
Cel mai mare pericol pentru sănătate în această perioadă nu sunt alimentele dulci sau grase, ci anumite asocieri de alimente, susțin nutriționiștii.
Combinațiile nepotrivite sunt cauza principală a flatulenței, arsurilor stomacale și a senzației de disconfort gastric. În plus, când digestia nu este optimă, substanțele nutritive nu sunt absorbite eficient și, astfel, nu le asimilezi pentru a le folosi în slujba sănătății.
Mecanisme diferite
Starea de rău apare când nu ții cont de faptul că cele trei categorii de alimente (proteine, carbohidrați și grăsimi) se digeră diferit. De exemplu, digestia proteinelor începe în stomac, în vreme ce carbohidrații sunt de două feluri – fructe (care trec ușor prin sistemul digestiv) și amidonoase (digestia lor începe în cavitatea bucală, având în total trei etape de digestie).
Un alt aspect important este că amidonoasele au nevoie de un mediu alcalin pentru a fi digerate, în timp ce proteinele creează un mediu acid. Când aceste două categorii sunt consumate la aceeași masă, ele se neutralizează, deci nu se digeră, ci trec prin organism fără să beneficiezi de nutrienții din ele. De aici, o serie de reguli pentru ca digestia să se deruleze adecvat, de sărbători și nu numai.
Sfaturi pentru masa festivă
Nu combina la aceeași masă proteine și amidonoase. Așadar, fără cartofi lângă friptură sau pește, fără carne în foitaj, ouă fierte cu pâine, cereale cu lapte/iaurt. De aici deducem cu ușurință de ce este indigestă celebra salată de boeuf, prezentă la orice masa festivă tradițională: are în compoziție proteine (vită, ouă, maioneză) și amidon (cartofi, morcovi). Și pasca poate fi greu de digerat, întrucât conține făină (amidon) și brânză și ouă (proteine). Pentru o digestie ușoară, consumă proteine la trei ore după amidonoase.
Chiar dacă mănânci doar amidonoase (cartofi, linte, fasole, mazăre, cereale, orez, porumb), mestecă-le bine. Digestia începe din cavitatea bucală și astfel înlesnești munca stomacului.
Fructele consumă-le la mai bine de trei ore de masa principală; de preferat, pe stomacul gol, dimineața și în niciun caz ca desert după o masă copioasă, întrucât fermentează și îngreunează digestia celorlalte alimente.
Fructele și legumele bogate în amidon nu au ce să caute la aceeași masă. Fructele conțin un singur lanț de zaharuri, cel mult două, deci au un alt timp de digestie, în comparație cu amidonoasele, care au trei lanțuri.
Contează și când mănânci
De sărbătoare, programul meselor tinde să se schimbe ca urmare a zilelor libere și ai tendința să modifici nu doar conținutul, ci și orele la care mănânci. Iată un plan pentru a avea o digestie optimă.
Mic dejun. Fructe. Dacă simți că nu te saturi, înlocuiește-le (nu le combina) cu iaurt ori consumă doar ouă fierte.
Prânz. Alegerea ideală sunt alimentele complexe, dar în cantități moderate. Acestea pot fi carbohidrați bogați în amidon. De exemplu, cartofi la cuptor.
Cină. Și masa de seară ar trebui să fie ușoară, dar consistentă. De preferat, proteinele, precum drobul.
De poftă
Pentru a nu fi indigeste, deserturile (pasca, tortul) pot fi consumate la câteva ore după masă și doar în cantități moderate.
Citește și:
- Carbohidrații care înving stresul
- Supa, un aliat de sezon al sănătății
- Ce îți oferă bun fructele de sezon
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr14/13.04.2017
Autor: Lidia Năstase
Sursa foto: pixabay.com