
De câte ori nu ți s-a întâmplat? Ți-ai pregătit cu atenție fiecare masă, ai mâncat sănătos, ai băut multă apă, nu ai consumat nimic între mese. Dar când ajungi acasă, te „lovește” poftă de ceva dulce, de ceva prăjit, nesănătos și greu digerabil. ȘI cedezi tentației, și tot efortul se duce pe apa sâmbetei.
Până să-ți dai seama, ai mâncat o tabletă întreagă de ciocolată sau o porție zdravănă de cartofi prăjiți cu maioneză. Bineînțeles, în secundă următoare te simți vinovată că ai „cedat ispitei” și te întrebi de ce nu ai suficientă voință că să te abții de la acest obicei nesănătos.
Nu fii prea aspră cu ține: oricât de setată eșți din punct de vedere psihologic, biologia poate să-ți pună bețe în roate. Însă dacă știi cum funcționează poftă de mâncare, o să știi și cum să-i rezișți.
Foamea fizică vs. foamea emoțională
Conform nutriționiștilor, există două tipuri de foame: fizică și emoțională. Foamea fizică este atunci când îți simți stomacul gol și îți chiorăie mațele. În acele momente, stomacul trimite un semnal creierului, spunându-i că e vremea să mănânci. Dacă ignori simptomele și nu-ți hrăneșți organismul, foamea o să dispară, dar va reveni și mai puternică, și la un moment dat ajungi să te simți obosită, slăbită, chiar amețită.
Foamea emoțională, pe de altă parte, nu este însoțită de simptome fizice. Este atunci când ți-e poftă de ceva, dar nu ți-e foame cu adevărat. De câte ori nu te-ai trezit că mănânci din cauza că ești plictisită, deprimată, fericită, stresată, supărată? Nu simți nevoia fizică de a mânca, poate de-abia ai mâncat cu o jumătate de ora în urmă, cu toate astea răspunzi la o nevoie emoțională cu „arme” fizice.
De obicei, foamea emoțională vine din copilărie, când părinții sau bunicii îți dădeau câte ceva de mâncare – ciocolată, prăjitură, înghețată etc – că să te oprești din plâns sau că să uiți de o supărare. Obișnuit astfel, ajungi, că adult, să asociezi senzația de a mânca cu eliberarea de stres sau durere.
Pur și simplu, este mai simplu să mănânci, decât să descoperi care este sursă plictiselii, depresiei, supărării tale, și să-i găseșți o soluție. Din fericire, există strategii care te pot ajută. Iată sfaturile Lindei Crawford, specialist în comportamente nutriționale, despre cum să uiți de pofte atunci când nu ți-e cu adevărat foame:
- Încearcă să nu cedezi poftei măcar 15 minute; s-ar putea să dispară.
- Distrage-ți atenția de la poftă de dulciuri, friptură, chipsuri etc. implicându-te într-o activitate care nu are legătură cu mâncarea. Vorbește la telefon, fă un duș, dă cu aspiratorul, fă-ți manichiură, fă orice îți ține mintea ocupată că să nu te mai gândeșți la mâncare.
- Distanțează-te de mâncare. Nu te apropia de frigider sau de bucătărie. Mergi să te plimbi, să alergi, să-ți plimbi câinele. Ieși din casă și stai departe de sursă tentației.
- Stabilește, pe o scară de 1 la 5, cât de puternică este dorința de a mânca. Dacă poftă ta de ciocolată este de 5, s-ar putea să cedezi tentației, mai ales dacă nici strategiile mai sus-amintite nu au avut efect. Problema este acum câtă ciocolată mănânci. Limitează-te la puțin și savurează cât de mult timp se poate momentul. dacă vei înghiții o bucățică de ciocolata dintr-o răsuflare, dorința și nevoia de a mânca nu vor trece. Dacă o faci pe îndelete, stând confortabil, relaxându-te, o sa te limitezi la o bucățică, nu la toată ciucolata.
- Schimbă ciocolata la care poftești cu altceva. Ciocolata cu lapte cu cea amară (cea foarte amară!), cipsurile de cartofi cu cipsuri de mere si adauga înainte de manca, îsilă și cu multă plăcere un pahar de apă!
- Cel mai important este să nu te simți vinovată pentru că mănânci. Oricine cedează poftelor la un moment dat, important este să nu se întâmple asta de fiecare dacă când ți se face poftă de ceva.
Cum să împiedici vinovăția după ce cazi în capcana pofetelor și cedezi tentațiilor
- Nu eticheta alimentele că fiind bune și rele, permise și interzise. Nu mâncarea în sine contează, ci CÂT mănânci.
- Nu te înfometa. Ține la îndemână gustări sănătoase – legume și fructe – în caz că te apucă foamea între mese.
- Nu sări peste mese, deoarece așa vei fi și mai expusă să ți se facă poftă de ceva.
- Bea multă apă. Deseori, deshidratarea poate fi confundată cu foamea. Apă te face să te simți plină și mai puțin înfometată.
- Nu ține în casă alimente la care poftești.
- Nu merge la shopping când ți-e foame. Vei fi tentată să cumperi mai multe alimente decât ai nevoie.
- Cedează tentației din când în când. De exemplu, dacă de obicei ți-e poftă de ciocolată, mănâncă din proprie inițiativa câte o bucățică, înaninte să-ți fie foarte poftă.
- Fă mișcare. Nu numai că arzi calorii, dar prin sport eliberezi și stresul care ar putea duce la apariție poftelor.
Te pot ajuta și aceste sfaturi ca să ții sub control poftele alimentare nesănătoase
- Nu sări peste micul dejun. Niciodată!
- Adaugă ceva bun la micul dejun!
- Respectă regula celor trei mese pe zi. Foamea fizică accentuează foamea emoțională. Și rezisți mai ușor poftelor, dacă nu-ți este foame fizică.
- Ține la îndemână gustări sănătoase. Tranferă poftele de la alimente nesănătoase, către cele bune.
Ține minte: un ou fiert tare, o bucată de brânză tare, două curmale, o banană, un pahar cu apă acidulată, o portocală, o cafea neagră – fără zahăr, cu spumă de lapte degresat sunt alimente pe care le poți consuma când foamea emoțională te copleșește!
Citește și:
- Emotiile, stresul si dieta
- Dieta perfecta pentru zodia ta
- Emoțiile duc la boli. Cum se întâmplă și cum putem preveni asta
Articol exclusiv online
Text: Otilia Ignat
Sursa foto: pixabay