Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Cum ne influențează ora de vară

Cum ne influențează ora de vară

Sâmbătă spre duminică am trecut la ora de vară. Vom avea ziua mai lungă, cu mai multă lumină și asta pare un lucru bun. Pare, pentru că specialiștii au altă opinie. Cum ne influențează ora de vară?

Am pierdut o oră! O vom câștiga abia în ultima duminică din octombrie, când ceasurile se vor muta la loc, la ora normală (cea de iarnă), și ora 4 va deveni ora 3. Totul a început în Primul Război Mondial pentru a economisi energie. Apoi a devenit o obișnuință în multe țări. Deși motivul este pur economic, mulți s-au grăbit să spună că avem de câștigat și punct de vedere al sănătății. Ne expunem mai mult la lumina soarelui, ceea ce ne aduce o stare de bine și ne stimulează secreția de vitamina D. La prima vedere totul pare logic, însă studiile făcute de-a lungul timpului au demonstrat altceva.

Ne bulversează ora de vară?

În plină pandemie de coronavirus, cu astenia de primăvară pe cap, a mai venit și schimbarea orei. O grămadă de motive ca „ceasul” nostru interior să se bulverseze. Am pierdut o oră în noaptea dintre 28-29 martie, dar nu acesta este motivul pentru care suntem mai somnolenți, mai obosiți și cu energia la minimum. Ritmul circadian a fost modificat. Și dacă pentru noi o oră nu înseamnă mare lucru, ba chiar ne bucurăm că se înserează mai târziu, organimul a resimțit această modificare ca o lovitură.

Ora de vară afectează sănătatea

”Cei care au introdus ora de vară au motivat această modificare a ritmului circadian prin faptul că această intervenție umană asupra naturii salvează energie, reduce accidentele rutiere, este benefică pentru afaceri și favorizează activități în aer liber pe durata serilor de vară. Noi, specialiștii în somnologie, alături de specialiștii în ritm circadian, recomandăm însă Ora Standard („ora de iarnă”) și spunem că ora de vară întrerupe ritmul circadian, ceea ce are un impact negativ asupra sănătății, crește riscul de accidente rutiere fatale, dar și de atacuri cerebrale. Mai mult, nu este chiar sigur că ora de vară ajută cu adevărat la economisirea energiei.” spune dr. Oana Deleanu.

Cum influențează ora de vară somnul

Dacă suntem tineri și dormim bine, această schimbare ar putea să nu ne afecteze prea tare, însă pe cei care au deja probleme cu somnul, modificarea orei le va afecta și mai mult somnul, dar și memoria, modul de interacțiune socială și performanțele cognitive generale. Societatea Română de Pneumologie a creat o brosura specială care sumarizează tot ce trebuie luat în considerare când se vorbește despre un somn sănătos, atât la vârsta copilăriei, adolescenți cât și la adulți.

Atenție la inimă!

Potrivit unui realizat la Universitatea din Colorado în 2014, când oamenii pierd o oră de somn în primăvară, riscul de atac de cord crește cu 25%. Când ceasul dă înapoi acea oră de somn, riscul de atac de cord scade cu 21%. Un alt studiu făcut tot în America la Academia de Neurolgie, în 2016, arată că modificarea orei înainte sau înapoi poate crește riscul de accident vascular cerebral. Și asta din cauza bulversării ceasului intern. Datele au arătat că riscul de accident vascular cerebral ischemic a fost cu 8% mai mare la două zile după schimbarea orei de vară.

Accidente de mașină

Mulți au studiat, de asemenea, impactul schimbării orei asupra accidentelor de mașină și a deceselor din această cauză. Studiile spun că nu există un efect semnificativ. Cu toate acestea, specialiștii ne avertizează să nu conducem prea devreme sau seara târziu, câteva zile după schimbarea orei, pentru a lăsa timp organismului să se readaptezela noul registru orar.

Text: Luminița Tăbăran

Foto: 123RF

Citește și:

Ce patesti daca nu dormi suficient

Femeile au nevoie de mai mult somn decat barbatii

Somnul bun crește imunitatea

Comments

comments

Lasă un răspuns