
Gastrita este o inflamație a mucoasei care protejează pereții stomacului. Se manifestă prin durere și senzație de arsură, în partea superioară a abdomenului, fiind însoțită adesea de greață, balonare sau eructație. Toate aceste simptome pot fi alinate cu ajutorul remediilor naturale.
Prea mult alcool, tutun, alimente condimentate excesiv și iritante pentru tubul digestiv, precum și administrarea de medicamente, îndeosebi antiinflamatoare, sunt factori care duc la apariția gastritei. De asemenea, prezența unei bacterii (Helicobacter puylori), privarea de somn sau un nivel ridicat de stres se comportă ca declanșatori ai gastritei. Folosește-te de câteva leacuri la îndemână, care și-au dovedit încă din cele mai vechi timpuri eficiența.
Sucuri de crudități
Dintre acestea, cele mai populare sunt sucul de varză și cel de cartof crud. Se beau câte 50 ml (un sfert de pahar de suc de varză (obținut cu ajutorul storcătorului electric) cu 30 de minute înainte de masă, iar la o oră după masă beau 50 ml de zeamă de cartofi (obținută din cartof ras și scurs bine). Se recomandă o cură de 2-3 zile, în care să se consume des aceste sucuri care reduc aciditatea (au efect alcalin), reglează digestia și repară epiteliile gastrice.
Sucuri verzi
Cel de orz verde este recomandat în gastrită datorită efectului calmant și antiinflamator. Se obține din tulpinile verzi de orz, cu ajutorul storcătorului electric cu centrifugă. Se beau câte 200 ml de suc pe zi, în reprize, durata unui tratament fiind de minimum 12 zile. Clorofila pe care o conține din belșug orzul verde contribuie la regenerarea mucoasei gastrice, arată cercetările.
Lapte
Este folosit atât de medicina populară, cât și în completarea tratamentului clasic (la recomandarea medicului) pentru vindecarea gastritei și a ulcerului. De regulă, în aceste afecțiuni, este indicat să se consume câte un litru de lapte pe zi. Studiile arată că tratamentul este eficient în aproape 90% din cazuri. Explicația științifică pentru efectul calmant al laptelui este că substanțele din compoziția lui neutralizează într-un timp relativ scurt (20 de minute) acidul clorhidric. După acest interval, anumite proteine din lapte ajută la sintetizarea unor substanțe naturale cu efect de atenuare a durerii.
Albuș de ou
Zilnic, se recomandă consumul a 4-5 albușuri de ou crud, bătut spumă (fără zahăr), repartizat în 3-4 reprize. Tratamentul se face maximum 5 zile consecutive, având în majoritatea cazurilor, efect de calmant gastric redutabil.
Decoctul de schinduf
Planta acționează ca un bun antiinflamator, cicatrizant, stimulând procesele de regenerare din organism. Folosește-o sub formă de decoct (2 lingurițe de semințe la o cană), peste care adaugi un vârf de cuțit de praf de scorțișoară. Combinația ajută la calmarea durerii provocate de gastrită și îți îmbunătățește starea. Mai poți utiliza schinduful și sub formă de pulbere: planta se macină fin cu răşniţa de cafea după care se cerne prin sita pentru făină albă. Se ia, de regulă, o linguriţă rasă de 3 ori pe zi, pe stomacul gol. Pulberea se ţine sub limbă vreme de 10- 15 minute, după care se înghite cu apă. Pulberea nu se păstrează mai mult de 10 zile, deoarece i se alterează proprietăţile.
Amestec de mălai
Pune la fiert într-un ibric 60 ml de apă pe foc domol. Adaugă 1 lingură de mălai cernut foarte fin și amestecă timp de 1 minut. Ia de pe foc și, după ce se mai răcorește, pune miere și amestecă să obții o pastă omogenă. Ia dimineața la trezire zilnic câte o lingură pe stomacul gol., pentru atenuarea senzație de arsură și disconfort gastric. Se poate păstra câteva zile la frigider, într-un vas închis ermetic.
Apă de argilă
Pune o linguriță de argilă în 100 ml de apă, amestecă și lasă la decantat peste noapte. Bea timp de o lună, în fiecare dimineață pe stomacul gol, doar apa limpede din pahar. Această apă de argilă formează un film protector pe pereții stomacului, calmând durerile și având rol cicatrizant.
Gastrita ocupă locul fruntaș între tulburările digestive cu manifestare periodică. Toamna și primăvara sunt momente de vârf, când mucoasa gastrică se inflamează.
SFAT
Evită medicamentele antiinflamatoare, dar și alimentele prea fierbinți sau prea reci. Mesele ușoare și dese pot ușura simptomele. De asemenea, evită zahărul și dulciurile concentrate, întrucât favorizează dezvoltarea Helicobacter pylori în stomac, bacteria responsabilă cu apariția gastritei și agravării bolii spre ulcer.
Citește și:
- Urzica, mai mult binefăcătoare decât usturătoare
- Pădurea, terapeutul perfect
- 7 alimente împotriva stresului
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.33/24.08.2017
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: 123rf