Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Ciuperca piciorului: ce este si cum se trateaza?

Ciuperca piciorului: ce este si cum se trateaza?

Ciuperca piciorului este o afecţiune pe care nimeni nu şi-o doreşte. Ea apare atunci când organismul nostru intră în contact cu ciuperca, iar aceasta ajunge să crească pe piele. După cum ştii, ciupercile se dezvolta cel mai bune în locuri umele şi călduţe, motiv pentru care spaţiile dintre degete sunt perfecte pentru ele.

Din păcate, aşa cum am menţionat şi mai sus, ciuperca piciorului este o afecţiune foarte contagioasă. Nu este nevoie decât să atingi pielea unei persoane afectate sau, mult mai uşor, să atingi o suprafaţă contaminată, cum ar fi podeaua unui vestiar.

Cum se manifestă ciuperca piciorului?

Simptomele variază în funcţie de persoană şi de tipul infecţiei. Cele pe care le întâlnim cel mai des sunt mâncărimea pielii, însoşirea şi cojirea sa, dar şi apariţia unor vezicule cu lichid.

Câte tipuri de infecţie există?

Au fost identificate trei forme de ciupercă a piciorului: cea interdigitală (cea mai des întâlnită), cea keratozică şi cea veziculoasă (cea mai rar întâlnită). În primul caz, ciuperca apare de regulă între ultimele două degete ale piciorului, unde pielea începe să fie mai albă, moale şi umedă. Apoi, va apărea senzaţia de mâncărime şi arsură, dar şi un miros neplăcut. Din fericire, este o formă uşor de tratat.

Forma keratozică apare ca o simplă iritaţie, dar apoi vei observa că pielea de pe călcâie şi de pe talpă se va îngroşa şi va crăpa. Ciuperca ajunge, în cazurile mai grave, şi la unghii, acestea îngrosându-se şi, în final, desprinzându-se de pe patul unghial. Acest tip de ciupercă este greu de tratat.

În final, forma veziculoasă apare destul de rar. La început, vor apărea vezicule cu lichid, iar pielea se va crăpa. Uneori, infecţia poate ajunge şi pe braţe, palme sau trunchi. Din fericire, şi această formă este uşor de tratat.

La ce persoane apare cel mai des ciuperca piciorului?

Dintr-un motiv sau altul, bărbaţii sunt mai susceptibili la această infecţie decât femeile. De asemenea, infecţia apare de regulă la adulţi, nu la copiii, şi la persoanele ce suferă de diabet sau cancer. 

Cât despre factorii de risc pe care îi putem evita se numără activităţiile unde petrecem mult timp cu picioarele în apă, păstrarea umedă a picioarelor, simpla atingere a unei podele de vestiar sau duş public desculţ sau purtarea unor pantofi care nu permit pielii să respire.

Cum se tratează ciuperca piciorului?

Pentru început, este mai uşor să previi decât să tratezi. Ai grijă să porţi şosete de bumbac (care absorb transpiraţia şi care permit pielii să respire), pe care să le schimbi frecvent, să porţi pantofi potriviţi şi să laşi încălţămintea la aerisit înainte de a o folosi din nou.

Dacă deja ai o ciupercă, ai grijă ca după duş să te ştergi de sus în jos şi să foloseşti un prosop special pentru picioare. În acest fel, vei evita să întinzi ciuperca şi pe alte zone.

De asemenea, foloseşte pudră de talc sau pudră antifungică. Doctorii îţi vor recomanda de obicei să încerci antifungice ce se pot da fără reţetă, iar dacă acestea nu funcţionează, va trebui să treci la unele pentru cazuri mai severe. 

Pentru a fi siguri că ciuperca a dispărut complet, trebuie să continuăm tratamentul şi după ce simptomele au început să dispară, pentru că uneori fungii încă nu au fost distruşi. Astfel, nu te bucura prea repede şi nu renunţa la tratament, ci ţine cont de recomandările medicului.

Comments

comments

Lasă un răspuns