Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Ce te trezește noaptea?

Ce te trezește noaptea?

E trei dimineața. Te-ai trezit și nu poți adormi. Ți s-a întâmplat la fel zilele trecute. Dacă vinovați de aceste treziri nu sunt sforăitul soțului sau muzica dată la maximum de vecin, atunci cauza poate fi o tulburare internă.

Cu toții ne trezim de mai multe ori noaptea, dar numai pentru câteva secunde și fără a conștientiza acest lucru. Acest comportament reflex e înscris în genele umane de pe vremea oamenilor preistorici care dormeau în peșteri: ei se trezeau frecvent noaptea ca să se asigure că nu-i pândește vreun pericol, apoi adormeau din nou. Să te trezești dintr-un somn adânc, iar apoi să te chinuiești să adormi nu sunt lucruri de ignorat. Multe lucruri, mai mult sau mai puțin mărunte, inclusiv unele probleme de sănătate, îți fură prețiosul somn. Iată câteva dintre ele.

Crampe musculare

Se manifestă ca o durere bruscă, vie, provocată de un spasm al unui mușchi, de obicei la nivelul gambei. Cauzele acestei neplăceri sunt diverse: * exercițiile fizice prea intense, care scad nivelul de calciu și magneziu (elemente necesare contractării și relaxării mușchilor) * tratamentul cu unele medicamente (de exemplu, statine, recomandate pentru scăderea colesterolului) * diabetul * depunerile de grăsimi de pe artere * deshidratarea * excesul de alcool.

* Soluții la-ndemână. Fă câteva mișcări de întindere cu piciorul, masează zona dureroasă sau ține dușul cu apă caldă pe locul dureros.

* Cum previi. Încearcă să-ți dai seama de ce apar aceste crampe (vezi mai sus cauzele) și ia măsuri să elimini cauzele. Să faci regulat mișcare e de ajutor: plimbări, mers pe bicicletă, înot. Cu acordul medicului, poți lua o perioadă suplimente cu săruri de magneziu și calciu, ca să vezi dacă crampele încetează.

Nicturie

Te trezești noaptea cel puțin o dată ca să-ți golești vezica? Asta înseamnă că suferi de nicturie. Cel mai probabil, ai băut multe lichide seara sau pur și simplu n-ai fost la toaletă înainte de culcare. Alte cauze: cistită (infecția vezicii urinare) sau, mai rar, un semn prematur de diabet. La bărbați, în special la cei trecuți de 50 de ani, nicturia trădează o prostată mărită.

* Soluții la-ndemână. Încearcă să reduci la minimum disconfortul creat de întreruperea somnului. De exemplu, nu aprinde lumina, spală-te pe mâini cu apă caldă: apa rece, zgomotul și lumina te trezesc de-a binelea și apoi vei adormi greu.

* Cum previi. Nu reduce cantitatea totală de lichide consumate în decursul zilei, ci repartizeaz-o altfel: bea cea mai mare parte dimineața și la prânz și mai puțin seara. Dacă ești îngrijorată că s-ar putea să ai diabet, testează-ți glicemia!

Ți-e prea cald

Deși unii dorm foarte bine dacă în jurul lor e cald ca în luna lui cuptor, majoritatea resimt un mare disconfort la temperaturi mai ridicate. Sunt mulți factori care contribuie la supraîncălzirea corpului: temperatura din cameră, pijamaua sau plapuma prea groasă, salteaua din spumă.

* Soluții la-ndemână. Dacă te trezești încinsă, oprește căldura sau setează termostatul la o temperatură mai mică. Stai câteva momente descoperită ca să te răcorești sau deschide geamul 2-3 minute!

* Cum previi. Studiile arată că mare parte dintre noi dorm mult mai confortabil dacă temperatura din cameră nu depășește 17-19°C. Ai grijă, așadar, ca noaptea să menții temperatura ambiantă în limitele acestor valori. Nu îmbrăca o pijama prea groasă, mai ales dacă te acoperi cu o plapumă călduroasă.

Sete

De ce te trezești însetată în toiul nopții? Cauze posibile: ai băut cam mult alcool, dormi cu gura deschisă, în dormitor e prea cald și te-ai deshidratat, ai mâncat prea sărat la cină, urmezi un tratament cu medicamente care îți usucă gura și gâtul. O cauză mai serioasă a setei nocturne poate fi diabetul.

* Soluții la-ndemână. Bea apă.

* Cum previi. Dacă ai băut alcool ziua, bea cel puțin un pahar cu apă înainte de culcare. Ține un pahar cu apă pe noptieră. Verifică dacă medicamentele pe care le iei nu au ca efect secundar uscăciunea gurii.

Foame

Unii pot adormi cu stomacul gol și se trezesc abia dimineața, pe când alții, chiar dacă au mâncat la cină, se deșteaptă noaptea chinuiți de foame. Adeseori, cauza este scăderea glicemiei.

* Soluții la-ndemână. Dacă te trezești înfometată și nu poți adormi, ronțăie ceva, o bucățică de brânză, o jumătate de măr.

* Cum previi. Dacă se întâmplă frecvent ca foamea să-ți întrerupă odihna de noapte, e posibil ca masa de seară să fi fost prea frugală și n-a ținut de foame.

Un pahar în plus

Un al doilea pahar de vin la cină îl trimite pe Moș Ene pe la genele tale, dar, în același timp, îți poate tulbura odihna. Asta, pentru că alcoolul băut în cantități mai mari produce o formă de somn din care lipsește stadiul REM – somnul cel mai adânc și odihnitor. Iată de ce, în a doua parte a nopții, cel mai probabil vei dormi agitat și întrerupt.

* Soluții la-ndemână. Dacă te-ai trezit din cauza paharului de vin în plus, n-ai cum să te forțezi să adormi din nou. Bea un pahar cu apă ca să grăbești eliminarea alcoolului din corp!

* Cum previi. Nu consuma alcool chiar înainte de culcare. Ideal ar fi să savurezi băutura cu cel puțin patru ore înainte de a te băga în pat, ca organismul să aibă astfel suficient timp de a metaboliza alcoolul. Dacă totuși vrei să bei vin la cină, limitează-te la un pahar, nu-ți turna încă unul, și neapărat bea o cantitate cel puțin egală de apă!

Reflux gastroesofagian

Iată o boală pe care poți s-o ai fără să știi, întrucât simptomele ei apar în special noaptea, când dormi. Sfincterul esofagian nu se închide bine, iar conținutul stomacului (acizi, sucuri gastrice) se întorc în esofag, iritându-l. Din acest motiv, când stai întinsă, poate apărea senzația de arsură la stomac, dar și o tuse uscată, iritativă care te trezește.

* Soluții la-ndemână. Ia un antiacid. Dormi cu capul puțin mai ridicat decât de obicei.

* Cum previi. Problema e agravată de alcool, cafea, fumat, consumul de alimente grase. Evită, așadar, acești factori. De asemenea, ia cina cu cel puțin două ore înainte de culcare. Dacă ai mai mult de 5 kg peste greutatea ideală, te-ar ajuta să slăbești.

Dureri de spate

Te trezești frecvent în toiul nopții cu dureri de spate? Vinovată poate fi salteaua, mai ales dacă e veche sau prea dură. Cu timpul, ea își pierde eficiența și nu-ți mai susține optim corpul, obligându-ți mușchii să stea încordați. Și perna, dacă e prea moale sau prea tare, nu te lasă să te odihnești bine. Dacă nici salteaua, nici perna nu sunt de vină, cauza durerilor de spate poate fi o formă de reumatism.

* Soluții la-ndemână. Dacă durerea e intensă, ia un antiinflamator. Dacă perna ori salteaua îți creează disconfort, ia o altă pernă sau dormi în alt pat.

* Cum previi. Salteaua trebuie schimbată la fiecare 7-10 ani, iar perna, dacă e din material sintetic, la 6-12 luni.

Transpirații nocturne

Ai mâncat picant, ai băut alcool sau suc cu cofeină la cină. Toate astea te fac să transpiri abundent noaptea, întrerupându-ți odihna. La femei, o cauză frecventă a transpirațiilor nocturne este nivelul scăzut al estrogenilor – ei scad înainte și în timpul menstruației, dar și la menopauză. La bărbați, hiperhidroza poate fi legată de nivelul scăzut al testosteronului. Alte cauze: stres, hipertiroidie, infecții bacteriene sau virale, tratament cu antidepresive sau cu antidiabetice. Mai rar, transpirațiile nocturne trădează o boală de inimă sau cancer.

* Soluții la-ndemână. Când te trezești în toiul nopții într-o baltă de sudoare, primul lucru pe care îl ai de făcut e să schimbi hainele cu altele uscate. Dacă în încăpere ți se pare că-i prea cald, oprește căldura sau aerisește!

* Cum previi. Nu supraîncălzi camera. Evită pijamalele și lenjeria de pat din flanel sau poliester.

Citește și:

Femeile au nevoie de mai mult somn decat barbatii

Secrete pentru un somn bun

Pledoarie pentru somn. Somnul inseamna sanatate

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.08/25.02.2016
Autor: Angelica Cîlțan
Sursa foto: 123RF

Comments

comments

Lasă un răspuns