
Clementinele, fructele lunii februarie, sunt adevărate pilule cu vitamine și sunt printre cele mai bune alegeri ale momentului. Aduse nu de la mare distanță, clemetinele sunt fructele finalului de iarnă. Cea mai mare calitate a clementinelor vine din concentrația foarte mică de calorii, doar 46 în 100 de grame de fruct.
Bogate în vitamină C (49 de miligrame), clementinele sunt un aliat împotrivă asteniei de primăvară, asociată mereu cu perioadă rece a anului și care se instalează începând din februarie, mai ales când zilele calde alternează cu perioade reci sau ploioase. Pe de altă parte sunt bogate în magneziu și fier, contribuind la bună funcționare a sistemului muscular și a celui nervos. Nu în ultimul rând, dulceața clementinelor este un bun suport pentru moral, încântat mereu când primește ceva bun. Peste 86% din pulpă clementinelor este formată din apa.
Clementinele sunt bogate în potasiu (177 miligrame) și calciu (30 de miligrame). Merită spus că sunt foarte bogate în fibre, fapt care le face utile în procesul de digestie, contribuind la scăderea colesterolului din sânge. Combinația dintre fibre și potasiu le face foarte utile în dietele de detoxifiere.
Clementinele nu sunt creația lui Dumnezeu ci a omului, fiind rezultatul altoirii portocalului cu mandarinul. Clementinele au fost obținute efectiv de Louis Charles Trabut, în 1900.
Fiind un produs hibrid, sunt complet lipsite de sâmburi, astfel că acestea nu se pot înmulții decât prin altori. Nu au fost înregistrate nici un fel de mutații, iar diferențe de gust și aspect sunt consecință soiurilor diferite de portocal și mandarin care dau „naștere” clementinelor.
Clementinele sunt mult mai rezistente decât delicatele mandarine, dar păstrează aromă acestora, iar spre deosebire de portocale sunt mai dulci și mai zemoase.
Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay.com/