Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Cum faci față caniculei. Hidratarea nu e suficientă!

Cum faci față caniculei. Hidratarea nu e suficientă!

Dacă împotriva umezelii, furtunilor şi vântului puternic, oricât te-ar indispune, nu ai ce măsuri să aplici, caniculei îi poţi face faţă mai uşor dacă ai grijă ce şi cât bei şi mănânci în zilele foarte călduroase.

Vară, soare, atmosferă plăcută… Dar trebuie să facem faţă zilelor caniculare, care aduc modificări climatice manifestate prin variaţii de temperatură, umezeală, căldură insuportabilă, toate având efecte negative asupra stării de sănătate. Pentru cei mai mulți dintre noi, principalele neplăceri pe caniculă sunt tensiunea arterială mărită, circulaţia defectuoasă, deshidratarea, insolaţia şi arsurile solare. Cei mai vulnerabili sunt copiii, vârstnicii şi bolnavii cronici, mai ales cei cu afecţiuni cardiace.

În oricare dintre aceste categorii te-ai încadra, respectă câteva reguli simple, cu efecte majore asupra stării de bine, și atunci zilele caniculare nu vor fi o povară greu de suportat!

Hidratarea, esenţială

Când organismul nu are suficiente lichide, circulaţia sângelui este mult încetinită, digestia e îngreunată, creierul nu mai funcţionează optim, de unde şi apatia ori lipsa de concentrare.

E de la sine înţeles că în zilele toride trebuie să bei mai multe lichide ca de obicei (2-2,5 l pe zi). Mai exact, necesarul îl poţi calcula individual: 30 ml la 1 kg de greutate corporală.

Este foarte important însă ce anume consumi, nu doar cât. Bea apă plată (de preferat cu puţin suc de lămâie), apă minerală un pic trezită – te ajută să-ţi refaci rezerva de minerale pierdute prin transpiraţie – ori desfată-te cu sucuri de legume şi fructe.

Totuşi, cea mai indicată băutură pentru a-ţi potoli setea pe caniculă este ceaiul, în special cel verde. Şi nu rece, ci cald, chiar fierbinte, cum obişnuiesc s-o facă locuitorii din ţinuturile tropicale. Asta, întrucât ceaiul cald activează transpiraţia, cel mai bun mijloc de termoreglare a organismului. Apa rece este eliminată foarte repede prin sudoare, pe când cea caldă hidratează celulele, trecând mai uşor prin membranele ţesuturilor. În plus, ceaiul fierbinte duce la fluidificarea sângelui, iar asta înseamnă că scade riscul formării cheagurilor. Setea ţi-o poţi potoli şi cu lactate: iaurt, chefir, sana cu un conţinut redus de grăsimi şi, eventual, cu adaos de fructe de sezon.

Nu orice și nu oricum

Mâncăruri uşoare. Ar trebui să le preferi în zilele toride de vară, pentru a face faţă mai uşor căldurii și să eviți mâncărurile considerate grele – prăjelile şi grăsimile, dulciurile, produsele de patiserie şi cofetărie care conţin mult zahăr.

Porţii mici şi dese. Este important să nu te ghiftuieşti, altfel suprasoliciţi organismul, şi aşa destul de stresat de condiţiile climatice. Apoi, principala masă ar fi bine să fie mutată spre seară, după ce s-a răcorit, dar nu prea aproape de ora de culcare.

Vitamine şi minerale. Din cauza transpiraţiei excesive, în zilele caniculare organismul pierde nu doar apă, ci şi substanţele minerale eliberate odată cu sudoarea, care, dacă nu sunt înlocuite la timp, duc la o serie întreagă de tulburări metabolice şi cardiovasculare. Tocmai de aceea este atât de important ce sau cât mănânci şi bei în zilele caniculare.

Întrucât vara procesele metabolice sunt accelerate, necesarul de vitamine şi minerale este mai mare. Încearcă să incluzi în meniu produse bogate în vitamina D (peşte, lapte, brânzeturi, ouă), care oferă protecţie contra radiaţiilor ultraviolete. Ţine seama de faptul că radiaţiile scad rezervele de vitamina C şi compensează această pierdere răsfăţându-te cu coacăze, citrice, măceşe şi include în meniu pătrunjel, ardei şi varză.

Paza bună

  • Nu bea lichide reci direct din frigider, fiindcă rişti să răceşti în plină vară!
  • Poartă haine lejere, nu mulate pe corp, pentru că provoacă iritaţii ce se pot infecta!
  • Nu-ţi planifica plimbările şi activităţile solicitante chiar în orele cu căldură dogoritoare!
  • Atenţie la alcool şi cafea! Acestea elimină apa din organism, ducând la deshidratare.
  • Nu uita: aerul condiţionat nu este întotdeauna benefic! Trecerile bruşte de la o temperatură la alta declanşează rinita vasomotoare, care se manifestă prin tuse, strănut, lăcrimarea ochilor.
  • În zilele călduroase, găteşte în cantităţi mici, pentru cel mult două zile! Altfel, mâncarea păstrată mai mult timp, chiar şi în frigider, se poate altera. Renunţă, pentru o vreme, la obiceiul de a găti pentru toată săptămâna, fiindcă e posibil să fii nevoită să arunci mare parte din mâncare!
  • Efort fizic cu măsură! Canicula este o serioasă încercare pentru organism și n-ar trebui să-l suprasoliciţi cu efort fizic, mai ales în intervalele 11-12 şi 17-18, când activitatea solară este maximă.

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.26/03.07.2014

Autor: Olga Sveduneac

Sursa foto: Fotolia

Comments

comments

Lasă un răspuns