Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Coronavirus, simptome și prevenție. OMS a declarat alertă mondială

Coronavirus, simptome și prevenție. OMS a declarat alertă mondială

Epidemia cu coronavirus a început în orașul chinez Wuhan și, până la jumătatea luni februarie 2020, a ucis peste 2000 persoane, în timp ce peste 78.000 sunt infectate, dar numai aproape 700 în afara Chinei. Thailanda, Hong Kong, SUA, Taiwan, Australia, Maco, Singapore, Japoini, Coreea de Sud, Malaezia, Vietnam, Nepal, Franța și Italia au raportat și ele cazuri. În peste 90% dintre cazuri, boala se manifestă ca o răceală: curge nasul, niște dureri în gât și puțină tuse.

Virusul este cunoscut ca Noul Coronavirus 2019 și pare să fi apărut într-o piață de pește din Wuhan, (2019-nCoV). Se aseamănă cu virusurile vinovate de sindromul respirator acut sever (SARS) și sindromul respirator din Orientul Mijlociu (MERS), provocând un tip de pneumonie greu de tratat. În comparație cu el, SARS s-a răspândit la nivel global în 2002-2003, infectând 8.000 de persoane și cauzând peste 800 de decese.

Ce este coronavirusul?

Coronavirusurile sunt o familie mare de virusuri care provoacă infecții variind de la răceală la sindromul respirator acut sever. Acestea atacă sistemul respirator, cauzând leziuni pulmonare asemănătoare pneumoniei. Unele dintre tipurile de virus provoacă boli mai puțin grave, în timp ce altele sunt mult mai severe. Coronavirusurile au fost identificate pentru prima dată în anii ’60, dar nu se știe cum au apărut. Numele vine de la forma lor de coroană. Există cazuri în care un coronavirus poate infecta atât animelele cât și oamenii. În 2003, un focar de virus din această familie (SARS), a ucis mai mult de 800 de persoane în întreaga lume, în doar câteva săptămâni. La începutul anului Organizația Mondială a Sănătății a identificat acest nou tip de virus.

Cum recunoști această gripă?

Simptomele sunt ca la oricare altă gripă, respectiv nas înfundat, tuse, dureri în gât, febră, frisoane și dureri musculare. Însă, diagnostinul se pune în urma unui test de laborator (secreții nazale și analize de sânge). Deseori, coronavirusul poate provoca infecții ale urechii medii la copii. Cum se răspândește? Ca orice alt virus gripal, adică prin tuse, strănut și atingrea mâinilor, feței unei persoane infectate sau prin contactul cu suprafețe atinse de persoanele infectate. Din acest motiv, spălarea mâinilor și purtarea măștilor sunt măsuri foarte bune de prevenție, pe lângă evitarea locurilor aglomerate și a mijloacelor de transport în comun. Cei mai vulnerabili sunt copiii, persoanele în vârstă, cei care au afecțiuni cardiace și persoanele cu un sistem imunitar scăzut. Simptomele pot apărea în două zile sau după 14 zile de la expunere.

Măsuri de prevenție

Pe lângă metodele clasice de igienă și precauție, vaccinul este cel care ne poate proteja. Medicii ne recomandă să ne spălăm bine pe mâini cu apă caldă și săpun sau să folosim un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool și să evităm să ne atingem ochii, nasul și gura cu mâinile murdare. Purtarea măștilor chirurgicale te poate proteja de infecție, însă cele mai bune sunt cele cu filtru special de aer, care te protejează și de particulele mici. Aceste măști trebuie să-ți protejeze atât gura, cât și nasul.

Chiar dacă un vaccin nu ar vindeca acest virus, el ne-ar putea proteja eficient. În timp ce mulți oamenii de știință din străinătate spun că un vaccin pentru 2019-nCoV ar putea fi gata pentru testarea umană în stadiu incipient în mai puțin de trei luni, cercetătorii de la OncoGen, din Timișoara, propun un vaccin personalizat pentru populația României (caucaziană) care să ne protejeze de coronavirus. Vaccinul ar putea fi dezvoltat folosind o tehnologie utilizată în vaccinarea personalizată în cancer. Abordarea propusă de specialiștii de la Timișoara pentru identificarea potențialelor peptide candidate pentru vaccin urmează o strategie mai personalizată, numită vaccinomică, bazată pe selecția de proteine virale-țintă cu rată de mutație mai scăzută și construcția de peptide adaptate caracteristicilor genetice imune ale populațiilor-țintă, ce pot varia în funcție de locația geografică și de etnicitate. Din păcate vaccinul nu poate fi produs în România, dar se discută producerea lui în Germania. Rămâne de văzut cât de repede poate fi fabricat. Și încă o veste bună, costul lui ar putea fi cât cel al unui vaccin antigripal obișnuit.

Notă: Organizația Mondială a Sănătății a declarat epidemia de coronavirus URGENȚĂ DE SĂNĂTATE GLOBALĂ.

Citește și:

Text: Luminița Tăbăran

Foto: 123RF

 

Comments

comments

Lasă un răspuns