Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Cum scapi de transpiraţia în exces

Cum scapi de transpiraţia în exces

Pe caniculă, când depui efort fizic sau ai febră, este firesc să transpiri. Uneori însă, curg apele pe tine pentru că suferi de hiperhidroză, afecțiune ce duce la creşterea anormală a secreţiei sudoripare – transpirația.

Transpiraţia excesivă poate fi provocată de hainele prea mulate, încălţămintea din piele sintetică, aerul încins şi umed din încăpere, corpul apărându-se de supraîncălzire prin creşterea anormală a secreţiei sudoripare.

Această neplăcere poate să apară din pricina unor tulburări ale organismului, ce nu au legătură cu temperatura ambientală, anotimpul sau îmbrăcămintea. În termeni medicali, e vorba de hiperhidroză. Spre deosebire de hiperhidroza primară, când îţi transpiră palmele de emoţie sau apar pete umede la axilă în timp ce stai la soare, în cea secundară îți transpiră tot corpul, indiferent de momentul din zi sau din noapte, acesta fiind de fapt simptomul unei afecţiuni. Asta înseamnă că scapi de transpiraţia în exces numai tratând afecțiunea cu pricina.

Cauze ascunse

Nu e deloc uşor să afli cauza transpiraţiei excesive. De aceea, s-ar putea să fii nevoită să consulţi medici de la mai multe secții – endocrinologie, neurologie, boli infecţioase, ginecologie, oncologie), transpiraţia în exces putând masca afecţiuni severe.

# Tulburări endocrine: hipertiroidie, diabet zaharat, acromegalie, menopauză;

# Patologii ale sistemului nervos şi probleme psihoemoţionale: distonie neurovegetativă, atacuri de panică, fobie, boala Parkinson, polineuropatie, accident vascular cerebral;

# Afecţiuni ale sistemului cardiovascular: cardiopatie ischemică, hipertensiune arterială;

# Boli infecţioase: tuberculoză, malarie, bruceloză, helmintiază, SIDA;

# Afecţiuni ale rinichilor;

# Tumori;

# Boli genetice;

# Intoxicaţii, toxicomanie, alcoolism.


Afecţiune de sine stătătoare

Dacă în urma tuturor investigaţiilor cauza transpiraţiei excesive n-a fost depistată, se poate considera că este vorba de hiperhidroză primară ca afecţiune de sine stătătoare, caracterizată prin transpiraţie locală – faţă, palme, tălpi, axile –, supărătoare nu doar prin mirosul specific, ci şi prin eventuala iritare a pielii.

Chiar dacă există diverse soluţii pentru înlăturarea acestei neplăceri, nu e deloc simplu să recurgi la ele, întrucât tratamentul poate fi de durată, iar deseori trebuie repetat, costurile fiind semnificative. În plus, nu există o părere unanimă a medicilor în ce priveşte tratamentul – unele metode sunt contestate şi nu se cunosc efectele asupra organismului pe termen lung.

Pentru cazurile uşoare, este suficient un tratament local cu loţiuni speciale preparate în farmacie, pudre sau spray-uri antiperspirante. Dacă acestea nu dau rezultatele dorite, soluţia trebuie să vină în urma unei consultaţii endocrinologice sau dermatologice. Cea mai eficientă metodă de blocare a glandelor sudoripare este injectarea zonelor cu probleme cu toxină botulinică. În cazuri grave, se recurge la secţionarea nervilor care produc transpiraţia sau chiar la eliminarea glandelor sudoripare din zona axilelor.

Ajutor la îndemână

Ştiai că de fapt transpiraţia nu are miros? Emanația olfactivă este cauzată de prezenţa microorganismelor în apropierea glandelor sudoripare, bacteriile fiind cele care schimbă compoziţia transpiraţiei și duc la producerea de substanţe cu miros neplăcut. Aşadar, igiena riguroasă înlătură mirosul dezagreabil: duş de două ori pe zi, haine confortabile, lejere şi doar din fibre naturale, încălţăminte din piele naturală, de mărime potrivită. Pe lângă acestea, ai la îndemână alte mijloace pe cât de simple, pe atât de eficiente.

# Bicarbonat de sodiu. Tamponează porţiunile predispuse la transpiraţie excesivă cu soluţie de bicarbonat de sodiu. Neutralizează acizii apăruţi ca urmare a acţiunii bacteriilor, îndepărtând mirosul dezagreabil.

# Frunze de pătrunjel. Mestecă frunze de pătrunjel, fiindcă au darul de a diminua sau chiar de a neutraliza mirosurile neplăcute.

# Ceai de salvie. Bea zilnic o cană cu ceai de salvie, în mai multe prize, pe tot parcursul zilei. Te va ajuta să reduci semnificativ activitatea glandelor sudoripare, mai ales dacă transpiri excesiv din cauza emoţiilor sau a unei stări tensionate.

# Alcool sanitar, oţet alb, pudră de talc pentru bebeluşi în loc de antiperspirant. Au efect calmant, astringent şi antiinflamator.

# Suc de gutuie.   pe răzătoare o bucată de gutuie, stoarce sucul şi aplică-l la subsuori prin tamponare şi frecare.

Oprelişti de sezon

# Nu consuma băuturi ce conțin cafeină, întrucât stimulează transpiraţia.

# Nu purta haine sintetice, pentru că împiedică evaporarea transpiraţiei.

# Nu mânca prea picant. Ardeiul iute şi piperul, de exemplu, favorizează transpiraţia.

# Nu consuma alimente fierbinţi sau foarte reci – aşadar, nici îngheţată.

# Nu te delecta cu băuturi alcoolice.

Cum alegi deodorantul

Dacă ai pielea sensibilă, optează pentru un deodorant fără alcool, ca să nu-ți provoace iritaţii locale. Nu-l aplica imediat după epilare, fiindcă porii sunt deschişi şi i-ar putea astupa, de unde inflamaţia. Dacă deodorantul pe care îl foloseşti îţi produce mâncărimi sau iritaţii, asta înseamnă că nu-l tolerezi, aşa că înlocuieşte-l! Altfel, ar putea duce la alergii sau dermatite cronice, de care nu-ţi va fi deloc uşor să scapi.

Deodorant sau antiperspirant? Depinde ce urmăreşti: să înlături mirosul neplăcut ori să diminuezi transpiraţia. Deodorantele maschează mirosul cauzat de transpiraţie, pe când antiperspirantele împiedică producerea acesteia prin astuparea canalelor sudoripare – altfel spus, astringenţii puternici pe care îi conţin modifică această funcţie fiziologică.

Citește și:

Articol preluat din revista Femeia de Azi, nr.24/18.06.2015

Autor: Olga Sveduneac

Sursa foto: pixabay.com

Comments

comments

Lasă un răspuns