
Acum aproape 30 de ani, s-a făcut prima recoltare viabilă de celule sușă (celule stem), atunci din măduva spinării. De mai bine de 25 de ani se fac transplanturi de acest tip de celule pentru tratarea și vindecarea unor boli foarte grave.
Celulele stem par a fi salvarea tuturor nenorocirilor. Mult timp s-a vehiculat ideea că poate vindeca cancerul, SIDA, leucemia și câte și mai câte. Au apărut apoi vocile mai realiste, care au explicat că nu au fost făcute încă destule cercetări, nu este clar cum funcționează, nu putem spune exact dacă tratamentul va fi de succes sau nu. În fine, acum, după atât timp, se pare că cercetările și deja tratamentele (transplanturile de celule stem) ne conduc în direcția plină de speranță.
Izvorul tuturor celulelor
În corpul uman se află și funcționează 200 de tipuri de celule, de la cele care transportă sângele până la cele ale sistemului osos, de la cele ale sistemului nervos până la cele care formează inima. Cu alte cuvinte, celulele din corpul nostru sunt specializate. Dar se pot defecta, la fel ca orice mașinărie. Uneori atât de grav, încât ar trrebui înlocuite. Tocmai aici intervin celulele stem: ele sunt practic precusrsoarele celulelor diferențiate. Transplantul cu celule stem face ca acestea să se multiplice acolo și cu funcția de care este nevoie.
Opoziția bisericii
S-a spus că Biserica s-ar opune recoltării și folosirii celulelor stem. Da, este adevărat, dar este vorba numai despre acelea embrionare (axtrase dintr-un embrion nefolosit, în cazul FIV, sau unul clonat). În afară de acest tip de celule stem, mai sunt cele care se extrag din cordonul ombilical, fără nici un fel de efect negativ asupra mamei sau copilului, și cele medulare (este considerată o metodă invazivă, dureroasă, și nu este folosită decât în cazuri extreme. DE asemenea, corpul uman deține și alte rezerve de celule stem, tocmai pentru regenerare, în țesutul adipos, cutanat, cerebral etc. Astăzi, metoda recoltării celulelor stem la naștere este folosită din ce în ce mai mult, pentru că oferă cele mai bune rezultate.
Peste 1.000.000 de transplanturi s-au făcut în întreaga lume, folosind orice formă de celule stem (care pot fi recoltate și din măduva spinării sau din sângele periferic).
Până la urmă, de ce?
De ce să apelăm la aceste metode? În primul rând, pentru că celulele recoltate pot fi de folos celui de la care au fost prelevate, dar și fraților. Sunt chiar boli, precm un anume tip de leucemie, în care se recomndă transplantul de celule stem provenite de la frate sau altcineva compatibil. O mulțime de boli ale sângelui, până nu demult considerate mortale, se vindecă acum cu transplant de celule stem. Chiar și anumite forme de cancer.
Un studiu din SUA arată că probabilitatea de a utiliza celulele stem pe parcursul vieţii unei persoane a crescut de la 1:450 în 2008 la 1:3 în 2014.
Este colectarea celulelor stem o modă sau o poliță de asigurare?
Dorin Pîrciog, director general Biogenis
În România, se fac recoltări de celule stem la naştere încă de acum 11 ani. Da, la început puteam spune că era vorba despre ceva la modă, ceva nou, neînţeles pe deplin la acel moment, dar interesant şi de viitor. Putem spune că anii care au trecut au transformat această modă și într-o poliţă de asigurare, într-un serviciu poate chiar necesar viitorului copiilor noştri. Această transformare a avut loc în urma evoluţiei cercetării medicale şi a rezultatelor obţinute în tratamentele cu celule stem, adică am avut parte de o evoluţie bazată pe fapte. România are în acest moment una dintre cele mai mari rate de recoltare de celule stem la naştere din Europa, datorită unei lungi perioade de informare din partea băncilor de celule stem, dar şi datorită modelului nostru cultural, unul în care avem grijă de copiii noştri pe o perioadă mai lungă comparativ cu ţările vestice, copilul pentru noi fiind copil chiar şi atunci când este adult, purtându-i de grijă în permanență şi fiind direct interesaţi de evoluţia sa din toate punctele de vedere. Nu în cele din urmă, aş dori să precizez că se fac de puţină vreme terapii experimentale novatoare de succes, cu celule stem, într-o ţară europeană parteneră – Polonia – în condiţii mult mai rezonabile şi supuse reglementărilor europene decât pe alte continente (ex. SUA sau Asia).
Confort emoțional
Georgiana Dobrescu, mamă
Experiența familiei mele cu recoltarea de celule stem din cordonul ombilical se împarte în două episoade. Primul se întâmpla în urmă cu 7 ani, la nașterea primului copil, când piața nu era sufocată de atât de multe oferte. Din păcate, nici nu a fost o experiență plăcută, pentru că rezultatul analizelor care vin la câteva zile după recoltare, arăta o contaminare a probei cu Staphylococcus hominis, un germene care trăiește bine mersi pe pielea noastră și care făcea ca proba să devină de neutilizat. La momnetul acela am avut de ales între distrugerea probei și păstrarea ei în condiții de maximă siguranță, la aceeași bancă. Am optat pentru a doua variantă și bine am făcut, pentru că peste ani, când a trebuit să semnez un contract pentru o nouă recoltare, din cordonul ombilical al celui de-al doilea copil, am aflat că și prima probă poate fi viabilă, cu condiția ca tratamentul antibiotic aplicat înainte de a fi folosită să aibă efect. Astfel stând lucrurile, la ora actuală avem în două banci de celule stem diferite două unități cu sânge din cordonul ombilical. Știu că decizia de a face recolatrea a fost una emoțională, însă deținerea lor ne ajută să avem un oarecare confort psihic, în condițiile în care părerile specialiștilor despre utilitatea lor sunt în continuare împărțite.
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.30/03.08.2017
Autor: Irina Tudor Dumitrescu
Sursa foto: pixabay