Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Cum pacalesti poftele

Cum pacalesti poftele

Nimeni n-o să spună nu în perioada sărbătorilor poftei de cozonaci sau sarmale, pe care, ca să fim cinstiţi, ar fi păcat să nu le guşti la cele câteva ocazii speciale din an. Însă măcar în rest trebuie să-ţi protejezi silueta cât poţi. Şi e destul de simplu să faci asta dacă descifrezi corect semnalul pe care ţi-l transmite corpul tău atunci când ţi-e poftă de ceva.

Ţi-e poftă de prăjituri, ai nevoie de carbohidraţi

Când scade nivelul glicemiei, simţi nevoia să mănânci ceva dulce, pentru că şi creierul, şi muşchii au nevoie de zahăr ca să funcţioneze bine. Altfel, te simţi obosită şi irascibilă. Alegerea cel mai puţin calorică este un aliment care conţine carbohidraţi buni, din cei care se eliberează treptat: un fruct sau o felie de pâine din făină integrală, prăjită sau nu. Altă variantă este o porţie de broccoli, cartofi-dulci, orez brun sau ouă – bogate în crom, te scapă de pofta de dulciuri, reglând glicemia.

Ţi-e poftă de chipsuri, ai nevoie de hidratare

Dacă ai poftă de ceva sărat, cauza poate fi un dezechi-libru electrolitic, adică o scădere a nivelului de minerale precum calciul, sodiul şi magneziul. Asta se întâmplă mai ales dacă te deshidratezi – de exemplu, dacă mergi la un party şi dansezi. În loc să mănânci covrigi, chipsuri, cartofi prăjiţi, sărăţele sau alte produse, ai grijă să bei destulă apă! Totodată, alimentele care conţin vitamine din grupul B te pot scăpa de pofta de sărat. Somonul şi cerealele integrale sunt doar două dintre variantele salvatoare în acest caz.

Ţi-e poftă de ciocolată, ai nevoie de magneziu

Ciocolata este slăbiciunea multor femei. Lucru deloc întâmplător dacă te gândeşti la combinaţia de zahăr, grăsimi, magneziu şi vitamine din grupul B! Se ştie despre ea că stimulează secreţia de serotonină, hormonul fericirii. Magneziu găseşti însă şi în alimente mai sănătoase, precum legume cu frunze verzi, avocado, nuci şi seminţe. Dacă nu poţi rezista fără ciocolată, ai grijă să alegi un sortiment cu multă cacao şi puţin zahăr! Nu mânca mai mult de 3-4 pătrăţele, iar pe acestea savurează-le înghiţitură cu înghiţitură, simte-le din plin textura şi aroma, ca să te bucuri de gust şi să nu cazi în capcana exceselor!

 

 

 

Ţi-e poftă de cafea, ai nevoie de energie

Dacă medicul ţi-a cerut să renunţi la cafea, dar nu poţi să rezişti fără 3-4 ceşcuţe pe zi, de vină poate fi nevoia de zahăr. Asta, pentru că unul dintre efectele cafelei este creşterea nivelului de adrenalină, care la rându-i măreşte nivelul de zahăr din sânge. Când îi trece efectul şi glicemia scade, ai mai bea o ceaşcă. Soluţia este să nu mai bei cafea cel puţin zece zile la rând, ca să întrerupi cercul vicios şi să previi scăderea glicemiei luând gustări dese şi echilibrate, din cereale integrale, nuci, migdale, alune-de-pădure, fructe uscate, care păstrează multă vreme senzaţia de saţietate şi nivelul crescut de energie.

Ţi-e poftă de mâncăruri cremoase, ai nevoie de grăsimi

Ai mânca o porţie de macaroane cu brânză şi sos? Se pare că pofta de alimente cremoase vine din nevoia de confort emoţional, efectul acestor delicii fiind acela al unei stări de bine. O alternativă cu puţine calorii sunt câţiva biscuiţi din făină integrală cu brânză săracă în grăsimi. Şi mai bine de atât este să te răsfeţi zilnic sau măcar de câteva ori pe săptămână cu unele mâncăruri cremoase, pentru că porţiile mici de grăsime sănătoasă ne feresc de frustrări în dietă. Alege pastă de avocado, peşte gras, ou fiert moale, măsline, nuci sau salate cu uleiuri vegetale nerafinate.

Secrete de domolit pofta

Ştim cum e să nu mâncăm mai nimic în prima parte a zilei, ca apoi să cedăm vreunui miros apetisant şi să acumulăm dintr-odată mai multe calorii decât dacă am fi luat toate cele trei mese ale zilei. Iată câteva sfaturi ca să te pui la adăpost de mâncatul necontrolat:
1 Nu sări nicicum peste micul dejun! Chiar dacă eşti pe fugă, mănâncă totuşi ceva consistent, precum o banană sau un iaurt.
2 Dacă ştii pe la ce oră ţi se face foame, ia-o înaintea poftei mâncând un fruct, câteva alune sau bând un pahar cu lapte!
3 Când eşti pe punctul de a ceda poftei, fă ceva solicitant care să-ţi distragă atenţia: sună o prietenă, intră sub duş…

Comments

comments

Lasă un răspuns