Lipsa somnului te transforma intr-o victima a bolilor de sezon.
Printre efectele negative se numara: obezitatea, infarctul, diabetul, cancerul, bolile de inima, calitatea spermei este afectata, hipertensiune si altele etc.
In timpul somnului, organismul elibereaza citokine – proteine care te ajuta sa adormi. Unele dintre aceste proteine trebuie sa creasca in cazul unei inflamatii, infectii sau cand esti stresat. Privarea de somn poate reduce productia de citokina care ajuta organismul in lupta de protejare. Prin urmare, corpul tau are nevoie de somn si odihna pentru a lupta impotriva bolilor infectioase, iar preivarea de somn, sau somnul insuficient produce efecte nefaste sanatatii tale pe termen mediu si lung.
Important!
Somnul este de doua feluri: de baza sau superficial (70-80% din totalul perioadei de somn) si somnul profund sau paradoxal, somnul cu vise, cu miscari rapide ale globilor oculari si reactii vegetative (erectia, de exemplu).
Ca sa te odihnesti cu adevarat trebuie sa treci prin ameble tipuri de somn. Atentie insa: nu tot omul are nevoie de aceeasi perioada de somn ca sa se odihneasca. Aceasta variza de la minim 20 de ore de somn, in cazul bebelusilor, la maxim 6 ore, la varstinic. Un adult activ are nevoie de 8-9 ore de somn odihnitor.
Afla mai multe despre riscurile lipsei de somn.
One thought on “Ce patesti daca nu dormi suficient”