Esti aici
Femeia.ro > Sănătate > Cum te influenteaza vremea

Cum te influenteaza vremea

Stii deja ca vara esti mai sensibila la alergii si vasodilatatie, iar pe timp de iarna, suferi de piele uscata si afectiuni respiratorii, dar exista si alte legaturi intre vremea de afara si starea organismului tau.

Corpul reactioneaza la orice capriciu al vremii, chiar daca nu suntem intotdeauna atenti la semnalele pe care ni le transmite. Nu stii uneori de ce te simti trista, obosita sau fericita, pur si simplu fara motiv? Deseori, starile prin care treci sunt influentate de schimbarile meteorologice.

Zilele cu vant te obosesc

Pat Thomas, specialist in biometeorologie, sustine ca adierea blanda a unui vanticel de vara poate fi cu adevarat reconfortanta, insa un vant care bate cu putere ataca pielea, iar creierul raspunde prompt, determinand eliberarea hormonilor de stres. Ulterior, organismul se simte slabit si obosit, ca si cum ar fi fost supus la efort.

  • Sfat: daca te confrunti cu aceasta problema, bea o ceasca de ceai de lemn-dulce, care va sustine activitatea glandelor suprarenale, contracarand starea de oboseala.

Zilele luminoase te fac fericita

Cand lumina naturala iti patrunde in ochi, ea stimuleaza secretia de serotonina, responsabila cu starea ta de buna dispozitie. Astfel, vara, in corpul nostru se produce o cantitate de sase ori mai mare de serotonina decat iarna. De aceea, in anotimpul cald, nivelul de stres scade, depresiile sunt alungate, ne simtim energici si avem mai putina pofta de mancare.

Vremea insorita creste riscul de boli genitale

Un grup de cercetatori americani care au studiat conexiunea dintre starea vremii si incidenta afectiunilor cu transmitere sexuala a constatat ca, vara, frecventa acestora era mult crescuta. Explicatia: razele UV scad capacitatea sistemului imunitar, iar infectarea se produce cu mai multa usurinta.

  • Sfat: indiferent de anotimp, cea mai sigura cale de a evita bolile cu transmitere sexuala este utilizarea prezervativului.

Umiditatea te face sa stranuti

Asta se intampla pentru ca, in conditii de umiditate crescuta, particulele de praf se dezvolta mai usor. Cel mai mult au de suferit cei cu alergie la praf, insa medicii au ajuns la concluzia ca umiditatea afecteaza de fapt orice persoana, cauzand stranut repetat si senzatia de infundare a cailor nazale.

  • Stiai? Intr-un pat obişnuit, se gasesc aproximativ 1,5 milioane de acarieni. Un studiu britanic sustine ca acestia mor, in cea mai mare parte, daca patul este tinut neacoperit cu o cuvertura in timpul zilei, atunci cand nu este folosit.

Frigul iti pune inima in pericol

Statisticile arata ca, iarna, cazurile de atac de cord cresc cu 50%, iar principalul vinovat este frigul. „La temperaturi scazute, vasele sangvine se ingusteaza, sangele se ingroasa, iar tensiunea arteriala este in crestere”, explica biometeorologul Manfred Kaiser. „Pentru oamenii sanatosi, nu este o problema, dar, pentru cei care sufera de afectiuni cardiace, riscul de infarct este mult mai mare iarna”, mai spune el. Mai mult, spun medicii, in timpul iernii, exista cu 30% mai multi oameni care sufera de cresteri ale nivelului de colesterol.

  • Sfat: petrece cat mai putin timp afara si ai grija sa-ti protejezi mai mult zona picioarelor si a gatului. Pentru a preveni cresterea colesterolului, fa o cura cu vitamina C, despre care s-a demonstrat ca descurajeaza oscilatiile sezoniere de colesterol.

Canicula iti provoaca migrene

Specialistii au stabilit ca fiecare depasire cu 5 grade Celsius a temperaturii normale pe timp de vara creste cu 75% riscul de migrena. Asta, pentru ca vasele sangvine se dilata, in timp ce organismul face eforturi sa-si regleze temperatura dupa cea de afara.

  • Sfat: incearca sa tii un jurnal al migrenelor pentru a determina mai usor cauza lor. Daca ajungi la concluzia ca ele sunt provocate de temperaturile foarte ridicate, cere sfatul medicului, care iti poate prescrie un medicament.

Vantul uscat te „ajuta” sa racesti

Cand umiditatea in aer scade la 10 sau 20%, sistemul respirator este primul atacat: caile nazale devin iritate ca efect al uscarii mucoasei, astfel ca apararea impotriva virusurilor scade.

  • Sfat: foarte benefice sunt baile de aburi cu musetel ori tei.

 

Comments

comments

Lasă un răspuns