Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Cele mai frecvente greseli privind automedicatia

Cele mai frecvente greseli privind automedicatia

Automedicatia este o realitate si placand de la faptul ca oamenii au desori obiceiul de a se trata singuri, cel putin pentru o serie de afectiuni pe care le considera minore, un studiu al companiei Lloyds Pharmacy, citat de dailymail.co.uk, a facut o lista cu cele mai frecvente greseli privind automedicatia si efectele, deseori grave ale acestor erori.

Pisarea tabletelor. Pentru a fi mai usor administrate deseori tabletele sunt pisate sau dizolvate. Daca aceste tablete intra in categoria celor care sunt concepute pentru a avea actiune lenta, ingerarea lor sub formă de pulbere determina absorbtia rapida si supradozarea, dat fiind faptul ca organismul este expus brusc unei cantitati prea mari de substanta activa din compozitia medicamentului. Simpla lectura a prospectului te poate informa cu privire la acest detaliu. De regula pilulele trebuie luate exclusiv conform indicatiilor de preferat mereu cu un pahar mare de apa si nu alte lichide care pot interactiona cu substanta activa.

Ibuprofen inainte de exercitiile fizice. Aceasta substanta are rol analgezic astfel ca este deseori luata pentru a atenua durerile musculare. Dar, orice tip de analgezic luat inaintea unor activitati fizice va atenua durerea si va creste riscul de accidente. Totodata, cercetatorii de la Universitatea Maastricht din Olanda au descoperit ca ibuprofenul luat inainte de exercitiile fizice intense, afecteaza stomacul.

Exces de lotiuni si creme medicinale. Desi cremele si lotiunile au mai putine efecte secundare, in cazul in care au anumite ingrediente active pot duce la supradoza si implicit la efecte secundare, daca sunt aplicate in exces. O serie de decese au fost asociate cu aplicarea in exces a cremelor care contin analgezice cu actiune locala, cum ar fi metil-salicilatul (un medicament asemanator cu aspirina), mai ales in combinatie cu alte tipuri de analgezice, precum pastilele si plasturii.

Ibuprofenul in raceala si gripa, administrat cu scopul de a combate simptomele de raceala si gripa ar putea prelungi starea de rau, deoarece bocheaza unele procese de aparare ale organismului. Ibuprofenul suprima procesele inflamatorii si, odata cu asta afecteza reactii importante ale organismului care au ca scop combaterea infectiei virale. Ibuprofenul s epoate administra, dar in cantitatea strict recomandata si numai cand este cu adevarat nevoie.

Depasirea dozei de paracetamol. Doza maxima de paracetamol este de 4 grame in 24 de ore, ceea ce inseamna cel mult opt tablete de 500 de miligrame, luate cel mult doua pastile o data. Depasirea acestei doze maxime poate avea efecte grave, uneori ireversibile asupra ficatului.

Citeste si
reactiile pe care le poate produce grapefruit-ul in combinatie cu unele medicamente

 

Comments

comments

Lasă un răspuns