
Pasiunea și energia de invidiat pe care le transmite din plin la antrenamente sunt atuurile unui instructor care te face să iubești mișcarea. E neobosită nu doar când face sport, ci și când vorbește despre acest secret la-ndemână al sănătății și tinereții.
Îi place sportul de mică, a început să-i cunoască tainele mai pe îndelete în vremea când era elevă la liceu, iar de aproape 18 ani, după ce a devenit mamă, a descoperit aerobicul. S-a perfecționat în permanență și o face încă, deși are destule titluri cu care se poate mândri: master trainer și international presenter Rebound AAS, instructor kangoo jumps, zumba, walkexercise, iar lista nu se oprește aici. În plus, de 13 ani are o sală de sport care merge ca pe roate, pentru ca și alții să se bucure de beneficiile unui stil de viață sănătos.
Cum a început totul
Înclinația către mișcare vine din familie. „În liceu, în clasa a 9-a, cum stăteam la bunica mea, unchiul meu fiind instructor de arte marțiale, mai tânăr, student, mă chema la mișcare, mergeam și-mi plăcea. Așa am început, făceam antrenamente de karate într-un spațiu improvizat. Tot regretul meu a fost că n-am făcut gimnastică de performanță, dar ai mei m-au dus târziu, la șase ani, și nu am fost admisă.“
Utilul și plăcutul se îmbină perfect
Conjunctura a împins-o la momentul potrivit către Academia de Studii Economice și nu i-a prins rău deloc. „Pe vremea aceea, erau două trenduri, te făceai inginer sau economist, și pentru că nu-mi surâdea deloc prima variantă, am dat la ASE. Când eram eu elevă, se punea mult accentul pe învățătură, era clar că trebuia să termini liceul și să dai la o facultate, nu era așa de ușor ca astăzi să ai studii superioare. Bunicul îmi spunea mereu că, dacă nu învăț, o să ajung cu mămăliga și cu traista-n băț.
Vorbele astea m-au ambiționat să fac mai mult. M-am angajat, apoi, când am intrat în concediul postnatal, m-am tot întrebat ce mi-ar plăcea cu adevărat să fac și mereu mă ducea gândul spre sport.“ Acum, are norocul să facă tot ce-i place mai mult: marketing, management și sport. „Partea de management este esențială pentru sala de aerobic și mă ocup așa cum pot mai bine de ea.“
Aerobicul a cucerit-o repede
Dana a început să facă aerobic dintr-o nevoie personală, apoi a devenit dependentă de acest tip de gimnastică. „Eu făcând arte marțiale la nivel de amator, am lăsat să treacă șase luni după ce am născut, apoi am considerat că e timpul să-mi revin la forma inițială și am tras așa de tare de mine, încât schimbările au fost foarte vizibile, pot spune că arătam mai bine decât înainte.
În urmă cu 18 ani, erau puține săli de aerobic, făcute de oameni pasionați, și găsisem o sală până unde făceam o oră – clasa ținea 50 de minute și dura o oră drumul înapoi. M-am ambiționat, mergeam de trei ori pe săptămână, chiar dacă aveam copil mic.“
Propria sală, un vis împlinit
Dacă vrei să te apuci de sport, e bine să știi că fiecare clasă are propriile beneficii, dar nu toate sunt bune pentru oricine. „Sunt multe ore și încerc să fie varietate. Arte marțiale, kangoo jumps pentru adulți și copii, pilates, zumba, tae bo, khai bo, walkexercise, indoorwalking, iar mai nou – spinning.Trebuie să ținem cont de starea de sănătate și de personalitatea noastră când alegem tipul de sport pe care îl practicăm.
Pilates, spre exemplu, este o clasă tip body&mind, liniștită, care se face pe o muzică relaxantă, foarte plăcută, cu mari beneficii din punct de vedere postural, te obligă să lucrezi mușchi pe care altfel nu prea îi folosești. Walkexercise e un sport extraordinar, obții atât de mult în atât de puțin timp, nu stresează articulațiile. Rebound e distractiv și foarte eficient, săriturile pe trambulina elastică făcute într-un anumit ritm ard foarte multe calorii, având un impact minim asupra articulațiilor.“
Pentru cele mai bune efecte este bine să fie combinate clasele de relaxare cu cele cardio, functional training, sală de fitness. Cu unele precauții. „Clasele cardio sunt contraindicate celor care au probleme cu inima, pentru că pulsul se duce la un nivel foarte ridicat. Pentru coloană nu sunt recomandate cele cu sărituri cu impact mare direct pe sol.“
Fără o dietă corectă, totul e în zadar
Dacă vrei să arăți bine, sportul singur nu face minuni. E obligatoriu să renunți la obiceiurile nesănătoase. „Dacă starea de sănătate este bună și totuși nu slăbești înseamnă că vinovată e alimentația. Trebuie să te hrănești corespunzător. Nu e nevoie de o dietă strictă, care să te streseze, pentru că la un moment dat cedezi, dar trebuie să devină un mod de viață.
Nici dietele hiperproteice, foarte la modă, nu le recomand, chiar dacă aduc rezultate – ele suprasolicită rinichii și au alte efecte adverse. Nu e suficient să faci sport ca să slăbești, trebuie să ai grijă ce mănânci. Pătrățelele de pe abdomen nu se obțin cu 3.000 de exerciții pentru abdomen, ci încep din alimentație. Pur și simplu nu mai cumperi produsele care te îngrașă!
Atenție mare la zahăr, făină albă, grăsime! Produsele de patiserie trebuie eliminate complet, iar dacă simți nevoia de dulce, înlocuiești cu puțină miere, câteva fructe uscate și senzația de a ronțăi nu mai e așa de înnebunitoare. Și asocierile alimentare pe care le facem sunt importante: dacă mâncăm carne, nu mâncăm și carbohidrați.“ Contează mult ce mănânci înainte și după sală.
„După antrenament, e indicat să consumăm proteine (carne slabă), înainte putem consuma niște carbohidrați, dar dintre cei sănătoși (niște cereale, cele zdrobite sunt foarte bune). Nu e în niciun caz indicat să faci sport fără să mănânci înainte – corpul își ia energia din alimente.“
Cum arată o dietă de antrenor
Dana e în formă maximă, dar mănâncă sănătos, chiar dacă nu spune NU câte unui mic răsfăț. „După 35 de ani, dacă faci un exces, se simte altfel, la fel am simțit și eu, în special zahărul se depune foarte ușor. Dacă știu că voi mânca o prăjitură, sunt atentă la ce mănânc înainte. Mai cedez când ajung seara acasă și mama, care stă în același bloc cu noi, ne așteaptă de exemplu cu clătite.
Băiatul meu, Vladi, prin meritul indirect al unchiului de care povesteam, e foarte atent să mănânce sănătos, fără E-uri. Și datorită lui nu consum nici eu băuturi dulci și mezeluri. Aș gusta uneori o feliuță de salam, dar îmi spune: «Cum, tu ești instructor și mănânci mezeluri?» Are dreptate! Fiindcă fac efort, uneori și două ore consecutive, trebuie să stau bine cu magneziul, calciul. Iau suplimente, în funcție de analize.“
Trebuie să vii la sală de trei ori pe săptămână ca să se vadă efectele, dar nu se vor observa într-o lună.
Nu vede viața fără sport
Sportul aduce atâtea beneficii, tonus, energie, încât ar trebui să-l practicăm cu toții cât mai des.
„Nu știu cum pot unii oameni să nu facă sport. Bătrânețea se pregătește la tinerețe, musculatura, articulațiile trebuie exersate acum. Nu merg doar la sală, îmi place să alerg, senzația e diferită, tu în competiție cu tine, în natură. Un om care vrea să facă sport face, fie că e în parc sau acasă.“
Și, pentru că îi place să învețe lucruri noi și să se perfecționeze, nu stă niciodată degeaba.
„Nu poți spune niciodată: gata, sunt cel mai bun! Merg mereu la cursuri, la convenții, organizate de instructori români și din afară. Ultima la care am participat a fost la Rimini, l-am luat cu mine și pe Vladi, care merge și el la sală, sunt multe clase de aerobic, instructori renumiți, fiecare are câte ceva de învățat.“
Citește și:
Valeria Răcilă: Alege sportul, nu confortul!
Maria Adela Constantin: Nu pot trăi fără sport!
Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.23/11.06.2015
Autor: Radu Vintilescu
Sursa foto: Andreea Cohuț