Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Medical > Cum sa ai un somn odihnitor

Cum sa ai un somn odihnitor

Cele 2 tipuri de somn

Somnul este o stare fiziologica normala si periodica de repaus, in care constientul isi inceteaza total sau partial activitatea, muschii se relaxeaza, cirsculatia si respiratia incetinesc si apar visele.

Somnul este de doua feluri: de baza sau superficial (70-80% din totalul perioadei de somn) si somnul profund sau paradoxal, somnul cu vise, cu miscari rapide ale globilor oculari si reactii vegetative (erectia, de exemplu).

Ca sa te odihnesti cu adevarat trebuie sa treci prin ameble tipuri de somn. Atentie insa: nu tot omul are nevoie de aceeasi perioada de somn ca sa se odihneasca. Aceasta variza de la minim 20 de ore de somn, in cazul bebelusilor, la maxim 6 ore, la varstinic. Un adult activ are nevoie de 8-9 ore de somn odihnitor.

Cele 5 etape ale somnului

Somnul nu este pur si simplu intreruperea activitatii cotidiene, ci o metoda de refacere a organismului. Somnul cel bun are cinci etape, care se repeta de pana la cinci ori in timpul noptii. Fiecare ciclu se prelungeste, iar REM (rapid eye movement, adica miscarea rapida a globilor oculari), etapa somnului cu vise se extinde. Care sunt aceste etape?

Melatonina, hormon secretat de glanda pineala, este un inductor natural al somnului.
  • corpul aluneca in starea de somn, casti, atipesti (5% din perioada de somn);
  • bataile inimii si respiratia incetinesc si somnul devine mai adanc (55% din timpul total de somn);
  • bataile inimii incep din nou sa se accelereze;
  • respiratia devine superficiala (este putin perceptibila);
  • REM – ochii se misca rapid sub pleoapele inchise, muschii sunt relaxati, iar visele sunt cat se poate de intense.

Ce poate provoca un somn prost

Exista mai multe cauze: stresul de peste zi (care, in principiu, nu prea poate fi evitat), efecte secundare ale unor boli (nas infundat, probleme cu respiratia), tulburari de somn primare. Acestea din urma sunt cu adevarat periculoase si necesita control, diagnostic si tratament specializate. Somnul prost se manifesta prin:

  • INSOMNIE: inseamna somn redus ca durata si profunzime. Poate fi provocata de boli febrile si cardiovasculare, crize abdominale dureroase, nevralgii, hipertensiune, nevroze, psihoze, encefalite, intoxicatii, diabet, uremie, hipertiroidie, surmenaj fizic, intelectual sau psihic , criza emotiva etc. cel mai gerenal simptom este somnul intrerupt si superficial.
  • HIPERSOMNIE: acea somnolenta excesiva care survine in fiecare zi, desi comnul de noapte e destul de normal ca durata. Hipersomnia e provocata de somn neodihnitor, treziri in mijlocul ciclului de somn etc.
  • PAPASOMNIE: sunt comportamente anormale sau manifestari fiziologice in timpul somnului (de exemplu, sexsomnia, adica practicarea actului sexual in somn).

Remedii pentru somn odihnitor

  • Culca-te in fiecare seara la aproximativ aceeasi ora, respectand un anumit ritual (baie/ dus, citit etc.). Nu degeaba bebelusii au nevoie de ritualul lor de culcare ca sa doarma bine. Adultii ar trebui sa ia exemplu.
  • Nu manca la cina alimente greu digerabile si, cel mai bine, nu manca dupa ora 19.00.
  • Evita activitatile stimulative seara, chiar inainte de culcare, dar incearca sa faci putina miscare cu 3-4 ore inainte de somn.
  • Nu dormi in camera neaerisita.
  • Renunta la televizor. Sa adormi la televizor nu e un somnifer, e obositor.
  • Remediile naturiste sunt si ele eficiente:
    –> bea ceai de sunatoare si tei, in proportii egale, inainte de culcare;
    –> o salata de ceapa cruda face minuni;
    –> un pahar cu lapte caldut induce somnul;
    –> infuzie usoara de valeriana
    –> un pahar cu vin rosu (strugurii rosii contin melatonina).

 

Comments

comments

Lasă un răspuns