Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Cum faci ca să nu te îngrași la serviciu

Cum faci ca să nu te îngrași la serviciu

Programul încărcat de la job te poate face să scoți de pe lista priorităților sala de sport. Iar ca să câștigi și mai mult timp, e posibil să alegi să mănânci în fața calculatorului. Nimic mai greșit…

Acum, nu trebuie să cazi în extrema cealaltă și să stai nemâncată toată ziua, până când ajungi acasă. Mai ales că, în zilele noastre, știi când pleci de la muncă, dar nu și când ajungi acasă. Iar dacă mănânci doar dimineața și seara, apare fenomenul de ghiftuire, caz în care stomacul nu are cum procesa tot surplusul de alimente ingerat deodată și, drept urmare, îl depozitează sub formă de grăsimi. Ideal ar fi să ai cinci mese pe zi: trei principale și două gustări. Însă nu-i suficient, fiindcă trebuie să fii atentă și la calitatea hranei. Chiar dacă lucrezi într-o zonă în care tentațiile culinare sunt mari, iar hrana procesată este la discreție, nu te costă mai mult de cinci minute să-ți prepari un meniu 3 în 1: altfel spus, simplu, sănătos și delicios.

Experiment hrănitor

„Mindless eating“ reprezintă în limba engleză actul de a te hrăni în virtutea inerției, fără să ții cont de regulile asocierilor nutritive sănătoase. Brian Wansink, profesor și psiholog în obiceiurile alimentare în cadrul Universității Cornell din Statele Unite, autor al mai multor tratate despre o nutriție sănătoasă, a observat în urma unui studiu comportamentul alimentar al mai multor angajați. El a montat camere ascunse în mai multe restaurante și a urmărit felul în care oamenii se hrăneau de-a lungul mai multor zile. A ajuns la concluzia că aceștia sunt influențați în alegerile culinare de o serie de factori aparent fără legătură cu preferințele alimentare: lumina, designul încăperii, muzica, forma și culoarea farfuriei sau emisiunea care se difuza la televizor în momentul în care făceau comanda. Potrivit aceluiași studiu, luăm zilnic peste 200 de decizii cu privire la mâncare, toate inexplicabile.

Citește și: Fitness la serviciu

Graba strică treaba cu nutriția

Când ne hrănim compulsiv, avem tendința să mestecăm repede, lucru care duce la apariția problemelor digestive: iritații stomacale, balonare, gaze, indigestie. Ca să eviți toate cele amintite, de fiecare dată când vine ora mesei, concentrează-te pe mirosurile și gusturile plăcute ale alimentelor din farfurie și nu uita să mesteci fiecare dumicat de cel puțin 20 de ori până să-l înghiți. Dacă, dimpotrivă, te iei cu treaba și uiți să mănânci, apelează la un reminder, fie pe calculator, fie pe telefonul mobil, care să-ți aducă aminte că a venit timpul pentru binemeritata pauză de masă.

Prepară-ți o salată mare la prânz!

Nu te gândi că salatele sunt monotone și prea puțin ofertante din punctul de vedere al savorii. Pune-ți imginația la încercare și prepară alta în fiecare zi. Salatele sunt sărace în calorii și pline de fibre, astfel încât poți mânca pe săturate fără să se vadă pe cântar. Include întotdeauna legume verzi, dar și surse de proteine cu conținut redus de grăsimi, cum ar fi semințele de năut, brânza proaspătă de vaci, tofu sau puiul la grătar. Asezonează cu un dressing slab caloric.

Citește și: Idei pentru un pranz sanatos cand esti la serviciu

Menta salvează dieta

După fiecare masă, nu uita să mergi la baie ca să te speli pe dinți. Periajul după fiecare masă previne apariția cariilor și menține o respirație proaspătă, în plus gustul mentolat pe care-l simți apoi în gură îți aduce aminte că tocmai te-ai hrănit și că n-ar trebui să-ți mai fie foame, așa că punga aceea de pe birou plină cu snackuri ar fi mai bine s-o depozitezi într-un sertar sau chiar s-o arunci la gunoi, fiindcă nu-ți aduce nimic bun.

Există și dulciuri sănătoase

E drăguț din partea colegilor de serviciu că aduc platouri întregi cu prăjituri de ziua fiecăruia sau cu alte ocazii speciale (sărbători, zi de salariu, promovări), dar studiile arată că, dacă ai mânca zilnic cu 200 de calorii mai puțin, ai slăbi, treptat și fără efort prea mare, până ai ajunge la greutatea optimă. În schimb, păstrează mereu în frigiderul din sala de mese de la serviciu o caserolă plină cu dulciuri care nu-ți afectează sănătatea: fructe, legume dulci (morcovi, porumb dulce), iaurturi cu fructe, brânză de vaci cu fructe, biscuiți digestivi, cu tărâțe sau chiar alune învelite în crustă de ciocolată neagră.

Citește și: Serviciu fara stres

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.48/04.12.2014

Autor: Adriana Moscu

Sursa foto:  Pixabay

Comments

comments

Lasă un răspuns