
Ceaiul și cafeaua sunt licori foarte îndrăgite în întreaga lume, savurate la micul dejun ori peste zi, la ceas de tihnă ori la o șuetă cu prietenele dragi.
Pentru cele mai multe persoane, o ceașcă de cafea sau de ceai reprezintă elixirul care dă energie pentru întreaga zi. Deși sunt atât de diferite, au în comun o substanță: cafeina. Ea se găsește în multe plante, fie că este vorba despre frunze de ceai, boabe de cafea și de cacao sau fructe de guarana.
O folosim atât de des, încât este destul de greu să diferențiem mitul de adevăr în privința acestei substanțe psihoactive care alungă oboseala, ne ține în priză în perioadele solicitante, ne ajută să ne concentrăm și chiar ne îmbunătățește tonusul. Haideți să ne așezăm comod în fotoliu, să ne turnăm o ceașcă de cafea sau de ceai și să le aflăm secretele!
Bucuria dimineților
O cană de cafea pe zi ajută la accelerarea metabolismului, îți alungă oboseala și crește atenția și concentrarea. Studiile oamenilor de știință de pe întregul glob spun același lucru: consumul de cafea poate influența în mod pozitiv sănătatea celor care au risc de Parkinson, Alzheimer. De asemenea, consumul de cafea nedecafeinizată este în strânsă legătură cu o incidență mai mică a calculilor biliari și a afecțiunilor vezicii biliare, poate reduce riscul de apariție a diabetului zaharat de tip II.
O altă calitate a băuturii care în trecut era cunoscută și sub denumirea de vinul Arabiei este aceea că ajută la reducerea incidenței cirozei hepatice. Cafeaua este și cardioprotectoare, conform unui studiu făcut de japonezi în urmă cu șapte ani. Conform acestora, cafeaua scade moderat incidența decesului din cauza unei boli cardiovasculare.
Cafeaua este, de asemenea, un stimulent pentru colon, prevenind în acest mod apariția constipației. Compușii pe care îi conține fac din ea o licoare cu mulți antioxidanți, care reduc deteriorarea celulelor.
Când să o refuzi
Cafeaua poate deteriora mucoasa organelor gastrointestinale, cauzând gastrită și ulcer. Consumul de cafea nu este recomandat persoanelor care suferă de gastrită, colite și ulcere. După consumul câtorva cești de cafea, multe persoane resimt o ușoară stare de irascibilitate, chiar nervozitate. Un studiu realizat în urmă cu opt ani de o echipă de cercetători din Houston indică faptul că două molecule ce se găsesc numai în boabele de cafea cresc nivelul colesterolului rău din organism (LDL).
Aceiași cercetători spun că doar cafeaua preparată la filtru (de hârtie) este mai săracă în aceste două substanțe. Consumul de cafea duce la anemie feriprivă, băutura interferând cu absorbția fierului.

Secretele unei frunze de ceai
Se spune despre ceai, de orice tip ar fi, că este băutura oamenilor care nu sunt pe grabă, știut fiind că frunzele de ceai se lasă la infuzat, dezmierdat cu o linguriță de miere și o felie de lămâie, iar la final degustat pe îndelete. Există multe tipuri de ceai – negru, verde, alb, oolong, roșu – și toate conțin antioxidanți și au numeroase beneficii pentru sănătate.
Medicii cercetători olandezi spun despre ceaiul negru că reduce riscul de accident vascular cerebral, antioxidanții pe care el îi conține contribuind la reducerea nivelului LDL, și, nu în ultimul rând, că îmbunătățește circulația sangvină.
Ceaiul verde fin preparat din frunze stimulează digestia, ajută la slăbit și încetinește absorbția grăsimilor rele. Taninul și cafeina din ceaiul negru îmbunătățesc funcțiile cognitive.
Ceaiul alb și verde protejează cavitatea bucală de bacteriile care provoacă afecțiuni ale gingiilor și carii. Iubitorii de ceai pot fi surprinsi să afle că băutura lor preferată mai are un as în mânecă: controlul presiunii sângelui. Consumul unei jumătăți de cană de ceai verde sau ceai oolong pe zi reduce riscul de hipertensiune arterială cu peste 50%.
Băutul pe termen lung a două sau mai multor cești de ceai negru diminuează absorbția de fier la nivelul intestinelor. Ceaiurile care conţin teină, aşa cum sunt ceaiul negru şi cel verde, nu trebuie consumate seara, deoarece sunt tonice ale sistemului nervos şi excitante, putând provoca tulburări de somn. Cât privește ceaiul verde, el poate provoca stări de leșin persoanelor hipotensive.
Aurul verde
Acesta este matcha sau ceaiul pudră, care face parte din ceremoniile japoneze, o pudră fină obținută din măcinarea frunzelor de ceai verde. După spusele unora, este cea mai mare descoperire din domeniul ceaiului în secolul XXI.
O singură cană de ceai matcha echivalează cu zece căni de ceai verde ca valoare nutritivă și antioxidanți: are un nivel ridicat de clorofilă, e bogat în fibre vegetale, caroten, excelează în conținutul de vitamine A, B, C și E, de minerale precum seleniul, cromul, zincul, magneziul.
Ceaiul matcha este un aliat împotriva cancerului, în lupta cu depozitele adipoase, accelerează metabolismul, asigură un ten
luminos, dar și un plus de energie organismului.
Delicii estivale
Cafeaua este una dintre plăcerile vieții pentru mare parte dintre noi. La nivel global, licoarea neagră este al doilea cel mai consumat lichid, după apă. Există un mit conform căruia această băutură ar fi diuretică, iar efectul pe care-l are asupra organismului este de deshidratare. Cafeaua este o băutură minunată, iar consumul ei moderat nu afectează în niciun fel organismul.
În zilele toride, o cafea rece este o adevărată binecuvântare. Nu este vorba despre o rețetă sofisticată, singurul ei secret fiind cuburile de cafea înghețată.
Prepară-ți o cafea obișnuită pe care, după ce s-a răcit, toarn-o în forma de cuburi de gheață și dă-o la congelator. Iar atunci când vrei să-ți încarci bateriile, dar și să te răcorești, nu trebuie decât să le adaugi în paharul cu cafea. Pentru o cafea specială de vară, poți pune în cafea 1-2 felii de limetă și gheață.
Ceai de vară
Infuzează un pliculeț de ceai verde cu lămâie și unul cu ceai negru, adaugă zeama de la o limetă sau o lămâie, completează cu suc proaspăt de piersică, pepene sau orice alt fruct de sezon, după gust, și cuburi de gheață. Consumă ceaiul imediat!
Citește și:
- Trei cesti de ceai verde pe zi, doza ideala
- Ceaiurile frumusetii
- Ce trebuie sa adaugi in cafea ca sa slabesti
- Ciocolata, în centrul ritualului de frumusețe
Articol preluat din ediția de august 2015 a revistei Femeia./Autor: Mariana Fătulescu/Foto: Guliver/Thinkstock