Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Medical > Cu alergiile nu-i de glumit

Cu alergiile nu-i de glumit

  • Cum spuneam – si repetam – fenomenul descris, desi simplu, are astfel de consecinte dramatice: in timpul derularii unei reactii alergice sistemul imunitar nu mai functioneaza normal. Astfel, organismul in loc sa castige protectie fata de alergeni – in cazul de mai sus proteinele din mancare – este lezat prin fenomenele imune rezultate in urma reactiei acestora cu anticorpii de tip IgE.
  • Simptomele apar rapid, imediat dupa consumul alimentelor respective sau la maximum 2 ore. Acestea pot fi de tipul: urticarie, angioedem localizat la nivelul fetei sau mai extins; manifestari digestive (balonare, crampe abdominale, greata, varsaturi, diaree); manifestari respiratorii (stranut, infundarea nasului, aparitia secretie nazale, lacrimare, tuse, respiratie suieratoare), iar in cazuri grave – soc anafilactic.
  • De obicei, expunerea repetata la un alergen declanseaza o reactie alergica. Prima data cand mananci homar nu se intampla nimic; in fine, nimic produs printr-un mecanism pur alergic. Dar, daca obisnuiesti sa consumi fructe de mare inca din adolescenta sau chiar mai devreme, e posibil si probabil ca urmatoarea portie de salata de homar sa nu mai fie inofensiva, pentru ca ai avut ragazul sa te sensibilizezi.
  • Cea mai grava reactie este socul anafilactic care se poate manifesta prin edemul glotei (tumefierea limbii, a cailor respiratorii superioare, cu dificultati de vorbire si respiratie), insotit sau nu de diverse eruptii cutanate, tulburari gastro-intestinale sau respiratorii de tip astmatic, ameteli, scaderea tensiunii arteriale, cresterea pulsului (in cazuri grave scaderea lui) pierderea starii de constienta si alte manifestari neurologice. E un caz de maxima urgenta care, netratat imediat, poate duce la leziuni cerebrale severe si ireversibile sau chiar la moarte.




Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus