Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Cu imunitatea la maximum

Cu imunitatea la maximum

Adoptă mereu un stil de viață sănătos care să te ajute să fii mereu, fie vară, fie iarna, cu imunitatea la maximum. Deși unele reguli pot părea o corvoadă, este foarte simplu să fii cu imunitatea la maximum, mai ales dacă faci din aceste principii un stil de viață în sine.

Schimbă ora de culcare!

Toate avem timpul planificat până la ultima secundă şi e vital să ni-l organizăm foarte bine. Ne trebuie vreme pentru o mulţime de lucruri, de la treburi casnice până la un ritual cât de scurt de îngrijire, momente frumoase cu cei dragi, un pic de sport. Când se apropie iarna, pune sănătatea înainte de toate şi renunţă la o oră de activitate în favoarea uneia în plus de somn! Miezul nopţii să te găsească între aşternuturi, ca să ai parte de opt ore perfecte de refacere şi energizare pentru organism (înainte de ora 24, corpul îşi încarcă foarte eficient bateriile, aşa că ora ideală de culcare este 22).

Dormi cu geamul deschis!

Nu larg, să te tragă curentul şi să te-mbolnăveşti, ci doar cât să-şi facă loc în dormitor aerul răcoros, chiar dacă asta înseamnă să te-nveleşti mai gros. Dacă eşti sensibilă la frig, aeriseşte bine camera măcar înainte de culcare.

Fă-ţi plinul cu probiotice!

Circa 70% din sistemul tău imunitar se află în intestine. Asta înseamnă că obţii multe beneficii stimulând bacteriile bune din sistemul digestiv şi o poţi face consumând alimente care conţin probiotice, precum iaurtul, chefirul, sana. Banala varză murată sau algele verzi au acelaşi efect întăritor pentru organism, consumate zilnic. Nu toate, unul e suficient!

Las-o mai uşor cu mâncarea raw!

Dacă pe timpul verii ai încercat o dietă vegetariană sau chiar raw, fără foc şi doar cu ingrediente naturale, crude, toamna şi iarna e bine să renunţi la câteva restricţii şi să-ţi îmbogăţeşti alimentaţia. Mâncarea caldă, gătită, cu multe vitamine, mi-
nerale şi proteine este necesară în acest anotimp pentru starea ta de bine. Mai ales de supe să nu te lipseşti!

Începe ziua cu un smoothie cald!

Încearcă un amestec de lapte de migdale cu seminţe de in date prin râşniţă, banană şi un pic de miere. La fel de bun pe timp răcoros este orezul cu lapte (ca să fie mai sănătos, foloseşte zahăr brun). O cană cu orez cu lapte presărat cu scorţişoară îţi face ziua mai frumoasă încă de la prima oră.

Nu uita de calciu şi vitamina D!

Toamna şi iarna pielea ta nu vede soarele şi nu asimilezi vita-mina D, produsă de organism în contact cu razele ultraviolete. În lipsa vitaminei D, nu stai prea bine cu fosforul şi calciul, lucru deloc benefic pentru rezistenţa sistemului osos şi nici pentru imunitate, de aceea în lunile cu „r“ (din septembrie până în aprilie) sunt recomandate suplimentele de calciu + vitamina D, cu efect stimulant şi pentru sistemul de apărare.

Mână-n mână cu natura

Câteva plante şi produse naturale îţi întăresc imunitatea chiar mai eficient decât o face un vaccin, care te protejează de un număr limitat de tulpini de virusuri.  Încearcă un supliment din rădăcină de echinacea (e mai concentrat decât cele preparate din toată planta) şi foloseşte-l vreme de 2-3 săptămâni sau după cum te sfătuieşte medicul. Eucaliptul şi cimbrul sunt alte două minuni ale naturii cu puternice efecte antibacteriene – uleiul esenţial este foarte concentrat şi te ajută fie că-l foloseşti intern sau extern, preventiv sau ca tratament pentru infecţii respiratorii. Şi o cură cu propolis sau polen ţine departe răceala şi gripa până la primăvară.

Încearcă homeopatia!

Un specialist în homeopatie îţi poate recomanda remedii sigure pentru imunitate brici. Le poţi încerca şi pe cele disponibile în farmacii, nu înainte să ceri sfatul medicului, dacă urmezi alte tratamente – până şi aceste pastiluţe inofensive au contraindicaţii. Bine de ştiut este că tratamentele de stimulare a imunităţii sunt necesare mai ales celor care se îmbolnăvesc uşor, iau des antibiotice, suferă de bronşite repetate, diabet sau alte afecţiuni cronice.

Mai multă grijă la microbi

Bacteriile şi virusurile se răspândesc uşor şi rezistă câteva ore bune atunci când întâlnesc un mediu prielnic, inclusiv clanţele uşilor sau barele din mijloacele de transport în comun. Când se apropie sezonul de răceli şi gripe, pune mai mare preţ pe banalul spălat pe mâini cu apă şi săpun mai ales înainte să mănânci sau când ajungi acasă după ce ai circulat prin locuri aglomerate.

Un kiwi pe zi

Un singur fruct îţi acoperă necesarul zilnic de vitamina C. În salate sau pe post de gustare, e un truc sănătos, la-ndemâna oricui şi foarte gustos!

Cine să facă vaccin antigripal

De răceală scapi într-o săptămână, dar gripa te ţintuieşte la pat multă vreme şi poate duce la complicaţii grave precum pneumonia. E motivul pentru care medicii recomandă vaccinarea anuală antigripală. Vaccinul te protejează împotriva a trei tipuri de tulpini, cele mai probabile pentru anul respectiv. Femeile însărcinate, bătrânii şi bolnavii cronici n-ar trebui să lase luna octombrie să treacă fără să se vaccineze – efec-tul protector apare  cam la două săptămâni de la administrare. Fiind fabricat din virusuri omorâte, nu poate declanşa gripa; în schimb, nu te protejează de viroze şi nici de vreo epidemie produsă de alt virus decât cele incluse în vaccin.

Articol preluat din ediția de octombrie 2014 a revistei Femeia.

Autor: Andreea Cohuț

Sursa foto: Thinkstock

Comments

comments

Lasă un răspuns