Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Despre anemie

Despre anemie

Ești tot timpul obosită şi sleită de puteri, la solicitări fizice, deși minore, ai palpitaţii şi dificultăţi în respiraţie, durerile de cap nu-ţi dau pace, te ia cu ameţeală, îţi cade părul, unghiile se rup uşor, ai pielea palidă şi uscată și nu te saturi de somn? S-ar putea să suferi de anemie, boală ce se manifestă mai ales primăvara.

Cauzele instalării anemiei sunt multiple: afecțiunea apare fie ca urmare a hemoragiilor, fie din pricina producerii insuficiente de către măduvă a globulelor roşii ori a distrugerii lor (anemie hemolitică) sau doar a fabricării deficitare a acestora din cauza carenţei de fier (anemie feriprivă) ori a vitaminei B12 (anemie pernicioasă, declanșată de o alimentaţie necorespunzătoare).

Anemia feriprivă

Tipul cel mai des întâlnit la toate categoriile de vârstă, anemia feriprivă se caracterizează prin nivelul scăzut de hemoglobină în sânge. Fierul este necesar organismului tocmai pentru producerea acesteia, substanţă care se găseşte în globulele roşii şi joacă un rol important în transportul oxigenului, fără de care, după cum bine se ştie, nici o fiinţă nu poate trăi.

Întrucât contribuie la formarea hemoglobinei, pigmentul care dă culoare sângelui și care transportă oxigenul către toate ţesuturile, fierul joacă un rol major în organism. Anemia apare atunci când numărul celulelor roşii din sânge scade atât de mult încât nu mai pot transporta oxigenul necesar către organe.

Cele mai expuse la anemia cauzată de deficitul de fier sunt femeile aflate la vârsta reproducerii, întrucât prin menstrele lunare pierd o mare cantitate de fier, mai ales când sunt abundente şi de durată, gravidele şi mamele care alăptează, fiindcă au o nevoie sporită de fier, femeile care folosesc anticoncepţionale, dar şi vegetarienele, pentru că dieta nu le asigură întotdeauna cantitatea optimă de fier.

Anemia feriprivă se depistează printr-o simplă analiză de sânge recoltat din deget.

Indicii ale carenţei

Cum se face simţit deficitul de fier din organism? Slăbiciune musculară, oboseală, palpitaţii, infecţii repetate, zgomote în urechi, tulburări de vedere cu senzaţia de musculiţe prin faţa ochilor, scăderea poftei de mâncare. În anemia instalată de multă vreme, se observă în primul rând paloarea pielii şi a mucoaselor, în special în palme, pe buze, unghii şi mucoasa bucală. Părul devine fragil şi cade foarte uşor, apar tulburări nervoase și de memorie, astenie, ameţeli, cefalee, senzaţie de leşin, semne cardiovasculare, probleme digestive şi menstruale. Se poate ajunge chiar la atrofia papilelor limbii, stomatită la colţurile gurii, dispepsie şi altele.

Dieta, esenţială

Cum organismul nu este capabil să producă acest oligoelement, dieta este principala cauză a acestui tip de anemie, dar și mijloc de înlăturare a anemiei. Când nu i se asigură necesarul de fier, organismul este nevoit să recurgă la rezerve, care sunt destul de mici. Pentru a restabili nivelul normal al fierului în sânge, dieta zilnică trebuie să fie alcătuită din alimente cunoscute ca bune surse de fier: organe, carne de vită şi porc, peşte, gălbenuş, sfeclă-roşie, urzici, pătrunjel, varză, mazăre şi fasole verde, mere, stafide şi caise, fie ele uscate. Cantitatea de fier absorbită de corp din hrană depinde de nivelul și de forma acestui oligoelement care se găseşte în alimente, precum şi de particularităţile şi necesităţile organismului.

Nu este suficient însă doar să-ţi asiguri o dietă care să includă alimente bogate în fier. Pe lângă aceasta, ar trebui să eviţi produsele bogate în calciu, întrucât acesta împiedică asimilarea fierului. Dacă nu poţi renunţa la produsele lactate, încearcă să nu le consumi la aceeaşi masă cu cele bogate în fier.

Atunci când ne confruntăm cu anemia cronică, un deficit sever de fier, aceasta nu poate fi combătută doar prin alimentaţie, fiind indicată administrarea de preparate pe bază de fier o perioadă îndelungată. După ce nivelul hemoglobinei se normalizează, tratamentul trebuie continuat pentru facilitarea refacerii rezervelor de fier, iar asta ar putea dura între două şi șase luni.

Asimilarea fierului

De ajutor

# Vitamina C. Fierul din vegetale se absoarbe mult mai bine în prezenţa acesteia. La zece minute după ce ai luat un supliment de fier sau ai mâncat un aliment bogat în acest mineral, bea un suc de citrice sau mănâncă o salată de varză murată.

# Alimentele de provenienţă animală. Fierul din acestea se absoarbe de cinci ori mai bine decât cel din vegetale.

De evitat

# Cafeaua, ceaiul negru, ciocolata, vinul roşu, grâul integral, legumele de culoare verde-închis.

# Oxalaţii pe care îi conţin în cantităţi mari ştevia, spanacul şi roşiile, dar şi fosfaţii din mezeluri, pateuri şi conserve de carne.

Ajutor de la plante

# Sfecla-roşie, prin conţinutul său de fier, dar şi magneziu şi vitamina B6, care facilitează asimilarea acestui oligoelement, consumată timp de o lună (150 g o dată la 2-3 zile), e de mare ajutor în combatere a anemiei.

# Morcovii, bogaţi în fier, ne ajuta să scăpăm de anemie. Amestecă 100 ml de suc de morcov cu 200 ml de apă minerală și adaugă miere ca să obţii unu sirop. Bea câte o lingură de 8-10 ori pe zi.

# Prunele, bogate în fier şi vitamina C, contribuie la creşterea cantităţii de hemoglobină din sânge. Chiar şi cele uscate păstrează mult timp proprietăţile fructelor proaspete.

# Ceaiul antianemic (amestec de urzică, coacăz-negru, turiţă-mare şi gălbenele), îndulcit cu miere, prin aportul de fier şi vitamine, este un adjuvant preţios în lupta cu anemia, contribuind la formarea şi refacerea globulelor roşii. Se beau trei ceaiuri pe zi, timp de 4-6 săptămâni.

Citește și:

Otita: Alo, se aude?

Ce spune grupa de sange despre sanatatea ta

Stresul, la fel de nociv ca fumatul pasiv

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.12/26.03.2015

Autor: Olga Sveduneac

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns