Esti aici
Femeia.ro > Familie > Copii > Copilul meu a facut infecție urinară

Copilul meu a facut infecție urinară

infectie urinara copii

Urina este un mediu steril, adică lipsit de bacterii. Totuși, în anumite condiții, un număr mic de bacterii se pot găși în urină, dar fără a determina o infecție. Când numărul de bacterii este foarte mare sau când ele sunt agresive, apar și efectele negative asupra organismului.

Bacteria războinică este cel mai frecvent o enterobacterie, numită Escherichia coli, care, în mod normal, se găsește în intestinul gros al copilașului.

Fetițele, mai expuse la infecție urinară

Fetițele, datorită unor particularități anatomice, fac mai frecvent infecții urinare decât băiețeii. Pentru că zona anusului este apropiată de cea vulvara, micile pătări ale chiloțeilor cu materii fecale favorizează apariția infecției urinare. La băieței această situație este aproape imposibilă.

Infecția urinară poate să apară atât la copilașul cu căi urinare normale, dar și la cel cu malformații reno-uro-genitale. Băiețeii care au fimoză elimină urina cu dificultate și riscul de apariție a infecției urinare este mai crescut.

Reguli împotriva infecției urinare

Igiena intimă a copilașului este foarte importantă.

Fetițele se șterg la funduleț întotdeauna dinspre anterior spre posterior și nu invers, pentru a preveni contaminarea vulvei cu bacterii.

După fiecare scaun trebuie să-ți speli copilașul la funduleț cu apă și săpun pentru a îndepărta orice sursă de infecție. La băieței, igiena intimă presupune obligatoriu decalotarea și spălarea zonei cu apă și săpun.

Are infecție urinară?

Cistitele, adică infecțiile vezicii urinare, nu pot trece neobservate. Pe copilaș îl ustură când urinează, îl doare, are senzația că vrea să facă pipi dar nu poate, plânge foarte tare înainte de a uda doar puțin scutecul. O manifestare atât de zgomotoasă te va duce foarte repede la medic.

Vestea proastă este că unele infecțîi urinare – și mai ales cele de căi urinare superioare și cele renale – pot să nu aibă nici un simptom, dar să evolueze rapid, ajungând la insuficiență renală.

Ce trebuie să faci

  1. În cazul în care copilașul știe să-ți spună că-l ustură sau că-l doare când face pipi, tot ce trebuie să faci este să-i asiguri o igienă foarte bună și să-l urmărești 8-10 ore. Dacă simptomele persistă este necesară o vizită la medicul pediatru.
  2. Există un test rapid pe care-l poți memora și face singură copilașului tău. Se numește Time Test și se poate face oricând, cu condiția ca micuțul tău să urineze voluntar și nu reflex. La primul semnal al apariției urinării dai drumul la cronometru. Dacă copilașul termină în 30 de secunde, înseamnă că tractul reno-urinar este perfect. Dacă durează mai mult, este întreruptă sau apare durere, usturime, urina este foarte puțină sau dacă observi orice altă problema, atunci trebuie să te adresezi medicului. El va stabili dacă este o banală cistită sau dacă este ceva mai serios.
  3. Infecția urinară trebuie diagnosticată și tratată cât mai curând posibil.
  4. Nu îi da copilașului antibiotice din proprie inițiativă. Medicul specialist va recolta o probă de urină și, în funcție de bacteria pe care o găsește acolo, îți va recomanda cel mai eficient antibiotic.
  5. Nu opri tratamentul înainte de termenul prescris de medic, chiar dacă puiul tău se simte mult mai bine.

Citește și: Infecțiile la nou-născut

 

Sursă foto: iStock

Comments

comments

Lasă un răspuns