Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Ce schimbări fiziologice au loc în menopauză

Ce schimbări fiziologice au loc în menopauză

menopauza

Menopauza este o schimbare majoră care are loc în corpul fiecărei femei, de obicei după vârsta de 40 de ani. În această perioadă au loc ajustări hormonale, mai exact scade producția de estrogen și progesteron, iar menstruația încetează. Ca urmare, după menopauză femeile nu mai pot concepe copii.

Deși 40 de ani este considerată vârsta medie de debut a menopauzei, în unele cazuri aceasta se poate instala mai devreme (menopauză prematură) sau mai târziu (până la 52 de ani). În orice caz, se poate spune că menopauza s-a instalat după minim 12 luni în care menstruația lipsește.

Simptomele menopauzei. Ce schimbări fiziologice au loc?

Amenoreea reprezintă absența mensturațiilor. Înainte ca menopauza să se instaleze, femeile pot observa că menstruațiile lor devin neregulate.

Bufeurile se manfestă printr-o senzație puternică de căldură, transpirații abundente și roșeață. Durata medie a unui bufeu este de 2-3 minute, iar la început apar în special noaptea.

Din cauza scăderii producței de hormoni, apare o uscăciune a mucoasei vaginale care poate duce la disconfort și dureri în timpul contactului sexual.

Creșterea în greutate afectează majoritatea femeilor, însă nu trebuie să te sperie: de obicei, e vorba de 4-7 kilograme, care pot fi evitate dacă ai un stil de viață sănătos.

Tulburări psihoafective precum anxietate, insomnii, depresie, irascibilitate, schimbări de dispoziție, tulburări de memorie.

Schimbări la nivelul pielii, printre care amintim: descreșterea colagenului și elastinei din derm, a masei de grăsimi din hipoderm și a conținutului lipidelor și sebumului din epiderm.

Creșterea tensiunii arteriale – estrogenii ajută la protejarea împotriva bolilor cardiovasculare, deci scăderea acestora poate determina hipertensiunea.

Cum putem ameliora simptomele menopauzei?

În unele cazuri, simptomele menopauzei nu sunt resimtite atât de acut, iar femeile se bucură că au scăpat de neplăcerile aduse de menstruație. Totuși, alte femei simt nevoia să amelioreze simptomele mai sus menționate.

Cele mai comune tratamente sunt:

  • îmbunătățirea dietei (hormonii pot fi influențați prin alimentație) – sunt recomandate consumul ridicat de fructe și legume, evitarea alimentelor procesate, a alcoolului și cafelei;
  • tratamente prescrise de medic (ginegolog, endocrinolog, dermatolog, în funcție de nevoi);
  • mișcarea și exercițiile fizice, chiar dacă sunt unele ușoare precum mersul pe bicicletă, înotul sau dansul;
  • îngrijirea corectă a pielii: pentru a-ți menține pielea feței și a gâtului tânără și sănătoasă, este necesar să utilizezi o cremă puternic hidratantă și care să ajute la remodelarea și restabilirea fermității.

 

Citește și: 10 întrebări și răspunsuri despre menopauză

Citește și: Plante pentru menopauză ușoară

 

 

Surse foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns