Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Ciocolata, prieten sau dușman?

Ciocolata, prieten sau dușman?

De sărbători, savurăm multe bunătăți din ciocolată. Ce te faci însă cu sutele de calorii care îți amenință silueta? Nu-ți face griji! Consumat cu măsură, acest deliciu dulce nu doar că nu îngrașă, ci chiar e benefic sănătății.

Nu încape vorbă: ciocolata e delicioasă! Ai savura-o în fiecare zi, dar te abții, pentru că ai auzit că îngrașă și are grăsimi care cresc colesterolul. Ei bine, oamenii de știință ne asigură că, în cantități moderate, ciocolata (în special cea neagră) nu este un aliment ce trebuie evitat. Iată argumentele:

Secretul ei: antioxidanții

Ciocolata conține cantități importante de antioxidanți (flavonoide, polifenoli), substanțe care întârzie îmbătrânirea și previn bolile cardiovasculare și unele tipuri de cancere. Iată un lucru mai puțin cunoscut despre pudra de cacao: acțiunea ei antioxidantă este de două, trei ori mai puternică decât a ceaiului verde sau a vinului, de exemplu.

Totuși, în ce privește antioxidanții și avantajele pentru sănătate, nu sunt la fel toate sortimentele de ciocolată. Deoarece benefice sănătății sunt boabele de cacao, cu cât o ciocolată conține mai multă cacao, cu atât are mai multe efecte protectoare. Pe scurt, cu cât este mai neagră, cu atât e mai bine!

Citește și: Adevarul gol-golut despre ciocolată

Face bine la inimă

Sistemul circulator și activitatea inimii beneficiază cel mai mult de pe urma antioxidanților. Studiile au demonstrat că există o legătură între consumul zilnic de ciocolată neagră (fără exces, câteva pătrățele pe zi) și reducerea riscului de a suferi de hipertensiune arterială, atac de cord, accident vascular cerebral, diabet de tip II. Alt avantaj al consumului de ciocolată este că acizii grași (stearic și oleic) pe care-i conține nu cresc colesterolul rău din sânge.

Combate depresia

Când ești stresată, supărată sau chiar deprimată, simți nevoia să mănânci ciocolată? E normal. Ciocolata este un adevărat antidepresiv natural. Ea relaxează și creează o stare de bună dispoziție, fiindcă stimulează secreția de dopamină și endorfine, hormonii fericirii. În plus, conține magneziu, element cu efect de echilibrare a sistemului nervos.

Stimulează imunitatea

Flavonoidele au rol antibacterian, iar numeroasele vitamine din cacao (A, B1, B6, B9, D, E) stimulează producerea de molecule cu efect protector pentru organism. Astfel, limitându-se nivelul de stres pentru corp, acesta își poate concentra toate forțele asupra agresiunilor la care este supus zilnic și se apără mai bine.

Citește și: Adevaruri spectaculoase despre ciocolata

Te protejează de carii

Contrar a ceea ce se crede, ciocolata (numai cea neagră, care are multă cacao) este un aliment care previne apariția cariilor. Acțiunea sa împotriva cariilor se datorează taninurilor din compoziție, care împiedică înmulțirea bacteriilor din gură. De asemenea, ciocolata conține fluor și fosfați, care sporesc rezistența smalțului la atacul acizilor.

Bună pentru femeile însărcinate

Potrivit unui studiu recent efectuat de cercetători de la Universitatea Yale, femeile însărcinate care consumă zilnic câteva bucățele de ciocolată neagră reduc cu 70% riscul de a suferi de preeclampsie, o complicație serioasă legată de ipertensiunea de sarcină, ce pune în pericol viața mamei și a fătului. 

Citește și: Ciocolata neagra, un medicament dulce

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.49/11.12.2014

Autor: Angelica Cîlțan

Sursa foto: Pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns