Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > Cele mai bune cinci alimente pentru disfunctia tiroidei

Cele mai bune cinci alimente pentru disfunctia tiroidei

Statistic vorbind 12% din populația lumii are o disfuncție a tiroidei. Deseori simptomele sunt confundate cu ale altor afecțiuni, iar un tratament corect este foarte greu de stabilit.

Semenele unei disfuncții tiroidiene sunt: oboseala, indiferent cât de mult dormi, calitatea slabă a somnului, tristete sau anxietate fără cauze reale, modificări la preferințelor alimentare sau alterarea gustului (refuzul alimentelor de origine animală sau un apetit crescut pentru sare sau dulce), incapacitate de concentrare, balonare, constipație sau diaree, dificultăți d etermoreglare (îți este prea cald sau prea rece), dureri în articulații sau mușchi fără nici un motiv special, infertilitate, tulburări menstruale.

Hipertiroidia (execesul de hormoni tiroidient – afecțiune mai puțin frecventă) este termenul folosit atunci când tiroida produce prea mulți hormoni. Aceasta duce la pierderea în greutate, nervozitate sau anxietate, incapacitatea de a se relaxa, lipsa de concentrare, ritmul cardiac rapid, oboseală, creșterea poftei de mâncare, deteriorarea unghiilor, a pielii și părul, boli de inimă, iritabilitate, insomnii și intoleranță la căldură.

Hipotiroidism (cel mai frecvent) este termenul folosit atunci când tiroida produce prea puțini hormoni. Deficiența duce la oboseala, depresie, obezitate, dureri articulare, slăbiciune musculară, căderea părului, iritații cutanate, memorie slabă și incapacitate de concentrare și intoleranță la frig.

Control medical este cea mai bună soluție, dar de un real folos sunt și alimentele care susțin activitatea tiroidei, alimente utile în deficitul de hormoni tiroidieni (hipotiroidism). Pe lista cu alimente utile sunt:

Fructele de mare și peștele oceanic (macrou, ton, stavrid, somon), iaurtul integral, ouăle, brânza fermentată de capră, sucul de merișoare sau merișoarele, cartofii (mai ales copți cei mancați cu tot cu coajă, din producții bio).

Alimentele care trebuie evitate sunt: produsele din soia, cereale rafinate, alcool, cafea și băuturi acidulate, uleiuri hidrogenate, zahăr rafinat.

Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus