
Menţinerea greutăţii corporale în limite considerate sănătoase, practicarea de exerciţii fizice şi aşezarea picioarelor într-o poziţie ridicată în perioada de odihnă sunt cele câteva măsuri simple care te ajută să previi apariţia varicelor.
Între 50% şi 55% dintre femeile însărcinate dezvoltă varice, potrivit unui raport al Society for Vascular Surgery. Varicele sunt mai mult decât o problemă de ordin cosmetic, aceste anomali vasculare pot fi nu doar dureroase dar şi cauza unor afecţiuni grave asociate.
Prima soluţie folosită în tratamentul contra varicelor sunt ciorapii medicinali de compresie care trebuie să fie purtaţi zilnic. O altă opţiune este scleroterapia, ce constă în sclerozarea venelor – metoda este aplicată în cazul venelor de tipul «pânză de păianjen». Radiofrecvenţa şi tratamentele cu laser pot fi şi ele o bună soluţie, întrucât sunt proceduri minim invazive. Pentru venele varicoase mari se aplică o procedură denumită «vein stripping».
Dar înainte de tratament cea mai bună soluţie o reprezintă prevenirea apariţiei varicelor mai ales în perioadele de risc crescut care pot duce la apariţia lor. Perioadele de risc sunt: sarcina, schimbările hormonale din timpul pubertăţii, menopauza, obezitatea, sedentarismul, istoricul familial – varicele având o puternică componentă ereditară, şi înaintarea în vârstă.
Printre metodele folosite pentru a scădea riscul de apariţie a varicelor sau pentru a diminua disconfortul creat după apariţia lor se numără următoarele soluţii: menţinerea greutăţii corporale în limite considerate normale, practicarea cu regularitate de exerciţii fizice, aşezarea picioarelor într-o poziţie ridicată în perioada de odihnă, evitarea statului jos sau în picioare pentru perioade îndelungate, purtarea de ciorapi medicinali de compresie, diete sărace în sare şi bogate în fibre. Totodată este recomandatfemeilor cu varice să nu poarte pantofi cu toc înalt.