Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Cum să începi să mănânci bio. De unde ne procurăm cele mai sănătoase alimente

Cum să începi să mănânci bio. De unde ne procurăm cele mai sănătoase alimente

Alimentația bio și organică a început să fie tot mai populară de când produsele pe care le găsim pe rafturile supermarketurilor conțin tot mai mulți conservanți și aditivi nocivi. În plus, există numeroase avertismente despre carnea congelată pe care o cumpărăm, injectată cu hormoni de creștere periculoși sau provenind de la animale ținute în condiții improprii.

De aceea, toți nutriționiștii ne recomandă să fim atenți la proveniența alimentelor pe care le cumpărăm și să ne facem un obicei din a identifica după etichetă produsele care conțin substanțe nesănătoase, chiar dacă ambalajul ne spune că sunt 100% „naturale”.

Dacă te-ai hotărât să dai o șansă acestui tip de alimentație, trebuie să știi în primul rând de unde îți poți procura mâncarea sănătoasă, având garanția că primești ce ți se promite și pe ambalaj.

Cel mai simplu este pentru cei care pot crește în curte păsări și își pot planta legume în grădină. În acest caz știi sigur ce mănânci și îți poți face provizii și pentru anotimpul rece. Este bine de știut că alimentele nu își pierd valorile nutriționale dacă le congelezi și le depozitezi într-o astfel de ladă frigorifică la care să ai acces apoi și iarna și în care să poți ține cantități mai mari de alimente decât într-un congelator obișnuit.

Carnea se va păstra proaspătă, iar legumele precum vinetele, fasolea, mazărea, morcovii, țelina sau broccoli le poți folosi pentru a găti de la supe și ciorbe, până la mâncăruri sau garnituri care vor avea un gust diferit față de cele făcute cu ingrediente cumpărate din supermarket.

Din ce în ce mai multe persoane care locuiesc la oraș își fac proviziile de la țară, fie că au rude acolo sau merg odată la câteva luni pentru a cumpăra de la săteni. Pe lângă faptul că vei obține prețuri foarte mici, vei avea și siguranța că ceea ce cumperi este complet natural și sănătos.

Dacă puii din crescătorii sunt adeseori injectați cu hormoni, pentru a crește mai repede, și cu antibiotice, pentru a preveni apariția bolilor, substanțele ajung și în carnea din farfuriile noastre. Iar antibioticele ingestate cresc rezistența bacteriilor, un lucru asupra căruia medicii din întreaga lume trag un semnal de alarmă. În schimb, hormonii sunt extrem de periculoși mai ales pentru copii, cărora le poate da peste cap ritmul normal de creștere.

Un alt aspect al alimentației bio ține și de modul în care prepari alimentele. Nu este recomandat, spre exemplu, să gătești termic legumele mai mult de câteva minute, ca să nu-și piardă nutrienții. De altfel, cele mai sănătoase metode de preparare termică sunt la aburi sau pe grătar, fără adaos de ulei.

Avantajele trecerii la hrana organică nu țin numai de sănătate: există numeroase studii care arată că organismul persoanelor care mănâncă alimente bio, crescute natural, este mai tânăr și mai rezistent, iar starea lor generală se îmbunătățește vizibil la scurt timp după ce au renunțat la alimentele procesate excesiv și cu adaosuri.

Chiar dacă alimentația bio presupune niște costuri puțin mai mari, acestea trebuie privite mai degrabă ca o investiție în propria noastră sănătate.

Sursă foto: Shutterstock

Comments

comments

Lasă un răspuns