Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Medical > Ce trebuie sa stie femeile despre hormonii masculini

Ce trebuie sa stie femeile despre hormonii masculini

Femeile vorbesc enorm despre hormonii lor si ii folosesc deseori ca scuza pentru unele din „excesele” lor comportamentale. Despre hormonii masculini nu vorbeste nimeni desi si ei au probleme din cauza lor. Afla ce trebuie sa stie femeile despre hormonii masculini.

Hormonii masculini ofera, in linii mari, beneficii barbatilor: atenueaza starile de tristete, ajuta la imbunatatirea performantelor sexuale si sustine starea de sanatate generala. Dar exista si un revers al medaliei.

http://localhost/femeia/wp-content/uploads/2013/10/09/491381.jpgTestosteronul este un hormon masculin foarte important, desi nu este singurul. Nivelurile acestor hormoni se modifica cu varsta si dupa 40 de ani provoaca acumularea de grasime mai ales in zona abdominala. Tot dezechilibrele hormonale masculine ii face sa se simta epuizati, anxiosi, iritati si fara nici un interes pentru sex. Testosteronul influenteaza marimea si rezistenta muschilor si a oaselor si joaca un prim rol in apetitul sexual si in productia de spermatozoizi. De asemenea, datorita lui barbatii au voci mai groase, par pe piept si pe fata. De asemenea, acest hormon imbunatateste rezistenta oaselor si starea de spirit si se crede chiar ca stimuleaza apetitul sexual.

Si glandele feminine produc testosteron in mod natural, prin ovare si glandele suprarenale. Femeile care au un nivel optim de testosteron ovuleaza regulat.

Atunci cand un barbat produce testosteron in exces pot sa apara boli ale ficatului, precum si o crestere a colesterolului „rau” si o scadere a celui „bun”, ceea ce poate duce la boli de inima. De asemenea, testosteronul in exces la barbati poate cauza acnee si chelie. Mai grav este ca excesul de testosteron la barbati stimuleaza aparitia cancerului de prostata si a celui testicular.

Ce mai trebuie sa stie femeile despre hormonii masculini? De exemplu ca testosteronul ajuta la scaderea in greutate. Din cauza testosteronului barbatii au mai multa masa musculara decat femeile si un metabolim mult mai rapid decat acestea. Asa se explica de ce barbatii se ingrasa mai greu si mai putin decat o fac femeile, cel putin pana la pragul varstei de 40-45 de ani.

http://localhost/femeia/wp-content/uploads/2013/10/09/246103.jpgScaderea nivelului de testosteron la barbati duce la menopauza masculina sau andropauza si poate afecta greutatea barbatului, nivelul de energie, starea de spirit si libidoul.

Nu numai testosteronul ii guverneaza pe barbati. Ce trebuie sa stie femeile despre hormonii masculini este ca, o sursa importanta si decisiva o reprezinta glanda tiroida, secretia intrand in declin odata cu inaintarea in varsta. Mai multe studii recente arata ca exista o legatura intre aceasta scadere si disfunctiile sexuale, printre care si disfunctia erectila. Dezechilibrele acestora duce si la cresterea in greutate, pierderi ale parului, pierderi de memorie, constipatie, piele uscata.

Un alt hormon important este melatonina, benefic daca este secretat in concentratii normale, periculos daca este produs in exces. Melatonina regleaza ceasul intern, fiind cel care te face sa iti fie somn seara si sa te trezesti dimineata. Potrivit unor studii, gesturi aparent inofensive, cum ar fi sa dormi cu o veioza aprinsa sau cu televizorul pornit, pot creste riscul de cancer. Si asta deoarece expunerea la lumina in timpul noptii afecteaza productia de melatonina, ceea ce poate stimula cresterea de celule anormale. (Otilia Ignat)

Comments

comments

Lasă un răspuns