Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Nutriție și diete > Cum știi că e prea multă cofeină?

Cum știi că e prea multă cofeină?

 Iar dacă eşti sensibilă, o ceaşcă e suficientă să te bulverseze. Iată prin ce simptome îţi transmite organismul că ai exagerat doza de cofeină!

Cafeaua şi-a depăşit încet şi sigur atribuţiile de stimulent şi a devenit parte din viaţa ta: te însoţeşte când eşti obosită, te ajută să te concentrezi şi e un bun prilej de ieşit în oraş. Nu trebuie să renunţi la ea, ci doar să ştii cât să consumi, ca să eviţi efectele adverse.

Semne de abuz

Dacă eşti nervoasă, te supără stomacul şi mergi des la baie, ai băut prea multă. Deshidratarea apare însă doar în condiţiile în care ai depăşit 500 ml. Aşadar, la o cană pe zi, nu e cazul să-ţi faci griji. Când faci abuz, inima o ia la trap şi nu ai stare. Cofeina potenţează stresul şi depresia, fiindcă interacţio-nează cu un neurotransmiţător din creier numit adenozină ce are rolul de a induce somnul. De asemenea, cofeina relaxează muşchiul esofagului, dând voie acidului să revină – de aici senzaţia de arsură în piept.

Limitele „băuturii intelectuale“

Reacţionezi la cofeină în funcţie de cum ţi-ai obişnuit organismul. Poţi să bei chiar şase ceşti zilnic (500 ml) şi să nu ai probleme (asta nu înseamnă că procedezi corect). Dar, dacă nu eşti o mare băutoare de cafea, o singură ceaşcă (circa 100 mg) poate să declanşeze reacţii neplăcute. Greutatea (persoanele slabe sunt mai sensibile), vârsta (extremele sunt afectate), starea generală de sănătate (îndeosebi problemele cardiovasculare şi cele legate de anxietate), precum şi anumite medicamente influenţează acţiunea cofeinei. Specialiştii ne sfătuiesc să nu depăşim media de 200-300 ml pe zi (2-4 ceşti). Cofeina este absorbită în circa 60 de minute şi rămâne în corp multe ore. 

Combinaţii nepermise

Sunt câteva „buline“ care interacţionează nefast cu cofeina:

  • Unele antibioticele determină cofeina să rămână mai mult timp în organism şi îi sporeşte efectele nedorite.
  • Bronhodilatatoarele au efecte similare cofeinei, iar dacă le iei împreună, cresc efectele adverse precum greaţa, voma, palpitaţiile.
  • Suplimentele de plante pentru imunitate, precum echinacea, cresc concentraţia de cofeină din sânge şi, implicit, numărul reacţiilor neplăcute.

Cofeina din alimente şi medicamente consumate des de femei

  • 150 ml (1 ceaşcă) cafea60-150 mg
  • 150 ml cafea decofeinizată2-5 mg 
  • 200 ml ceai (1 cană) 50-80 mg 
  • 330 ml cola (1 cutie) 4 mg 
  • 250 ml băutură energizantă 80 mg
  • 50 g ciocolată cu lapte10-30 mg
  • 50 g ciocolată neagră 80 mg
  • 1 pilulă de slăbit16-200 mg 
  • 1 pastilă analgezică 30-60 mg

Citeste si:

 

Articol exclusiv online
Text: echipa Femeia.
Sursa foto: pixabay.com/

Comments

comments

Lasă un răspuns