
Cum putem preveni pierderea dintilor – Ne-a răspuns la întrebări Dr. Șerban Atanasiu (foto), medic stomatolog cu specializare în implantologie, clinica Miko Dental.
Parodontoza este principala cauză de pierdere a dinților. Care sunt simptomele pe care să le urmărim?
Semnele și simptomele parodontopatiei, o boală inflamatorie care afectează gingiille și structurile de sprijin ale dinților, pot să pară nesemnificative inițial:
♦ Sângerarea și inflamarea gingiilor; gingiile de un roșu sau violet purpuriu care se simt moi la atingere;
♦ Retracția gingivală, rădăcinile dentare expuse, ceea ce face ca dinții să pară mai înalți;
♦ Apariția de spații noi între dinți; formarea de puroi între dinți și gingii;
♦ Respirația urât mirositoare;
♦ Durere în timp ce mestecăm și sensibilitate crescută la cald și rece.
Într-o faza finală, când dinții își schimbă poziția, se ajunge la mobilitatea și pierderea acestora.
Care sunt cauzele?
Cauza principală de producere a parodontopatiei o reprezintă bacteriile localizate la limita dintre gingie și dinte (placă dentară), care, în anumite condiții (igienă orală precară, fumat, diabet, stres, imunitate scăzută, predispoziție genetică etc.) încep să se înmulțească și să se infiltreze în jurul dintelui, între gingie și rădăcina dintelui, provocând distrugerea oaselor, iar dinții încep să se miște.
De la ce vârstă există riscul să se instaleze boala?
Predispoziția genetică fiind una dintre cauzele bolii, aceasta poate apărea în anumite cazuri chiar și la pubertate. Se întâlnește des la pacienți peste 30 ani și cea mai mare incidență este la persoanele peste 60 de ani.
În ce constă o igienă orală completă? De unde știm dacă ne spălam pe dinți corect?
O igienă orală completă presupune periatul corect al dinților de minimum două ori pe zi, folosirea aței dentare cel puțin o dată pe zi, folosirea apei de gură sau folosirea periilor interdentare.
Alegerea unei periuțe bune de dinți este importantă pentru periaj, care trebuie făcut prin scurte mișcări circulare pe fiecare dinte, atât pe partea din față, cât și din spate, nu foarte energic, pentru a nu îndepărta gingiile. De asemenea, și limba trebuie periată ușor pentru a elimina bacteriile care cauzează mirosuri neplăcute. Periuța de dinți ar trebui înlocuită la fiecare trei luni.
Periuțele electrice sunt mai eficiente pentru eliminarea bacteriilor decât cele clasice?
Atât periuțele de dinți electrice, cât și cele manuale sunt eficiente pentru înlăturarea plăcii bacteriene care cauzează cariile. Anumite studii au arătat că periuțele de dinți electrice reduc mai mult placa și par a funcționa mai bine.
Odată diagnosticată, boala parodontală se poate vindeca?
Scopul principal al tratamentului acestei boli îl reprezintă curățarea bacteriilor din buzunarele din jurul dinților și prevenirea distrugerii ulterioare a oaselor și țesuturilor. Este important ca placa și calculul să fie eliminate pentru a restabili sănătatea parodonțiului. Ca tratamente medicamentoase, se prescriu clătirea antimicrobiană a gurii cu clorhexidină, gelul antibiotic cu doxiciclină sau antibiotice orale. Parodontopatita este o boală inflamatorie cronică. Dacă nu se menține o bună igienă orală, această va recidiva. Astfel, este foarte importantă menținerea unei igiene orale impecabile. Dacă o bună igienă orală și tratamentele non-chirurgicale nu sunt eficiente, poate fi necesară intervenția chirurgicală.
Mulți pacienți nu apelează la implant dentar pentru că este costisitor. De ce este, totuși, necesar să înlocuim un dinte lipsă?
Edentația (lipsa unui dinte indiferent de cauze: starea congenitală, rănirea, boală parodontală sau deteriorarea) are în timp și alte efecte. Apar modificări în cavitatea bucală: dinții alăturați, osul maxilarului și articulația maxilarului sunt afectate de perioada în care locul rămâne gol. Dinții adiacenți se pot deplasa și pot acoperi spațiul gol. Această schimbare determină modificări ale distanței dintre dinți, ducând la probleme de ocluzie. Iar în jurul dintelui pierdut osul se resoarbe, ceea ce poate reduce șansele unei viitoare restaurări.
Implantul dentar rezistă o viață?
Implantul dentar reprezintă o variantă excelentă și de lungă durată pentru înlocuirea unuia sau a mai multor dinți. În funcție de materialul din care este fabricat (titan) și de modul în care este integrat în os, un implant poate avea o longevitate incredibilă. Dacă este întreținut corespunzător cu periaj adecvat și folosirea aței dentare, implantul în sine poate dura o viață, presupunând că pacientul face controale dentare regulate de două ori pe an. Cu toate acestea, o coroană este de așteptat să dureze aproximativ 10 – 15 ani înainte ca uzura normală să determine înlocuirea ei. Implanturile din partea din spate a gurii sunt solicitate mai mult la masticație, ceea ce în timp duce la o slăbire a lor.
O IGIENĂ ORALĂ PRECARĂ (SAU LIPSA ACESTEIA) ESTE RESPONSABILĂ ÎN TIMP DE PIERDEREA DINȚILOR, LA FEL CA OBICEIURILE ALIMENTARE PROASTE, BRUXISMUL, ANUMITE ACCIDENTE.
Citeste si:
- Dinți sensibili? Există soluții!
- 15 sfaturi pentru sănătatea dinților
- Arsenic și dinți de rechin. Soluțiile nebunești pe care le foloseau femeile pentru a se epila
Articol preluat din revista Sanatatea de Azi
Text: Andreea Cohuț.
Sursa foto: PR