Esti aici
Femeia.ro > Sanatate > Medical > Cum resetezi ceasul biologic

Cum resetezi ceasul biologic

Esti in ton cu natura?

Imagineaza-ti ca porti la mana doua ceasuri fixate la ore diferite. Iar ca tu, un singur om, incerci sa tii pasul cu amandoua. Cand unul iti arata ca e miezul noptii si ar trebui sa dormi adanc, celalalt indica 7 dimineata, timpul sa te trezesti. Insomniile, oboseala inexplicabila si lipsa de chef sunt semne ale neconcordantei intre ceasul biologic si stilul de viata, nesincronizarea care streseaza organismul, grabind imbatranirea celulara.

E cazul sa resetezi?

Specialistii spun ca trebuie sa astepti sase saptamani inainte de a simti efectele armonizarii ceasului biologic cu ritmul naturii. De ce sa faci asta? Pentru ca vei dormi mai adanc, vei avea mai multa energie fizica in timpul zilei, iti vor creste puterea de concentrare, productivitatea si, implicit, eficienta. Si, cel mai important, cand traiesti in sincron cu ritmul circadian, irosesti mai putine resurse si incetinesti efectiv ritmul ceasului biologic, punand frana imbatranirii si efectelor sale. Cum sa faci asta?

Incepe ziua zambind

Stim ca razele diminetii iti fac in ciuda uneori… Vrei sa dormi cel putin doua ore, dar soarele ii spune corpului tau ca e timpul sa se trezeasca. Senzorii optici capteaza acest mesaj si il transmit creierului, care declanseaza in organism productia de cortizol, hormonul care te mentine activa pe parcursul zilei. O plimbare de zece minute in soarele diminetii iti va furniza portia de vitamina D pentru intreaga zi, lumina fiind cel mai important reglator al bioritmului.

Somnul prelungeste viata

Cand se lasa seara, glanda pineala secreta melatonina, hormonul care induce somnul. Studii experimentale pe cobai au demonstrat ca un somn de 7-9 ore pe noapte creste speranta de viata cu 20%. Asta pentru ca melatonina actioneaza ca un antioxidant, combate efectul radicalilor liberi si stimuleaza cea mai importanta enzima antioxidanta a creierului. Somnul protejeaza organismul de cancer si regleaza functionarea glandelor endocrine.

Nu te mai consuma

Ori de cate ori te stresezi, o faci cu fiecare celula din corp si consumi resursele energetice. Cercetarile biologistului Elizabeth Blackburn de la UCSF (Universitatea din California, San Francisco) au aratat legatura directa intre stres si imbatranirea celulara, descoperire demna de premiul Nobel(pe care l-a si primit in 2009). Atunci cand traiesti intr-o stare permanenta de stres, organismul produce mai mult cortizol, ceea ce contribuie la cresterea riscului fata de bolile cardiovasculare, intestinale si imunologice.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns

Sus