Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Cum e viața fără pâine? De la intoleranță la gluten la dietă

Cum e viața fără pâine? De la intoleranță la gluten la dietă

Intoleranță la gluten este cea mai răspândită boală genetică din Europa. Dar o poți dobândi și în urmă curelor de slăbire severe, a tratamentelor medicamentoase sau a infecțiilor digestive. Nu dispera, pentru că viață fără pâine e posibilă.

Cel mai des primit sfat de cei care vor să slăbească este: „Renunta la pâine!“ E mai mult decât o sămânța de adevăr aici: în afară de drojdia „păcătoasă“ care te umflă, și făină de grâu sau secară poate fi o problema: conține un complex de proteine care afectează sistemul imunitar al celor diagnosticați cu intoleranță alimentară la gluten, de orice grad ar fi această.

În cea mai gravă formă a ei, glutenul provoacă leziuni la nivelul intestinului subțire. Dacă persoană afectată nu renunta la alimentele care conțîn acest element-problema, se ajunge la inflamarea părții superioare a intestinului subțire, boală denumită celiachie. În formele mai lejere ale bolii, organismul agresat tot produce anticorpi că să combată glutenul, ceea ce se traduce în prezența unui sistem inflamator surd la nivelurile cele mai vulnerabile ale organismului: sistemul osos, sistemul muscular etc. În oricare din cazurile de mai sus, glutenul împiedică absorbția nutrienților din alimente la nivelul intestinului.

Dietă fără gluten = cură de slăbire

Există oameni care nu pot metaboliza proteinele animale și se îngrașă mâncând carne. Alții au o problema cu metabolizarea carbohidraților – iar dulciurile sunt „moartea“ siluetei lor. Același lucru se petrece și în cazul intoleranței la gluten: acest complex de proteine din grâu, secară, orz, ovăz (de obicei, este cultivat lângă lanurile de grâu și le poate contamina) nu poate fi metabolizat, iar organismul percepe acest fapt că pe o agresiune. Prin urmare, își face depozite de grăsime, în ciuda alimentației corecte pe care încerci să i-o furnizezi. Și așa te îngrași fără să știi de ce anume.

Până la urmă, ce mâncăm?

În funcție de gradul de intoleranță la gluten, va trebui să renunți la pâine și restul produselor problematice pentru totdeauna, pentru câteva luni sau poți adopta o dietă ciclică: în intoleranță slabă la gluten, îți este permis să consumi alimente cu această proteină o dată la cinci zile, întrucât acesta este intervalul în care se pierde memoria imunologica a organismului în acest caz.

Iată câteva sfaturi pentru o viață fără gluten ușoară:

  • Nu trebuie să renunți la spaghetele bolognese, ci doar să înlocuieșți pastele din făînă de grâu cu cele chinezești, din făînă de orez. Sunt la fel de gustoase și mai simplu de manevrat!
  • Salată de vinete sau crema de brânză poți să le întinzi pe rondele din orez, un înlocuitor perfect al feliilor de pâine.
  • Dacă îți place pâinea chiar atât de mult, investește într-un aparat de copt. Folosește făînă fără gluten și, că liant pentru coca, amidonul (ambele se găsesc în hipermarketuri) și vei obține o pâine la fel de bună precum cea din magazin.
  • N-ai voie bere, pentru că, de regulă, malțul se obține din orz. Treci pe vin roșu – un pahar de 125 ml pe zi e cantitatea ideală. Vinul conține mulți antioxidanți și stimulează arderea grăsimilor dacă este consumat corespunzător.
  • În principiu, ai liber și la ciocolată din comerț, dar în acest caz trebuie să fii foarte atentă la eticheta! Uniunea Europeană obligă producătorii să consemneze prezența glutenului în lista ingredientelor. Iar în cazul brandurilor populare de ciocolată, procesarea acesteia are loc pe aceleași linii de producție că procesarea deșerturilor ce conțîn făînă. Că urmare, apare foarte des mențiunea „poate conține urme de gluten“ și pe eticheta unei banale ciocolate cu lapte. Așadar, și pe această trebuie s-o eviți.
  • Adio torturi, tarte, plăcinte și orice deșert făcut din făînă. Dar bun venit crema de zahăr ars, cheesecake, bezele, orez cu lapte, jeleuri și ciocolată de casă.
  • Ai terminat-o și cu paneurile, din păcate. Crusta lor conține făînă de grâu. Dată viitoare când ți-e poftă de un șnițel sau un pui Shanghai, gândește-te că orice fel de carne preparată la grătar sau la cuptor e mult mai sănătoasă. Chiar și cea de porc.

Citeste si:

sursa foto: pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns