
Cremele solare ca solutie de protectie impotriva radiatiilor nocive ale soarelui sunt obligatorii, dar situatia este complicata de faptul ca multe produse de protectie solara, care exista pe piata, contin ingredienti toxici si periculosi pentru piele despre care se crede ca sunt a doua cauza a cancerului de piele.
Afla care sunt chimicalele din cremele solare.
Ghidul 2014 pentru protectia solara, realizat de Environmental Working Group (EWG), arata ca mai mult de 66 la suta din produsele de protectie solara conventionale contin substante chimice nocive, care ar putea provoca alergii, complicatii hormonale si pot sa fie cauza unor forme rare si grave de cancer de piele atunci cand sunt utilizate pe termen lung.
Specialistii sustin ca folosirea unor tipuri de creme solare ar putea fi responsabile pentru modificarea secretiei hormonilor estrogeni din sange. Una din cele mai comune substante care se gaseste in aproape toate creme de protectie solara este oxybenzone, un compus care absoarbe razele ultraviolete (UV) de la soare. Acest aditiv este responsabil pentru reactii fotoalergice, si este foarte usor de absorbit prin piele ceea ce face ca acesta sa intre in circulatia sangvina si sa aduca modificari metabolismului hormonal, pentru ca in sange se comporta ca si cum ar fi hormonul estrogen uman. Studii recente au aratat ca oxybenzone se gaseste prezent in sangele a peste 90% din cei testati. Produsul este adaugat in toate creme, inclusiv in cele de intretinere pentru piele care ofera si protectie impotriva soarelui.
O alta substanta daunatoare din cremele solare este palmitatul de retinol, un derivat de vitamina A, care este si el asimilat prin piele si pare sa fie responsabil pentru formarea de tumori ale pielii si leziuni canceroase interne. Oficial, palmitatul de retininol este considerat un ingredient inactiv, dar o serie de studii au aratat ca acest aditiv se modifica sub influenta soarelui si produce mari cantitati de radicali liberi care pot duce la deteriorarea ADN-ului.
Solutia este evitarea cremelor care contin aceste substante sau folosirea unor produse care au o concentratie cat mai mica a acestora. O alta solutie buna prin care se pot preveni efectele neplacute este aplicarea cremelor cu o jumatate de ora inainte de expunerea la soare si un dus foarte minutios la intoarcerea de pe plaja pentru a indeparta crema de protectie solara. O alta solutie este un aport crescut de lichide in paralele cu expunerea la soare, astfel incat aceste substante intrate in sange sa fie cat mai repede eliminate.
Cea mai buna forma de protectie ramane insa evitarea expunerii la soare mai mult de 30 de minute dupa ora 11.00 moment dupa care radiatia solara este daunatoare si folosirea unor costume de baie facute din fibre speciale care garanteaza o buna si eficienta protectie impotriva radiatiei solare, fara efecte negative.
O alta problema pe care o produc creme solare este blocarea sintezei de vitamina D, in conditiile in care deficitul de vitamina D este una din cauzele care pot favoriza riscul de boli ca urmare a unui sistem imunitar scazut si a cancerului, cunoscut fiind rolul fundamental pe care il are vitamina D in prevenirea bolilor.
Pentru prevenire exista doua solutii. In primul rand suplimentarea pe tot parcursul anului a surselor alimentare bogate in vitamina D, pe de alta, din nou, evitarea expunerii directe la soare care sa impuna folosirea de creme de protectie solara.
Afla si beneficiile expunerii la soare