Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Nutritie > Cum e viata fara paine

Cum e viata fara paine

Intoleranta la gluten este cea mai raspandita boala genetica din Europa. Dar o poti dobandi si in urma curelor de slabire severe, a tratamentelor medicamentoase sau a infectiilor digestive. Nu dispera, pentru ca viata fara paine e posibila.

Cel mai des primit sfat de cei care vor sa slabeasca este: „Renunta la paine!“ E mai mult decat o samanta de adevar aici: in afara de drojdia „pacatoasa“ care te umfla, si faina de grau sau secara poate fi o problema: contine un complex de proteine care afecteaza sistemul imunitar al celor diagnosticati cu intoleranta alimentara la gluten, de orice grad ar fi aceasta.

In cea mai grava forma a ei, glutenul provoaca leziuni la nivelul intestinului subtire. Daca persoana afectata nu renunta la alimentele care contin acest element-problema, se ajunge la inflamarea partii superioare a intestinului subtire, boala denumita celiachie. In formele mai lejere ale bolii, organismul agresat tot produce anticorpi ca sa combata glutenul, ceea ce se traduce in prezenta unui sistem inflamator surd la nivelurile cele mai vulnerabile ale organismului: sistemul osos, sistemul muscular etc. In oricare din cazurile de mai sus, glutenul impiedica absorbtia nutrientilor din alimente la nivelul intestinului.

Citeste si: Farfuria sanatoasa!http://localhost/femeia/wp-content/uploads/2013/08/08/farapaine-art1.png

Dieta fara gluten = cura de slabire

Exista oameni care nu pot metaboliza proteinele animale si se ingrasa mancand carne. Altii au o problema cu metabolizarea carbohidratilor – iar dulciurile sunt „moartea“ siluetei lor. Acelasi lucru se petrece si in cazul intolerantei la gluten: acest complex de proteine din grau, secara, orz, ovaz (de obicei, este cultivat langa lanurile de grau si le poate contamina) nu poate fi metabolizat, iar organismul percepe acest fapt ca pe o agresiune. Prin urmare, isi face depozite de grasime, in ciuda alimentatiei corecte pe care incerci sa i-o furnizezi. Si asa te ingrasi fara sa stii de ce anume.

Pana la urma, ce mancam?

In functie de gradul de intoleranta la gluten, va trebui sa renunti la paine si restul produselor problematice pentru totdeauna, pentru cateva luni sau poti adopta o dieta ciclica: in intoleranta slaba la gluten, iti este permis sa consumi alimente cu aceasta proteina o data la cinci zile, intrucat acesta este intervalul in care se pierde memoria imunologica a organismului in acest caz.

Citeste si: Dieta rapida: 6 kg in 10 zile!

Iata cateva sfaturi pentru o viata fara gluten usoara:

  • Nu trebuie sa renunti la spaghetele bolognese, ci doar sa inlocuiesti pastele din faina de grau cu cele chinezesti, din faina de orez. Sunt la fel de gustoase si mai simplu de manevrat!
  • Salata de vinete sau crema de branza poti sa le intinzi pe rondele din orez, un inlocuitor perfect al feliilor de paine.
  • Daca iti place painea chiar atat de mult, investeste intr-un aparat de copt. Foloseste faina fara gluten si, ca liant pentru coca, amidonul (ambele se gasesc in hipermarketuri) si vei obtine o paine la fel de buna precum cea din magazin.
  • N-ai voie bere, pentru ca, de regula, maltul se obtine din orz. Treci pe vin rosu – un pahar de 125 ml pe zi e cantitatea ideala. Vinul contine multi antioxidanti si stimuleaza arderea grasimilor daca este consumat corespunzator.
  • In principiu, ai liber si la ciocolata din comert, dar in acest caz trebuie sa fii foarte atenta la eticheta! Uniunea Europeana obliga producatorii sa consemneze prezenta glutenului in lista ingredientelor. Iar in cazul brandurilor populare de ciocolata, procesarea acesteia are loc pe aceleasi linii de productie ca procesarea deserturilor ce contin faina. Ca urmare, apare foarte des mentiunea „poate contine urme de gluten“ si pe eticheta unei banale ciocolate cu lapte. Asadar, si pe aceasta trebuie s-o eviti.
  • Adio torturi, tarte, placinte si orice desert facut din faina. Dar bun venit crema de zahar ars, cheesecake, bezele, orez cu lapte, jeleuri si ciocolata de casa.
  • Ai terminat-o si cu paneurile, din pacate. Crusta lor contine faina de grau. Data viitoare cand ti-e pofta de un snitel sau un pui Shanghai, gandeste-te ca orice fel de carne preparata la gratar sau la cuptor e mult mai sanatoasa. Chiar si cea de porc.

Lasă un răspuns

Sus