
Dacă îţi apar sporadic mici leziuni roşietice pe piele, în mod special în zona coatelor, scalpului, gambelor sau genunchilor, e posibil să te numeri printre cele 125 de milioane de persoane de pe glob care suferă din cauza uneia dintre cele mai frecvente afecţiuni cutanate.
Diagnosticul de psoriazis naşte tot felul de temeri, având în vedere că boala este cronică, inestetică şi, implicit, incomodă şi dă speranţe false: trece din senin, apoi reapare cu şi mai mare virulenţă. Odată ce medicul dermatolog sau imunolog a identificat afecţiunea de care suferi, se cade să te informezi cu privire la evoluţia ei, apoi să iei deciziile potrivite pentru atenuarea simptomelor, deoarece vindecarea nu este încă posibilă. Cercetările întreprinse până-n prezent au făcut progrese semnificative, însă nu s-a des-coperit niciun leac pentru una dintre cel mai des întâlnite afecţiuni cutanate din lume, iar tratamentele existente
pe piaţă nu fac decât să crească durata dintre episoade şi să împiedice agravarea simptomelor.
Exces de zel la suprafaţa pielii
Pentru a fi în cunoştinţă de cauză, e bine de reținut că psoriazisul este, de fapt, o boală autoimună care se confundă adesea cu o simplă boală de piele ca urmare a unor leziuni cutanate ce provoacă mâncărimi (însăşi denumirea afecţiunii, care provine din grecescul „psora“, înseamnă „mâncărime“) sau chiar durere. În organismul persoanelor afectate de psoriazis, celulele T, al căror rol este de a lupta împotriva bacteriilor şi virusurilor, au o activitate care depăşeşte normalul. Ce înseamnă asta? În mod curent, procesul de formare a celulelor noi durează în medie 28-30 de zile, dar la persoanele cu psoriazis acest lucru are loc în numai 3-4 zile. Cum corpul uman nu are capacitatea de a asimila excesul de celule, acesta se strânge la suprafaţa pielii sub forma unor leziuni roşietice, deosebit de inestetice.
Riscurile la care te expui
Din păcate, nu numai aspectul fizic al persoanei în cauză are de suferit odată cu primele semne ale bolii. Unii pacienţi au tendinţa de a acumula un surplus considerabil de greutate şi sunt predispuşi la diabet. Nu trebuie ignorat nici faptul că psoriazisul creşte riscul de infarct, atac de cord sau cerebral şi de accidente cardiovasculare. Lăsând deoparte aceste efecte grave, dar totodată rar întâlnite, trebuie amintit că pielea joacă un rol important în reglarea temperaturii corpului şi că acţionează ca o barieră împotriva infecţiilor și, ca atare, afectarea ei într-o proporţie tot mai mare face ca întregul organism să aibă de suferit. În cazuri extreme, se ajunge chiar la deces: aproximativ 400 de persoane îşi pierd viaţa în fiecare an în urma complicaţiilor cauzate de psoriazis. Cu toate astea, diagnosticul de psoriazis nu reprezintă pentru majoritatea cazurilor o sentinţă atât de sumbră şi nici măcar o condamnare la un trai foarte greu de suportat.
O rază de speranţă
Specialişti din întreaga lume s-au pus de acord în privinţa faptului că tratamentul cel mai eficient pentru psoriazis este expunerea în mod direct la lumina soarelui. Conform studiilor realizate, cei suferinzi de psoriazis au o lipsă mare de vitamina D (peste 80% în timpul iernii şi 50% vara), iar razele UV sunt cele mai indicate să crească până la nivelul optim rezerva acestei vitamine. În plus, lumina solară distruge celulele T şi, odată redus numărul acestora, se diminuează (hiper)activitatea lor. Tot ce trebuie să faci e să te expui la soare 10-15 minute pe zi, cel puţin de două ori pe săptămână. Astfel, organismul sintetizează cantitatea necesară de vitamina D, iar simptomele psoriazisului nu trec definitiv, dar cu siguranţă se estompează.
De ajutor
Respectând câteva reguli clare, calitatea vieţii persoanei cu psoriazis nu are foarte mult de suferit. Aşadar, ce-ar fi de făcut?
| Nu lua în greutate! Studiile arată că persoanele supraponderale întâmpină mai multe probleme când vine vorba de ţinut sub control boala.
| Hidratează-ţi pielea! Aplică zilnic, imediat ce ieşi din baie şi, mai ales, pe timpul iernii, loţiuni emoliente pe leziuni care să prevină accelerarea descuamării.
| Nu te spăla cu apă fierbinte! Pentru duş sau baie, e de preferat să foloseşti apă călduţă, întrucât temperatura ridicată a apei accentuează senzaţia de mâncărime.
În plus, pentru a nu înrăutăţi situaţia, nu folosi bureţi aspri şi nici săpunul artizanal.
| Nu neglija infecţiile! Fie că e vorba despre un abces bucal sau o biată infecţie respiratorie, s-a constatat că psoriazisul se accentuează când există o infecţie în organism.
| Nu exagera cu alcoolul! S-a ajuns la concluzia că o cantitate mai mare de alcool consumată constant agravează starea suferinzilor de psoriazis. În plus, se pare că berea creşte riscul apariţiei acestei boli cu 70%!
| Nu folosi aerul condiţionat! Pe vreme toridă, e recomandat să pui în încăperea unde te afli un vas mare cu apă rece, schimbată periodic.
| Nu te stresa! Sau măcar încearcă să gestionezi situaţiile stresante – nu-i niciun secret pentru nimeni că stresul agravează bolile autoimune.
Meniu Recomandat
Modificarea dietei îţi îmbunătăţește semnificativ starea de sănătate. Iată ce-i de făcut:
- Consumă fructe şi legume (în special castraveţi, roşii, mere, morcovi, sfeclă, ceapă, usturoi, mărar şi pătrunjel), supe vegetariene, carne de pui, de curcan, iepure.
- Bea ceai verde proaspăt infuzat, dar nu depăşi trei căni pe zi.
- Evită să bei alcool, să iei antibiotice şi să mănânci alimente cu potenţial alergen mare, cum ar fi mierea, ouăle, citricele şi condimentele.
- Ţine post două zile pe săptămână, alegând un meniu diversificat din care să lipsească orice fel de carne.
Citește și:
Oblojind sufletul, vindecăm corpul
Obiceiuri sanatoase care te imbolnavesc
Articol preluat din ediția de august 2015 a revistei Femeia.
Autor: Alexandra Rotărescu
Foto: Guliver/Thinkstock