
În 2002, în Orientul Mijlociu, a apărut SARS-CoV – Acute respiratory syndrom coronavirus – iar în 2019, virusul SARS-CoV-2 şi boala COVID19 (coronavirus disease 19). Iată tot ce trebuie să știi despre COVID-19, boala care continuă să se răspândească în întreaga lume.
Cum se transmite
Se transmite la mai puțin de 2 m distanță, prin picături de salivă, după strănut sau tuse, prin atingerea suprafețelor contaminate și apoi ducerea mâinii la gură, nas sau ochi. Pentru că acest virus are o atracție deosebită pentru mucoasele umede!
Cele mai contagioase persoane
Sunt cele simptomatice, deși și cele fără niciun simptom pot transmite virusul. Ai un risc ridicat de îmbolnăvire dacă ai împărtășit aceeași zonă de locuit cu cel confirmat, de exemplu: familie, aceeași cameră sau având contact direct, față în față, la mai puțin de 1 m, în timpul unei discuții; flirt; prieteni apropiați; vecini de clasă sau de birou; vecinii cazului index într-un avion sau tren, în absența unor măsuri de protecție eficiente. Însă, riscul este mic dacă ai avut contact ad-hoc cu un caz confirmat când ai fost în locuri publice, cu excepția unor circumstanțe speciale care pot justifica clasificarea la un risc scăzut.
Citește și: 15 recomandări privind conduita socială responsabilă în prevenirea răspândirii coronavirus (COVID-19)
Simptome alarmante
La 2-14 zile de la expunerea la virus, după contactul cu persoana bolnavă sau venind dintr-o zonă epidemică pot apărea febră, tuse, greutate în respirație, dar alți pacienți se pot manifesta tulburări digestive și nu respiratorii, cum ar fi diaree!
Simptome care semnalează o agravare
Dificultate de respirație sau dispnee, durere persistentă sau presiune în piept, stare confuzivă sau cianoză. Virusul poate produce pneumonie sau bronhopneumonie.
Cei mai expuși sunt:
Persoanele în vârstă care suferă și de alte afecțiuni, fumătorii, cardiacii, bolnavii cu alte afecțiuni respiratorii și diabeticii.
Măsuri de autoprotecție
- Spală-te cât mai des pe mâini cu apă şi săpun – cel puţin 20 de secunde -, după ce ai frecventat spaţiul public, după strănut, suflat nasul, tuse.
- Folosește soluţii sanitare de curăţare cu cel puţin 60% alcool sau pe bază de clor. Spirtul nu omoară virsul!
- Nu atinge ochii, gura, nasul cu mâinile nespălate.
- Stai cât mai mult timp acasă!
Când se impune izolarea?
Dacă ai avut un contact cu risc ridicat cu un individ confirmat de COVID-19 ar trebui să te izolezi la domiciliu timp de 14 zile de la ultimul contact cu persoana respectivă. Și să te testezi în ziua 12 și 14. În timpul izolării trebuie să-ți monitorizezi temperatura de două ori pe zi și apariția simptomelor infecției respiratorii (febră, tuse, dificultăți de respirație etc.). În caz de febră sau simptome, trebuie să porți o mască și să contactezi imediat DSP, un medic pentru gestionarea sigură și raportezi contractul cu cazul confirmat de COVID- 19.
Citește și: Ce faci cu animalele de companie dacă ai fost diagnosticat cu coronavirus?
Ce măști sunt eficiente?
Măștile medicale ne protejează ori ba? Doctorul Florin Mihălțan spune că cele mai bune sunt cele de tipul FFP3, cu pierderi totale de 2% și o penetrație minimală, de 1%. Măștile medicale care se găsesc de obicei în comerț sunt de tipul FFP2, cu pierderi de 8% și penetrare de 6%, dar care diminuează inhalarea unor particule de 2,5-3 microni, dimensiune pe care o au și virusurile.
Părul poate purta și el virusul!
Ne spălăm pe mâini și ne dezinfectăm, dar părul nu, ne trecem mâna prin el, punem capul pe pernă și apoi ne întoarcem cu fața în pernă, infectându-ne ușor. Din acest motiv e bine după ce mergi afară (cât mai rar cu putință) să speli și părul!
Citește și: Cum transformi în avantaj izolarea în casă din cauza pandemiei
Sursă foto: iStock