Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Cele cinci reguli de aur ale analgezicelor

Cele cinci reguli de aur ale analgezicelor

Cele cinci reguli de aur ale analgezicelor – Primul analgezic utilizat de strămoșii noștri a fost probabil vinul. De fapt, din Odiseea lui Homer aflăm că frumoasa Elena, fiica lui Zeus, i-a oferit lui Telemah vin pentru a-i calma rănile. Desigur, amestecat cu puțin… opiu.

Din Antichitate până în zilele noastre, oamenii au căutat substanțe capabile să le aline durerea. Au găsit coaja de salcie, cuișoarele, nalba sau ghimbirul. Dar parcă nu erau de ajuns. Asta, până în secolul al XIX-lea, când farmaciștii au descoperit acetaminofenul, cunoscut sub denumirea comercială de paracetamol, și acidul acetilsalicilic, aspirina, ca remedii analgezice și antipiretice (reduc febra). Apoi, în secolul XX, a fost dezvoltat un nou medicament utilizat pentru calmarea durerii și/sau inflamației, ibuprofenul. Așadar, în momentul de față, de la dureri ușoare până la moderate, ai de ales între cele trei substanțe, toate aceste medicamente eliberându-se fără prescripție medicală.

♥ Administrarea de anagelzice poate avea efecte adverse. De aceea, este necesar ca medicamentele să fie administrate numai după indicația medicului.

Paracetamolul are puține contraindicații

Cel mai ieftin și la îndemână analgezic, paracetamolul este un preparat care conține, cum spuneam, acetaminofen. Aceasta este o substanță activă ce acționează pe mai multe căi, din păcate, spun chiar medicii, niciuna pe deplin înțeleasă (deocamdată se vorbește încă de substanța P, mediator al durerii).

Tipul de durere vizat de paracetamol. Paracetamolul este indicat în toate durerile în care sunt implicate căile nervoase. De exemplu, durerea după o leziune, dureri de cap, dureri menstruale, dentare. Dar este ineficient în tratamentul osteoartritei și durerilor spatelui.

Efectele secundare ale paracetamolului. Mult timp, paracetamolul a fost considerat sigur, fără niciun efect secundar, ceea ce explică locul său incontestabil în domeniul analgezicelor. Cu toate acestea, studiile au arătat probleme hepatice, în caz de supradozaj. Mai recent, a fost demonstrat un risc de boală cardiovasculară crescut, în cazul administrării prelungite, cu doze mari. Contraindicațiile paracetamolului. Paracetamolul are foarte puține contraindicații, în afară de o alergie cunoscută la paracetamol, care este foarte rară. Acesta poate fi utilizat pe parcursul sarcinii, fără riscuri pentru făt. Singura interacțiune problematică este cu anticoagulantele, ceea ce poate duce uneori la complicații hemoragice.

Bine de știut. Doza terapeutică este de 3 g pe zi de paracetamol. O doză mai mare de 4 g poate duce la insuficiență hepatică fulminantă sau chiar la deces.

Ibuprofenul poate provoca ulcer

Ibuprofenul este un medicament antiinflamator nesteroidian (AINS). Reglează secreția de substanțe secretate atunci când corpul este atacat de agenți patogeni, ceea ce va reduce inflamația, durerea și febra.

Tipul de durere vizat de ibuprofen. Dacă nu suporți paracetamolul sau dacă acesta nu-și dovedește eficiența, încearcă ibuprofen. În plus, ibuprofenul este potrivit și pentru persoanele cu osteoartrită, afecțiune care este cel mai bine atenuată cu antiinflamatoare. Cu toate acestea, e necesar să consulți medicul, din cauza posibilelor efecte secundare.

Efectele secundare ale ibuprofenului. Acestea sunt, în majoritatea cazurilor, gastrointestinale: la unii pacienți, administrarea de ibuprofen duce la dureri de stomac, diaree sau chiar ulcer, la doze mari, sau sângerare gastrointestinală. Mai rar, administrarea de ibuprofen poate provoca reacții dermatologice (prurit, edem, erupții cutanate).

Contraindicațiile ibuprofenului. Ibuprofenul este contraindicat din luna a șasea de sarcină, dar și în perioada de alăptare, în caz de alergie sau antecedente de astm bronșic, declanșat prin administrarea de ibuprofen, în caz de ulcer peptic și la pacienții cu insuficiență hepatică severă, boli de rinichi sau insuficiență cardiacă.

Bine de știut. Doza terapeutică de ibuprofen este de maximum 1-2 grame pe zi. La copiii sub 12 ani, este recomandat siropul, dozat pentru vârsta specifică.

Aspirina previne bolile tromboembolice

Acidul acetilsalicilic sau aspirina acționează prin reducerea procesului inflamator. De îndată ce este absorbită în stomac, aspirina trece în sânge și apoi se răspândește în tot corpul.

Tipul de durere vizat de aspirină. Aspirina nu mai este folosită de mult în caz de durere, deoarece medicii și-au dat seama că are multe efecte adverse, în special gastrointestinale. În caz de durere de cap, de exemplu, nu există niciun motiv pentru a lua aspirină. Dar, în afară de durere, aspirina are unele indicații recunoscute, inclusiv prevenirea bolilor tromboembolice, deoarece ajută la subțierea sângelui. În acest caz, poate fi prescrisă zilnic, într-o cantitate mică (25-75 mg).

Efectele secundare ale aspirinei. Principalul efect secundar al aspirinei este gastrita, o inflamare a stomacului care duce la sângerare gastrointestinală, ulcer sau anemie. În mod excepțional, administrarea aspirinei duce la sindromul Reye, o boală foarte rară, dar foarte gravă, afectând creierul și ficatul. Din acest motiv, nu se administrează copiilor cu vârste până în 15 ani.

Contraindicații ale aspirinei. E contraindicată femeilor gravide, dar și în perioada de alăptare, persoanelor cu antecedente de ulcere sau hemoragii la stomac sau duoden, alergii asociate cu administrarea de aspirină. Nu lua aspirină dacă ai o boală severă de inimă, ficat sau rinichi, mai ales dacă ești o persoană în vârstă. În plus, în caz de durere după intervenții chirurgicale, alege un alt analgezic, deoarece aspirina favorizează sângerarea.

Bine de știut. Dozele foarte mici (de 27-75 mg/zi) de aspirină, de uz cardiologic, determină efect antiagregant plachetar, adică împiedică formarea cheagurilor de sânge. Dozele mai mari de aspirină (1-3 g/zi) au efect analgezic (de combatere a durerii), antipiretic (de combatere a febrei) şi antiinflamator.

Eficianta analgezicelor

  1. În primul rând, nu aștepta! Se spune adesea că durerea trece de la sine. Cu toate acestea, un medicament e mai eficient dacă este administrat imediat ce apar simptomele. Astfel, în caz de durere, ia doza potrivită – 1 g pentru paracetamol și aspirină, 400 mg pentru ibuprofen: este inutil să iei mai puțin. În cele din urmă, este mai bine să nu oprești tratamentul prea devreme – poți continua terapia atât timp cât durerea este chinuitoare, chiar și pentru două sau trei zile.
  2. Înghite pastilele în timpul sau după masă, cu o cantitate suficientă de apă. Medicamentele luate pe stomacul gol favorizează afecțiunile gastrointestinale, putând duce la stări de greață și vomă. Hrana însă funcționează ca un pansament gastric, pentru a reduce iritațiile ce pot apărea la nivelul stomacului. Ar trebui să consumi mai multe alimente bogate în fibre, astfel încât să eviți constipația.
  3. Nu lua analgezice cu lapte sau sucuri de fructe. Calciul din lapte poate forma anumiți compuşi care inactivează substanţele din structura medicamentelor, făcându-le ineficiente. Sucul de fructe, în special cel de grepfrut, conține acizi specifici care degradează medicamentele, dar și sensibilizează mucoasa gastrică, ceea ce înseamnă un atac acid mai puternic asupra stomacului.
  4. Nu consuma alcool. Alcoolul este toxic pentru organism, în special pentru ficat. Același efect îl au și medicamentele. Pentru a nu supune ficatul la o cantitate mare de substanțe toxice, evită alcoolul în perioada tratamentului.
  5. Nu lua mai multe analgezice deodată. Ideal este să aștepți patru ore până la administrarea unei doze noi de analgezic. Așadar, fie că iei același medicament, fie că alegi să schimbi substanța activă, e necesar să respecți acest interval. De asemenea, nu lua două pastile cu substanțe active diferite deodată. În special combinația de paracetamol și aspirină este foarte toxică pentru organism!

Citeste si:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, septembrie 2018
Text: Grigoriana Brujan
Sursa foto: pixabay.com

 

Comments

comments

Lasă un răspuns