Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Cum previi depresia?

Cum previi depresia?

cum previi depresia

Depresia este o boală îngrijorător de răspândită în lumea întreagă şi afectează toate paturile sociale şi toate vârstele. Pe lângă răspândirea masivă, e îngrijorător şi faptul că unele persoane afectate nu ajung niciodată să ceară ajutor de specialitate din diverse cauze. Asta înseamnă că situaţia este mult mai gravă decât arată statisticile. Tot statisticile spun că jumătate din persoanele recuperate din depresie ajung la recădere într-un interval variabil de timp. Dată fiind această situaţie, ne întrebam cu toţii ce putem face ca să prevenim depresia sau recăderea în depresie.

Un regim de viaţă echilibrat

Toată lumea îşi doreşte asta, dar e foarte greu de obţinut datorită ritmului de viaţă pe care îl avem. Problema e că dacă ne lăsăm duşi de val, sănătatea noastră o să fie afectată. Şi nu numai la capitolul depresie. E important să dormim adecvat, să facem sport, să evităm stresul şi conflictele. Desigur că şi ce mâncăm contează, pentru starea noastră generală de sănătate.

Nu te mulţumi cu un diagnostic pus în grabă

Uneori depresia se ascunde în spatele unor aparente probleme cardiace sau digestive. Dacă ai consultat deja un cardiolog sau un specialist în boli digestive şi tratamentul administrat n-a avut decât rezultate minore, înseamnă că e indicat să consulţi un psihiatru. O să te întrebi care e legătura între ele? Se cheamă depresie somatizata. E forma subtilă de depresie care se deghizează în alte boli – practic, despresia “răbufneşte” acolo unde ai unele vulnerabilităţi şi pare altceva decât ceea ce este. Nu te ruşina să mergi la psihiatru şi la psiholog. Depresia somatizata este o boală ca oricare alta. Iar tu ai nevoie de vindecare.

Fii atent la depresia cu semne minore

Depresia are semne specifice care care îi anunţa instalarea. Printre ele se număra problemele legate de somn, scăderea interesului pentru activităţile cotidiene, neliniştea (anxietatea). Dacă timp de 2-3 săptămâni sesizezi prezenţa acestor semne de depresie consulta un specialist. Cu cât ceri ajutor mai repede, cu atât te recuperezi mai repede şi mai uşor.

La ce specialist trebuie să te duci?

Dacă ai deja un diagnostic şi observi aceste semne, mergi direct la psihoterapeutul cu care te-ai recuperat. Dacă nu ai un diagnostic, mergi la medicul de familie care îţi va da o trimitere la psihiatru. Acesta va dignostica boală, îţi va da un tratament medicamentos. Apoi va trebui să faci şedinţe de recuperare cu un psihoterapeut. Dacă nu ai timp să mergi la psihoterapie în fiecare săptămână, e bine să ştii că poţi beneficia de ajutor şi prin şedinţe la psiholog online. Această metodă de recuperare te ajută şi dacă te temi că cei din jurul tău te vor judeca pentru suferinţa ta.

 

 

Sursă: agenția SeoPower

Sursă foto: freepik

 

Comments

comments

Lasă un răspuns