
Deși banală, constipația e supărătoare și poate crea mult disconfort, indiferent de cauza care se ascunde în spatele ei. Cronică sau pasageră, este indicat să apelezi la ajutorul remediilor naturale pentru a-ți regla tranzitul, nu la preparatele sintetice din farmacii.
Adeseori, constipația are la origine greșelile alimentare pe care le facem, de pildă meniul nostru e sărac în legume, fructe și cereale integrale, nu bem suficiente lichide, consumăm prea multe dulciuri și preparate rafinate… În același timp însă, un tranzit intestinal leneș poate fi consecință a sedentarismului, stresului, a unor medicamente sau probleme de sănătate (hipotiroidie, sindromul colonului spastic, inflamații ale colonului). Oricare dintre noi poate suferi într-un moment sau altul de o constipație pasageră, care se poate croniciza. Laxativele din farmacie pot fi un ajutor „de urgență“, dar nu e o idee bună să apelăm constant la ele, fiindcă pot duce la pierderea abilității colonului de a se contracta, dau dependență și pot avea tot felul de efecte nedorite: balonare, crampe abdominale, greață. De aceea, e recomandabil să apelăm la plante și binefacerile lor.
Unele plante și alimente conțin substanțe cu efect laxativ care, deși acționează blând, ne ajută să rezolvăm problema într-un mod rapid și simplu.
Utilizarea regulată a preparatelor cu efect laxativ poate determina scăderea nivelului de potasiu din sânge, cu consecințe precum crampe musculare, oboseală sau chiar tulburări cardiace.
De reținut
Deși eficiente, remediile din plante nu tratează cauzele constipației. Așadar, dacă observi că ești constant nevoită să apelezi la ajutorul leacurilor ca să-ți reglezi tranzitul ar fi bine să-ți analizezi dieta și stilul de viață ca să descoperi și să elimini adevărata cauză.
1. Aloe vera
Este cunoscută în întreaga lume pentru efectele ei binefăcătoare asupra sănătății noastre, dar în același timp este și unul dintre cele mai populare remedii împotriva constipației grație efectului laxativ imediat. Spre deosebire de fibrele alimentare (pe care le găsim în aproape toate legumele și fructele), care își fac efectul în timp, aloe vera acționează rapid. Proprietățile ei de stimulare a tranzitului intestinal se datorează antrachinonelor, substanțe care favorizează mișcările de contracție ale colonului. În plus, aloe vera are și efect antiinflamator, ajutând la vindecarea mucoasei digestive iritate.
* Remediu. Ca să scapi de constipație, bea zilnic suc de aloe vera 100% natural: amestecă două linguri de suc cu puțină apă și miere sau cu un suc de fructe. Nu prelungi tratamentul mai mult de două săptămâni.
2. Semințe de in
Fiind bogate în nutrienți prețioși, precum acizi grași omega-3 și proteine, semințele de in sunt un supliment binevenit într-o dietă sănătoasă. Mai mult, ele au proprietăți laxative naturale, fiind leacul ideal dacă suferi de constipație ușoară spre moderată, dar studiile au dovedit că în același timp au și efect antidiareic, fiind capabile să reducă diareea cu până la 85%.
* Remediu. Ia o linguriță de semințe de in zdrobite amestecate cu un pahar cu apă rece sau cu suc natural de portocale de 1-3 ori pe zi. Ai grijă să bei mult apă în cursul zilei. Nu consuma semințele de in în exces fiindcă sunt un aliment caloric, bogat în ulei. Poți adăuga 1-2 lingurițe de semințe la salate, smoothies, iaurt.
3. Prune uscate
Prunele, uscate sau proaspete, sunt recunoscute pentru acțiunea lor benefică asupra activității intestinale. Sunt bogate în fibre, dar conțin și sorbitol, o substanță cu efecte laxative blânde.
* Remediu. Seara, pune într-un bol șase prune uscate. Toarnă peste ele apă fierbinte cât să le acoperi. Lasă să infuzeze peste noapte. Dimineața, strecoară lichidul, îndulcește-l cu puțină miere și savurează-l la micul dejun. Nu arunca prunele: mănâncă-le una câte una pe parcursul zilei. Dacă e nevoie crește cantitatea de prune la 10-12 bucăți sau include în rețetă și câteva curmale uscate.
4. Ulei de măsline
Deoarece stimulează secreția bilei, uleiul de măsline asigură o bună digestie și ameliorează tranzitul intestinal. Este recomandat în special în cazul constipației legate de insuficiență biliară.
* Remediu. Dimineața, ia o lingură de ulei de măsline pe stomacul gol. Ca să fie mai ușor de înghițit (din punct de vedere al gustului), adaugă câteva picături de zeamă de lămâie.
5. Crușin
Este una dintre plantele cele mai eficiente împotriva constipației. Stimulează contracțiile intestinului și hidratează materiile fecale prea uscate la nivelul colonului, favorizând astfel eliminarea lor.
* Remediu. Se folosește scoarța uscată a plantei, care trebuie să fie uscată de cel puțin un an. Se prepară un decoct cu o lingură de coajă de crușin mărunțită la o cană cu apă fierbinte. Se lasă vasul acoperit timp de două ore, apoi se fierbe 15 minute. Se bea călduț, seara, înainte de culcare. Dacă e nevoie se poate bea o cană de ceai și după masa de prânz. Tratamentul nu se urmează mai mult de 10 zile.
6. Frasin
Parfumul frunzelor de frasin amintește de al ceaiului verde. Frunzele trebuie puse la uscat imediat după recoltare și pot fi uscate așa cum sunt ori după îndepărtarea nervurilor centrale. Frasinul facilitează eliminarea scaunului și stimulează tranzitul intestinal.
* Remediu. Se prepară infuzie cu o linguriță de frunze uscate la 200 ml de apă clocotită. Tratamentul poate fi urmat mai multe săptămâni fără inconveniente.
7. Pătlagină îngustă
Este una dintre cele mai comune plante medicinale, dar totodată una dintre cele mai valoroase. Printre altele, ea reglează tranzitul intestinal. Se folosesc semințele plantei, care lubrifiază intestinele, permițând evacuarea mai ușoară a scaunului.
* Remediu. O lingură generoasă de semințe se lasă la macerat în apă la temperatura camerei timp de trei ore. Seara, la culcare, se înghite tot amestecul, iar după aceea se mai bea o cană cu apă.
8. Sfeclă roșie
Constipația este deseori consecința unui consum prea mic de fibre alimentare. Sfecla, una dintre legumele foarte bogate în fibre solubile, acționează ca un laxativ natural.
* Remediu. O poți savura crudă sau fiartă, în salate, supă, smoothies. Tranzitul își va reveni la normal dacă vei consuma zilnic sfeclă.
9. Semințe de psyllium
Psyllium este o plantă folosită de secole ca laxativ. Grație mucilagiilor pe care le conține, ea acționează ca un veritabil lubrifiant pentru intestine și în același timp crește volumul și suplețea materiilor fecale. Astăzi, autoritățile medicale i-au recunoscut capacitatea de a trata constipația.
* Remediu. Lasă 10 g de semințe de psyllium să stea la înmuiat câteva minute în 100 ml apă călduță. Bea imediat lichidul, întrucât se transformă rapid în gel. Imediat după aceea mai bea cel puțin 250 ml apă, ca să eviți obstrucția tubului digestiv. Repetă procedura de 1-3 ori pe zi, dacă e nevoie. Posibil să fie nevoie să urmezi tratamentul cel puțin 2-3 zile ca să obții un efect laxativ optim.
10. Nalbă-de-pădure
Ceaiul de nalbă de pădure poate regla rapid problema constipației. Planta e bogată în mucilagii, care favorizează înaintarea bolului fecal și calmează mucoasa intestinală. Este perfectă pentru persoanele cu un sistem digestiv fragil.
* Remediu. Infuzează timp de 15 minute 10-15 g flori de nalbă-de-pădure într-un litru de apă clocotită. Strecoară și bea 2-3 căni pe zi, între mese.
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.48/07.12.2017
Autor:Angelica Cîlțan
Sursa foto: pixabay