
Cand raceala dureaza mai mult de doua saptamani si nu este tratata corespunzator, pot aparea alte infectii ale tractului respirator. Cele mai frecvente complicatii ale racelii sunt:
Pneumonia
Este o complicatie deosebit de grava, de regula urmarea unor infectii respiratorii netratate. Afectiune se caracterizeaza prin inflamarea plamanilor si poate fi provocata de bacterii si virusuri. Cea mai frecventa infectie bacteriana e provocata de pneumococul Streptococcus Pneumoniae. Cei mai vulnerabili sunt copiii sub doi ani, batranii intre 60-65 de ani si persoanele cu imunitate scazuta (cu insuficienta cardiaca, ciroza etc.).
- SIMPTOME: Frisoane si febra, tuse cu expectoratie, dureri in piept, respiratie dificila si rapida, taierea respiratiei, pierderea poftei de mancare, dureri abdominale sau de cap, invinetirea buzelor din cauza lipsei de oxigen din sange si transpiratie accentuata. Pot fi prezente si stari de greata si voma, insotite de o senzatie generala de rau.
- TRATAMENT: E recomandat de medic, in functie de varsta pacientului, stadiul bolii si toleranta fiecaruia la diverse medicamente. In cazul pneumoniei bacteriene, tratamentul va fi bazat pe antibiotice. Ca masura de prevenire a pneumoniei, e suficient vaccinul antipneumococic, recomandat mai ales batranilor trecuti de 65 de ani.
Faringoamigdalita
Este o inflamatie acuta a amigdalelor, cauzata de o infectie bacteriana sau virala. Infectia se intinde mult in interiorul gatului, respectiv in faringe. Inflamarea amigdalelor duce la marirea volumului lor si, implicit, la o ingustare a caii de trecere a alimentelor. Faringoamigdalita este cunoscuta si sub numele de angina (stramtoare).
Amigdalele pot fi doar umflate si rosii (angina eritematoasa), sau usor inflamate, cu pete albe de puroi (angina pultacee). Faringoamigdalitele sunt frecvente mai ales in perioada copilariei, cand aproape toti copiii fac cel putin un episod mai mult sau mai putin complicat.
De obicei, febra si durerile locale te anunta ca e vorba despre o complicatie, si nu de o simpla raceala. |
- SIMPTOME: Dureri in gat, senzatie de strangere, febra cu debut brusc, dificultate si durere la inghitit, durere la nivelul urechii, ganglioni submandibulari durerosi si mariti.
- TRATAMENT: In toate cazurile, se recomanda tratament impotriva durerii si a febrei. Antibioticele sunt necesare doar in formele bacteriene. Numai in cazuri grave se recomanda amigdalectomia, indicata in infectii recurente.
Bronsita
Infectie a tractului respirator, bronsita (inflamarea bronhiilor) poate fi diagnosticata cu dificultate. Apare ca urmare a unei raceli sau a altei infectii a cailor respiratorii.
- SIMPTOME: Bronsita apare mai ales iarna. Debuteaza cu simptome specifice unei raceli obisnuite si continua cu tuse, la inceput uscata, apoi productiva. In formele severe, apar durerile in piept, dificultatile de respiratie si febra.
- TRATAMENT: Bronsitele acute se trateaza cu antibiotice, daca e vorba de o infectie bacteriana, medicamente pentru tuse si paracetamol. Se poate vindeca si de la sine, in 10-15 zile. Tratamente alternative: acupunctura, aromaterapia, bromelina din ananas, inhalatiile si vitamina C.
Sinuzita
Este infectia si inflamarea unuia sau a mai multor sinusuri dintre cele patru existente. Mucoasa nazala se inflameaza si obtureaza sinusurile. Mucusul nu mai este bine drenat si, in acest mediu inchis, microbii se multiplica in voie. Apar dureri, congestie nazala, secretii nazale abundente de culoare galben-verzuie sau bruna, febra usoara. Se trateaza cu antibiotice, analgezice si decongestionante nazale.
Articol exclusiv online
Text: echipa Femeia.
Sursa foto: pixabay.com/