Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Medical > Chiar exista maini tamaduitoare?

Chiar exista maini tamaduitoare?

Reiki este o tehnica japoneza care a devenit in zilele noastre una dintre cele mai rapide si preferate terapii holistice. Cateva sedinte te ajuta se te impaci cu responsabilitatile zilnice, inlatura stresul, te fac sa dormi mai bine si chiar iti (re)aduc cheful de viata. Unii medici, de obicei sceptici in legatura cu astfel de practici, sunt de acord ca aceasta metoda bazata pe atingere poate avea unele efecte reale.

Atingerea Reiki

Ce este, mai exact, reiki? In japoneza, „rei” inseamna universal si „ki” este energia care sta la baza vietii. Stravechea arta a vindecarii a fost redescoperita de doctorul japonez Mikao Usui in secolul al XIX-lea.

  • Cum functioneaza? Principiul fundamental in reiki are la baza credinta ca toate fiintele vii au un sistem energetic propriu. Atunci cand acesta se blocheaza (in unele locuri) apar semnale de avertizare (dureri, perturbari) si chiar boli. Profesorii sau practicantii de reiki localizeaza cauza problemei si echilibreaza zona respectiva prin punerea palmelor direct pe corp sau la o distanta de cativa centimetri. Ei actioneaza ca si cum aceasta forta vitala sau energie radianta (cum i se mai spune) este condusa in zona respectiva cu ajutorul gandului, gestului sau a unor semne simbolice. Aceasta forta, spun ei, se deplaseaza prin canalele de energie care strabat tot corpul, stimuleaza sistemele proprii de dezintoxicare si echilibreaza sau vindeca.
  • De ce este atat de popular? Pentru ca se poate practica oriunde, oricand, si nu cere un echipament deosebit. Singura conditie necesara este dorinta de a (te) vindeca. Cartile si practicantii de reiki sustin ca oricine poate invata sau primi un tratament, iar aceasta tehnica nu are nici o legatura cu vreun sistem religios. Se presupune ca ajuta orice tip de boala si imbunatateste orice stare proasta (fizica sau mentala), oferind calm si relaxare. De aceasta metoda pot beneficia pana si plantele sau animalele din jurul nostru.

Maestri sau profitori?

Nu toata lumea este la fel de entuziasmata de efectele acestei metode. Roxana, 30 de ani, are sentimente amestecate cu privire la experienta ei. „Primul contact cu reiki a fost extraordinar”, spune ea. „Terapeutul a inceput sedinta apropiindu-si palmele de fata mea, la o distanta de cativa centimetri. Am simtit caldura care radia din ele. In timp ce mainile lui se deplasau in jurul capului, am simtit aerul miscandu-se si vibrand usor. Parul s-a electrizat si pielea m-a furnicat. In mod asemanator, si-a plimbat palmele peste tot corpul, fara sa-l atinga. Cand a ajuns la soldul drept, mi-a spus ca aici simte urma unui traumatism mai vechi (am avut un accident). Mainile au fost tinute deasupra locului cateva minute si caldura lor mi-a facut placere. La sfarsit, m-am simtit relaxata si usoara ca un fulg. Eram nerabdatoare sa incerc din nou experienta, dar acest terapeut nu a mai fost disponibil si m-a recomandat altuia. Metoda lui era bazata pe atingerea cu palmele. N-am mai simtit nimic din vibratia anterioara. Mi-a spus ca increderea mea in puterea vindecatoare conteaza foarte mult. Doream sa ma vindec, dar mi-era greu sa cred ca o artroza veche de zece ani se poate repara. A inceput sa-mi spuna lucruri neadevarate despre copilaria si familia mea. Efectul asupra mea a fost slab, dar unele persoane plecau de acolo ameliorate sau chiar vindecate. Nu spun ca reiki este ceva lipsit de sens, si prima experienta minunata imi este martora, dar cred ca unii oameni au un dar pentru o asemenea practica (si ar trebui incurajati), iar altii nu. Cred, totodata, ca si compatibilitatea intre persoane (asa-zisa simpatie sau antipatie) influenteaza rezultatul.”

Concluzia

Asadar, este reiki eficient sau nu? Desi exista marturii negative, aceasta metoda antica de vindecare are si multi suporteri. Probabil ca depinde de starea mentala a pacientului. Ca in orice alta tehnica vindecatoare, terapeutul poate intari sau slabi increderea persoanei in acea practica.

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus