Starea de sănătate ți se arată în fiecare dimineață în fața ochilor. Privește-te cu atenție pentru a afla ce-ți transmite corpul!
Chipul îți dezvăluie când energia rămâne blocată într-o anumită parte a corpului, întrucât ce afectează organismul pe interior se răsfrânge la exterior. Astfel, orice zonă iritată, fiece aluniță sau depigmentare ar putea să aibă o explicație detaliată. Corpul deține un mod propriu de a-ți spune când e ceva în neregulă și are nevoie de ajutor, iar dacă nu-i înțelegi limbajul, vei descifra greu semnificația mesajelor lui.
Diagnosticul vizual
Cititul pe chip este un instrument pe cât de vechi, pe atât de eficient, cu origini în medicina orientală. Încă din timpuri antice, vindecătorii chinezi apelau la semnele de pe față pentru a descoperi slăbiciunile și punctele forte ale organismului. Chiar în vremuri moderne, medicii din spațiul asiatic citesc ce stă scris pe față, limbă, în ochi, piele și în ritmul pulsului. În China, doctorii cu experiență se pare că pot identifica până la 70% din problemele de sănătate doar prin examinarea feței pacientului. În opinia lor, semnele anumitor lipsuri se află în unele puncte-cheie pe care le indică fața și s-ar putea să fi fost acolo mai de mult, fără a fi descoperite. Principiul de bază este că, de vreme ce o disfuncție din interior devine evidentă, se poate pleca de la ea pentru a pune un diagnostic ori pentru a preveni o boală.
Reper pentru sănătate
Medicina orientală vede fiecare organ vital în relație cu toate celelalte, energia circulând prin corp într-un circuit neîntrerupt. Energia se numește chi la chinezi, ki la japonezi și prana la indieni. Ea circulă prin corp pe anumite culoare numite meridiane, ce sunt asociate cu câte un organ. Chipul este cea mai revelatoare parte a corpului, fiindcă oferă o privire către o serie de organe interne. Astfel, potrivit principiilor de secole din medicina orientală, fiecare zonă a feței corespunde unui organ și arată cum funcționează acesta. De exemplu, gura este poarta de intrare către sistemul digestiv, nasul – către cel respirator, ochii sunt în strânsă legătură cu nervul optic, creierul și sistemul nervos, urechile cu sistemul auditiv etc.
Cum arată fața ta
Specialiștii spun că problemele de sănătate ce se citesc pe chip nu sunt hotărâtoare, dar nici de neglijat. Iată câteva semne de care să ții cont, apoi să iei măsurile potrivite pentru a te păzi de boli pe termen lung:
- Pungile de sub ochi reflecta o funcționare defectuoasă a rinichilor ori tendința către retenție de fluide provocată de o alimentație foarte sărată ori prea grasă. Petele brune din zona ochilor sugerează și ele că există probleme legate de rinichi, iar pielea înnegrită din jurul ochilor indică pietre la rinichi.
- Un nas prea borcănat arată o inimă ce pompează cu greu din pricina arterelor cu pereți îngroșați de grăsimi. Tot afecțiuni ale cordului pot fi anunțate printr-o culoare ușor roșiatică, în timp ce fața palidă este asociată cu o splină mai puțin alertă. Un chip întunecos semnalează probleme renale, iar nuanța albicioasă indică o disfuncție pulmonară.
- Zona dintre sprâncene este asociată cu afecțiunile ficatului. Dacă apare un șanț, ficatul tău se luptă să filtreze toxinele acumulate în urma stilului de viață nu prea echilibrat. Tot semnul cu pricina indică un sistem limfatic ce și-a redus turația și o imunitate slăbită. Totodată, aspectul ușor verzui al feței este semnul unor afecțiuni hepatice. În schimb, obrajii îmbujorați înseamnă o vezică biliară foarte activă.
- Dacă între obraz și ureche se întâmplă să apară iritații, pete sau alte probleme cutanate, asta înseamnă că intestinul gros funcționează defectuos. În același timp, pungile moi (de grăsime) și deschise la culoare sunt semnul unui nivel ridicat al colesterolului în sânge.
- Gura este un indicator al problemelor tractului digestiv. Pe buzele roșii poate fi descifrat un stomac hiperactiv. Gingiile și infecțiile dentare sunt legate de un dezechilibru la nivelul intestinelor, ce poate fi redus prin îmbunătățirea alimentației ce permite detoxificarea într-un mod cât mai natural.
- Bărbia e strâns legată de afecțiunile genitale. De obicei, înaintea menstrei ori din pricina unor tulburări hormonale, apare un șanț sub buza inferioară.
- Roșeața sprâncenelor se traduce printr-un sistem nervos hiperactiv și o lipsă cronică de somn, nasul roșu arată inflamarea vezicii urinare ori durere de spate, iar venele roșietice de pe nas sunt semn că funcția renală este șubredă.
- Părul în exces ar putea fi simptomul ovarelor polichistice ori al dezechilibrului hormonal provocat de nivelul hormonilor masculini.
- Pielea uscată sau căzută indică deshidratarea, dar și o problemă mai serioasă ce afectează glandele sudoripare, precum hipotiroidismul ori diabetul.
Știai?
Cititul pe chip e practicat în China de 3.000 de ani. La începuturi, călugării taoiști îl foloseau ca metodă de diagnostic și vindecare.
Citește și:
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.19/14.05.2015
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay.com