
Ascultă semnalele pe care ți le dă corpul; acestea sunt indicii importante pentru atenuarea unor probleme de sănătate.
În termeni de specialitate, durerea de sân este numită mastalgie. Este resimțită ca un disconfort la unul sau ambii sâni și poate radia spre braț sau se poate manifesta prin umflarea sânilor. Cauzele sunt diverse, fără să fie neapărat un semn de cancer.
Hormonii
Cea mai frecventă cauză a durerii de sân o reprezintă modificările hormonale care se produc în diverse etape ale vieții femeii: la pubertate, în timpul perioade menstruale și în sindromul premenstrual, în primul trimestru de sarcină și perioada imediat următoare după naștere, când alăptarea favorizează mastita (înfundarea canalelor galactofore și infecția acestora), precum și în perioada menopauzei.
Chisturile
Când ai diagnosticul sâni fibrochistici, așteaptă-te ca sânii să doară, dar fără să intri în panică. Boala fibrochistică mamară este întâlnită la peste jumătate dintre femei care, potrivit cercetărilor, se confruntă cu sâni fibrochistici, mai ales între 30 și 50 de ani și cel puțin o dată în viață. Sânii fibrochistici nu sunt asociați cu cancerul. Durerile sunt provocate de chisturi, niște acumulări de lichid inofensive, care apar la nivelul sânului ca urmare a schimbărilor hormonale.
Potrivit studiilor, estrogenul în exces ar fi de vină pentru dezvoltarea chisturilor. La pipăit se pot simți una sau mai multe formațiuni ovale sau rotunde și ușor mobile. Înainte de menstră, acestea cresc în dimensiuni și pot să doară mai tare și mai ascuțit ca de obicei, însă intensitatea se reduce ulterior. Dacă durerea este semnificativă în afara acestei perioade, specialiștii o numesc durere nonciclică și impune un tratament recomandat de medicul ginecolog. De asemenea, evoluția chisturilor trebuie monitorizată anual prin ecografie mamară.
Medicamentele. Anumite tratamente medicamentoase pot să favorizeze durerea de sâni. Citește cu atenție prospectul sau anunță specialistul, pentru a-ți modifica doza sau a-ți prescrie înlocuitori. Printre medicamentele vinovate sunt cele pentru răceală, tratamentele hormonale (inclusiv cele pentru fertilitate sau contraceptivele orale), unele antiinflamatoare, aspirina, preparatele digitalice (pentru insuficiență cardiacă), unele diuretice, unele medicamente pentru hipertensiune, unele antipsihotice și antidepresive. Consultă medicul dacă durerea persistă mai mult de două săptămâni.
Îmbrăcămintea
Dacă natura n-a fost prea generoasă cu tine, sutienul cu balene pare soluția ideală pentru a avea un bust de care să fii mulțumită. Odată rezolvată problema de ordin estetic, ai stat până acum liniștită, fără să știi că sutienul prea strâmt, care nu te slăbește toată ziua din strânsoare, oprește dezvoltarea mușchilor care susțin sânii. Ceea ce duce, în timp, la lăsarea zonei cu pricina și poate provoca dureri care nu par să aibă vreo explicație. Și sânii lăsați, mai ales dacă sunt voluminoși, provoacă durere.
Dar nu doar sânii provoacă durere ca reacție la îmbrăcămintea nepotrivită, ci și spatele și coastele. Prin urmare, este important să porți un sutien care să ți se potrivească, dar care să fie și confortabil. Sutienele cu balene interferează cu curgerea limfei, ceea ce atrage și alte probleme. Dacă un astfel de sutien îți vine bine, dar știi că ai probleme cu sânii, înlătură acele balene.
Stresul
Este printre factorii foarte des incriminați pentru durerea de sâni. Asta pentru că sânul, spun ginecologii, este unul dintre principalii receptori ai stresului, reacţionând ca un burete la supărările tale. Există studii care demonstrează că stresul dă peste cap secreția hormonilor prolactină, estrogen, iar aceste reacții anormale influențează sânul, mai ales când durerea este ciclică (depinde de menstruație).
O altă corelație pe care o fac specialiștii între stres și durerea de sân este că, dacă ești tensionată în permanență, sânul care doare difuz va durea și mai tare. Explicația este pusă pe seama legăturii dintre sistemul imunitar, emoții și hormoni.
Bolile
Dacă durerea de sâni persistă și nu pare să aibă legătură cu modificările hormonale legate de menstruație, mergi la medicul de familie să-ți dea o trimitere pentru anumite analize standard, o radiografie toracică, investigații ale tiroidei, un control stomatologic etc.
Dacă ai efectuat toate investigațiile specifice și nu ai o explicație pentru durere, apelează la termografia mamară, o metodă neinvazivă, neiradiantă, în urma căreia poți obține multe informații despre structura mamară. Această metodă complementară se dovedește eficientă și în diagnosticarea precoce a cancerului de sân.
Știai
Alimentația scăzută în grăsimi și bogată în magneziu (spanac, semințe de dovleac, iaurt, migdale, fasole uscată, ciocolată neagră, avocado, banane) atenuează durerea de sâni, dar și alte simptome premenstruale neplăcute.
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.24/22.06.2017
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay
D