Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Ce sunt monturile, cum le tratăm

Ce sunt monturile, cum le tratăm

Ai auzit de monturi? Sunt o deformare inestetică și dureroasă a degetului mare de la picior ce provoacă suferință multor femei.

Des întâlnite, ele pot apărea la orice vârstă și afectează aproape exclusiv reprezentantele sexului frumos, peste 95% din cei care se confruntă cu această problemă fiind femei (se presupune că din cauza hormonilor femeiești, care dau o mai mare suplețe ligamentelor). În majoritatea situațiilor, deformarea apare la ambele picioare.

Un os în suferință

Montul (numit medical hallux valgus) nu este, așa cum multă lume crede, un os sau un cartilaj crescut în plus și nici o acumulare de calciu sau săruri, ci un os normal (osul din spatele degetului mare, numit primul metatarsian), care se deplasează în lateral și se deformează. Ca atare, degetul mare de la picior se deplasează și el mai mult sau mai puțin, înclinându-se cu vârful spre degetele vecine. Așa ia naștere acea inconfundabilă proeminență osoasă situată lateral, la baza degetului mare, care poate fi dureroasă și crește așa de mult, încât încălțatul devine aproape imposibil.

Pe cine dăm vina

Cel mai frecvent, hallux valgus apare la vârsta adolescenței, dar se poate instala și în primii ani de viață ori pe la 40 de ani. Nimeni nu poate prezice cât de repede sau cât de mult se vor agrava monturile. La unele femei, simptomele devin insuportabile în doar 1-2 ani de la debutul bolii, în timp ce la altele afecțiunea fie nu se agravează, fie evoluează foarte lent, pe parcursul câtorva decenii.

Cauzele acestei malformații nu se cunosc, dar specialiștii suspectează că în apariția ei sunt implicați câțiva factori:

→ până nu de mult, se credea că boala este ereditară și se moștenește, dar ultimele cercetări arată că zestrea genetică nu contribuie la apariția monturilor;

→ o conformație mai aparte a membrului inferior (de exemplu, laba piciorului lată, degetul mare mult mai lung decât celelalte, absența congenitală a unor degete) poate predispune la monturi;

→ cât privește încălțările strâmte sau cu toc înalt, părerile sunt împărțite: mulți medici susțin că încălțămintea inadecvată nu duce la apariția monturilor, dar le poate agrava pe cele existente;

→ mobilitatea crescută a ligamentelor, accentuată de pubertate, sarcină, menopauză – perioade marcate de schimbări hormonale importante; 

→ statul îndelungat în picioare sau mersul pe distanțe lungi în mod frecvent;

→ bolile reumatice (poliartrită reumatoidă, boli reumatice autoimune).

Simptome

Dincolo de faptul că deranjează estetic, hallux valgus poate crea multe alte probleme: deformarea piciorului, dureri, mers dificil. Dar toate aceste neplăceri nu apar peste noapte: monturile se agravează lent, pe parcursul multor ani. Laba piciorului se deformează și se lățește progresiv, proeminența de la baza degetului mare crește tot mai mult, apar durerile, care își fac simțită prezența doar la mers sau tot timpul. Pe măsură ce boala se agravează, purtarea încălțămintei devine tot mai dificilă, degetele vecine se deformează și ele, uneori așa de mult, încât ajung să se încalece, ba chiar și mersul se modifică. Din cauza frecării de încălțăminte, la nivelul montului pielea se înroșește și se inflamează, prezentând chiar plăgi, flictene, bătături foarte dureroase, care fac mersul dificil sau chiar imposibil.

Interesant este că, la unele femei, durerea lipsește cu desăvârșire, în ciuda faptului că deformația piciorului este severă.

Ce-i de făcut

Nu te gândi imediat la intervenția chirurgicală! Încearcă întâi soluții mai puțin radicale, care te ajută să alini durerea și să împiedici agravarea bolii. Câteva sfaturi:

* Poartă numai încălțăminte comodă, suficient de largă, cu bot rotund, talpa plată și toc mic!

* Scapă de kilogramele în plus, care constituie o solicitare suplimentară pentru picior, ducând la agravarea monturilor!

* Evită eforturile fizice mari, mersul pe jos pe distanțe lungi, precum și sporturile solicitante (jogging, tenis, atletism)!

* Protejează montul cu pansament, plasturi, pernuțe cu silicon sau șosete ca să nu se frece de încălțăminte!

* Pentru calmarea durerii, aplică o cremă antiinflamatoare pe zonele sensibile sau ține o pungă cu gheață 10-15 minute!

De reținut. Niciun dispozitiv (orteză, depărtător, separator interdigital etc.) nu poate corecta deformația. Dimpotrivă, ele agravează evoluția montului și pot duce la distrugerea cartilajului degetului mare.

Când e nevoie de operație

*Când nicio altă măsură nu dă rezultate și durerile sunt mari, disconfortul local e intens, mersul e dificil sau deformarea e atât de severă încât găsirea unei încălțăminte care să nu jeneze devine imposibilă. Scopul operației este de readucere a osului deplasat la locul lui. Specialiștii recomandă, dacă e posibil, amânarea intervenției pentru după vârsta de 40 de ani, căci abia atunci boala se oprește din evoluție. Dacă operația este efectuată la o vârstă mai tânără, există riscul ca, după o vreme, osul să se deplaseze din nou.

* În ce constă intervenția. Chirurgul ortoped secționează osul din spatele degetului mare, îl pune la locul lui, îl fixează cu mici șuruburi din titan, înlesnind astfel consolidarea osoasă în următoarele luni.

*Durerile postoperatorii sunt importante, pacientul fiind nevoit să stea internat 1-2 zile, timp în care va primi un tratament analgezic adecvat. După operație, este obligatorie purtarea unei încălțăminte speciale timp de 4-6 săptămâni. Mersul va fi reluat progresiv, chiar din prima zi.

Încălțăminte adaptată formei și lățimii

Dacă monturile te jenează la mers, este de la sine înțeles că n-ai cum să porți pantofi eleganți, cu toc înalt și bot ascuțit. Ca să eviți durerea și să pășești normal, este important să alegi o încălțăminte adaptată formei și lățimii piciorului. Purtând pantofi cu calapod lat, în care degetele să nu stea strânse sau strivite, încălțămintea nu va freca proeminența montului. Sigur că un calapod lat nu este foarte elegant, dar, cu siguranță, e mult mai confortabil!

Citește și:
Capriciile tiroidei
Etapele unui implant dentar reuşit şi cu efecte îndelungate
Oare auzi bine?

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.19/12.05.2016
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns