
Stii deja ca, de milenii, acest medicament-aliment este bun la toate. Poate ca nu stiai ca, tot de mii de ani, se afla printre cele mai falsificate produse. Ca sa nu te pacalesti, fii atenta la cateva detalii.
In toate varietatile, exista grasimi mononesaturate (adica grasimi bune), polifenoli (antioxidanti care previn imbatranirea) si vitamina E (numita si vitamina fertilitatii). Insa calitatea este data de provenienta, de sol, de climat, de varsta maslinilor si, mai ales, de metoda de prelucrare.
- Citeste si: Alimentul potrivit la momentul potrivit
Aciditatea, criteriu de calitate
Dupa clasificarea oficiala, exista doua categorii: ulei de masline virgin si ulei obtinut prin alte procedee. Superioritatea uleiului este data de aciditate, determinata de acidul oleic. Cu cat uleiul este mai prelucrat, cu atat este „mai putin virgin“ si mai acid.
Dupa cantitatea de acid oleic la 100 de grame de ulei, exista:
- ulei de masline extravirgin (aciditate sub 1%) – in general, are pana in 0,8% aciditate si este cel mai bun. Provine din prima presare, la rece, cu mijloace exclusiv mecanice. Are gust delicat, pastreaza savoarea si proprietatile maslinelor.
- ulei de masline virgin (aciditate sub 2%) – este obtinut tot prin presare la rece, fara amestecuri adaugate. Este inferior celui extravirgin, avand maximum 2% aciditate. Nu are un gust la fel de fin, dar este mai ieftin.
- ulei de masline virgin normal (aciditate sub 3,3%) – aroma este mai slaba, fiind obtinut la a doua presare, insa este bun si pentru salate, si pentru gatit.
- ulei de masline virgin lampant (peste 3,3%) – nerecomandat consumului.
Citeste si: Farfuria sanatoasa
Raftul fara secrete
- Riscul ca un ulei scump sa fie contrafacut este, in general, redus.
- La raft, te poti orienta si dupa culoarea sticlei: nu trebuie sa fie transparenta.
- Tine minte ca uleiul de calitate nu este intotdeauna „curat ca lacrima“.
- Pe eticheta, trebuie sa apara categoria uleiului, locul de origine, mentiuni legate de aciditate.
- Cu cat este mai acid, cu atat rezistenta la temperatura scade si devine toxic. Nu consuma daca nivelul depaseste 3,3%.
Aliatul tau:
- prietenul inimii;
- lupta cu diabetul;
- previne tumorile;
- bun pentru stomac intestin;
- ajuta vezica biliara;
- tratament pentru frumusete;
- ideal in obezitate.